Gimme 10: Οι επιλογές του Θεολόγου Κάππου

Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός Θεολόγος Κάππος επιλέγει και παρουσιάζει τα αγαπημένα του τραγούδια.
Διαβάστηκε φορες
Ο Θεολόγος Κάππος είναι ένας νέος ερμηνευτής και τραγουδοποιός με καταγωγή από την Ικαρία. Γεννήθηκε το 1984 στα Μελήσσια και ακολούθησε μουσικές σπουδές από πολύ μικρή ηλικία. Από τα 17 του χρόνια ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις και έχει από τότε εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές, σε Αθήνα και επαρχία, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η έξοδός του στη δισκογραφία έγινε το καλοκαίρι του 2012, με το άλμπουμ Υπόγεια Διάβαση, που κυκλοφόρησε από την Protasis και περιλαμβάνει συμμετοχές από τους Νίκο Ζιώγαλα, Αναστασία Μουτσάτσου και Κωνσταντίνο Βούλγαρη.

Ως σημερινός φιλοξενούμενος του Gimme 10, ο Θεολόγος Κάππος επέλεξε και σάς παρουσιάζει δέκα αγαπημένα του τραγούδια:

1. Ο Ακροβάτης - Χαΐνηδες
(Δημήτρης Αποστολάκης) 
Απο τον "Ακροβάτη" των Χαΐνηδων θέλω να υπογραμμίσω τον στίχο: «Με τον καιρό να’ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς». Ο παραπάνω στίχος περνάει ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, και γενικότερα, αλλά και σε σχέση με τα κοινωνικά δρώμενα σήμερα. Ο Δημήτρης Αποστολάκης, που έχει γράψει το τραγούδι, είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ πολύ.

2. Ημερολόγιο - Χρήστος Θηβαίος
(Χρήστος Θηβαίος)
Κομμάτι που τραγουδάει και έχει γράψει ο Χρήστος Θηβαίος. «Κι είναι λέω ο παράδεισος για μας, αγάπη μου μικρή, να μοιραζόμαστε τούτη την κόλαση μαζί». Αυτός ο στίχος είναι μια άκρως ερωτική εξομολόγηση που παντρεύει Παράδεισο και Κόλαση μαζί.

3. Απόψε Σιωπηλοί - Νίκος Παπάζογλου
(Βάσω Αλαγιάννη) 
Είναι ένα τραγούδι που το έχει χαρακτηρίσει η φωνή του Νίκου Παπάζογλου και όποτε και όπου τ’ ακούω με συγκινεί.

4. Μιλώ Για Σένα – Μελίνα Κανά
(Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδοποιούς της τελευταίας εικοσαετίας. Θαυμάζω τους ευρηματικούς του στίχους καθώς και τις έξυπνες ενορχηστρώσεις όπου παντρεύει τον ροκ με τον παραδοσιακό ήχο. Το "Μιλώ Για Σένα" απογειώνεται από τη φωνή της Μελίνας Κανά και ο ήχος της γκάιντας είναι αυτός που με ηλεκτρίζει.

5. Πώς Να Σωπάσω - Νίκος Ξυλούρης
(Σταύρος Ξαρχάκος-Κώστας Κινδύνης)
Το έχω αγαπήσει από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Είναι σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Κώστα Κινδύνη. Ένας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι «πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου, ο ουρανός δικός μου, η θάλασσα στα μέτρα μου».

6. Γιορτή - Τρύπες
(Γιάννης Αγγελάκας-Γιώργος Καρράς-Μπάμπης Παπαδόπουλος-Γιώργος Τόλιος-Ασκληπιός Ζαμπέτας) 
Για τον Γιάννη Αγγελάκα και τις Τρύπες ό,τι και να πώ θα είναι λίγο. Ο Αγγελάκας για μένα είναι ο πρίγκηπας της ελληνικής ροκ. Ο βασιλιάς ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Αυτό που θαυμάζω πολύ στον Αγγελάκα είναι ο ποιητικός του λόγος σε συνδυασμό με την ψυχεδέλεια της μουσικής του. Η "Γιορτή" είναι ένα τραγούδι σημείο αναφοράς για την ελληνική ροκ, τόσο στη μουσική του όσο και στους στίχους του, που τελικά αφήνουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

7. Έπεφτε Βαθιά Σιωπή - Γιάννης Πουλόπουλος
(Μίμης Πλέσσας-Λευτέρης Παπαδόπουλος)
Το τραγούδι αυτό του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου το αγαπώ μελαγχολικά, καθ΄ότι το έχω συνδυάσει με το θλιβερό γεγονός της απώλειας ενός αγαπημένου μου προσώπου. Γι αυτό και το είχα επιλέξει, ανάμεσα από άλλα, να το τραγουδήσω όταν φιλοξενήθηκα πριν από δύο χρόνια στην εκπομπή "Στην υγειά μας" του Σπύρου Παπαδόπουλου.

8. Αλίμονο - Δημήτρης Μητροπάνος
(Μίμης Χριστόπουλος-Σάκης Καπίρης) 
Δέν ξέρω κατά πόσο μπορώ να είμαι αντικειμενικός όταν μιλώ για τον Δημήτρη Μητροπάνο. Είναι η αγαπημένη μου λαϊκή φωνή και θα τολμούσα να πω πως διακρίνω πολύ έντονα ροκ στοιχεία στη φωνή του. Το "Αλίμονο" είναι ένα τραγούδι-σταθμός για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και ίσως ο μεγαλύτερος ύμνος στην αγάπη.

9. Το Καπηλειό - Ιωάννα Γεωργακοπούλου/Γιώργος Μητσάκης
(Γιώργος Μητσάκης)
Ακούω και μου αρέσει πολύ το ρεμπέτικο. "Το Καπηλειό" του Γιώργου Μητσάκη είναι πολύ αγαπημένο μου τραγούδι. Επίσης, μου θυμίζει γλέντια και φαγοπότια όταν μαζευόμαστε με φίλους, μουσικούς και μη, και πιάνουμε τα όργανα. 

10. Έχω Έναν Καφενέ - Γιώργος Νταλάρας
(Μάνος Λοΐζος-Λευτέρης Παπαδόπουλος) 
Ο Μάνος Λοίζος είναι αναμφισβήτητα ένας απο τους σημαντικότερους συνθέτες της χώρας μας. Το τραγούδι του αυτό, όποτε το ακούω, πάντα μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός  συγκεκριμένου «καφενέ», στην Ικαρία απ΄όπου και κατάγομαι, πάνω στο λιμάνι του Ευδήλου να κοιτάζω τους παππούδες που, πίνοντας τον καφέ τους, μένουν πίσω και χαιρετούν τα πλοία που έρχονται κι αυτά που φεύγουν λες και πάντοτε κάτι περιμένουν. «Έχω έναν καφενέ στου λιμανιού την άκρη, τον έχτισε το δάκρυ αυτών που μένουνε και περιμένουνε».