Letras españolas.2: SKA-P - Se acabó

Οι SKA-P κραυγάζουν υπέρ του 99% και μας προτρέπουν να τελειώσουμε επιτέλους με το φόβο, γιατί όλα διαρκούν όσο θέλουμε...
Διαβάστηκε φορες
Μια από τις κάρτες που σέρνω μαζί μου τα τελευταία χρόνια φέρει τη φράση «Διαρκεί όσο εσύ θέλεις». Γύρω της χτίζει έναν ολόκληρο κόσμο με λέξεις και έννοιες από τη συναισθηματική, πρωτίστως, και κοινωνική, δευτερευόντως, ζωή, όπως φιλία, χορός, συζήτηση, σχέση. Θα ήταν άραγε τελείως ανεδαφικό να υποστηρίξει κανείς ότι το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και - γιατί όχι; - της πολιτικής ζωής; Δε χρειάζεται να πιστέψουμε στην πεταλούδα και τη θεωρία του Χάους για να αντιληφθούμε ότι η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση καθενός και όλων μας επηρεάζουν τα δρώμενα σε βαθμό που συχνά δεν κατανοούμε.

Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να είχαν στο μυαλό τους οι SKA-P όταν προετοίμαζαν το τραγούδι «Se acabó» (μτφ. τελείωσε) για τον πιο πρόσφατο δίσκο τους. Ο δίσκος ονομάζεται «99%», φέρει δηλαδή το κύριο σύνθημα των κινημάτων Occupy που διαμορφώθηκαν από το 2011 και μετά σε χώρες του ανεπτυγμένου δυτικού πολιτισμού. Αναφέρεται στο ποσοστό των ανθρώπων που υπόκεινται σε λιτότητα και ανεργία για να απολαμβάνει την ευημερία του το υπόλοιπο 100%-99%=1%. Για να μην κάνουμε όμως άλλες υποθέσεις, ας διαβάσουμε τι γράφουν οι ίδιοι οι SKA-P:

Θέλουν το μήνυμά τους να ακουστεί πιο δυνατά και για το λόγο αυτό στα δύο πρώτα τραγούδια από το νέο δίσκο τους (το έτερο είναι το «Canto A La Rebelión», δλδ. τραγούδι για την εξέγερση) δείχνουν τη δυσφορία τους, δυσφορία για έναν λαό που καταπιέζεται από ένα οικονομικό σύστημα, δυσφορία για ένα λαό που αγανακτεί μέρα με τη μέρα.

Οι SKA-P δε θέλουν να σωπάσουν μπροστά στην οικονομική βαρβαρότητα και τη λεηλασία του λαού που ζούμε αυτόν τον καιρό από όσους μας κυβερνούν. Στίχοι πιο οξείς που λένε έξω από τα δόντια προφανείς αλήθειες.


Το επίσημο βίντεο για το «Se acabó» κυκλοφόρησε μόλις τη Δευτέρα και μπορείτε να το δείτε παρακάτω:Επειδή οι SKA-P είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ελλάδα, ένας συνονόματός μου ετοίμασε ήδη στο youtube τη μετάφραση των στίχων για τους μη ισπανόφωνους. Ακούστε το τραγούδι υποτιτλισμένο εδώ.

Ο δίσκος «99%» κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου σε παραγωγή του Tony López. Ακολουθεί το πρόγραμμα των ευρωπαϊκών συναυλιών των SKA-P για την άνοιξη και το καλοκαίρι:

29/03    PARÍS. FRANCIA. ZENITH   
13/04    MILÁN. ITALIA. MEDIOLANUM FORUM   
19/04    MUNICH. GERMANY. ZENITH
20/04    PRAGA. CZECH REPUBLIC. TIP SPORT ARENA
27/04    BERLÍN. GERMANY. FESTIVAL: MONSTER BASH FESTIVAL   
04/05    ALBACETE. SPAIN. FESTIVAL VIÑAROCK
19/05    BOTTROP. GERMANY. FESTIVAL: Ruhrpott Rodeo
15/06    INTERLAKEN. SWITZERLAND. GREENFIELD FESTIVAL
22/06    SCHEESSEL. GERMANY. HURRICANE FESTIVAL
23/06    NEUHAUSEN OB ECK. GERMANY. SOUTHSIDE FESTIVAL
28/06    PIEŠŤANY. SLOVAKIA. FESTIVAL: TOPFEST
05/07    ST PROUANT. FRANCE. FESTIVAL: LES FEUX DE L‘ETE
20/07    CLUJ NAPOCA. ROMANIA. Peninsula-Felsziget Festival
06/08    ANAPA. RUSSIA. KUBANA FESTIVAL
31/08    WIESEN. AUSTRIA. FESTIVAL: TWO DAYS A WEEK

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το επίσημο site των SKA-P.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου προέρχεται από το karavaki69.blogspot.gr.


Αυτή την Πέμπτη και κάθε Πέμπτη από τις οχτώ ως τις δέκα το βράδυ, το Letras españolas συντονίζεται στο ifeelradio για να περιηγηθεί μουσικά από τη Γρανάδα ως την Κούβα κι από την Αργεντινή ως το Βίγκο με τους Viajeros του ispania.gr.

Διαβάστε ακόμα