Μιλτιάδης Πασχαλίδης

Κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Μ.Πασχαλίδη

Επιστροφή στα ακούσματα και τα βιώματα των χρόνων που πέρασε στην Κρήτη επιχειρεί ο Μίλτος Πασχαλίδης με τον νέο του δίσκο "Ξένιος", που μόλις κυκλοφόρησε.

Διαβάστηκε φορες
Ο Μίλτος Πασχαλίδης έφτασε στην Κρήτη το 1987 για να σπουδάσει μαθηματικά και έφυγε το 2003 έχοντας στα χέρια του ένα πτυχίο, ένα μεταπτυχιακό, μια σημαντικότατη πορεία ως "Χαϊνης" αρχικά και ως τραγουδοποιός στη συνέχεια, με τρεις προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του ήδη. Δικαίως λοιπόν πολλοί τον έχουν ταυτίσει με την Κρήτη, αν και η καταγωγή του είναι από την Καλαμάτα, διότι οι επιρροές, τα ακούσματα και τα βιώματα που έχει από το νησί βρίσκονται εντός του, αλλά και εντός των τραγουδιών της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής του πορείας.

Σε αυτά τα 16 χρόνια της ζωής του στην Κρήτη επιστρέφει ο Μίλτος Πασχαλίδης με τον νέο του δίσκο "Ξένιος. Η Κρήτη εντός μου", που κυκλοφόρησε πριν δύο μέρες από την MINOS-EMI. Ένας δίσκος που αποτελεί ουσιαστικά το αυτοβιογραφικό "soundtrack" της διαμονής του τραγουδοποιού στο νησί και συμπυκνώνει την οπτική του πάνω σε ό, τι άκουσε και πήρε από τους ήχους και τα λόγια που βρήκε εκεί.

Ο δίσκος περιλαμβάνει δύο παλιά του τραγούδια διασκευασμένα ("Δεν πίνω μοναχός" με τη συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου και "Ηράκλειο - Καλαμάτα" με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας), δύο ορχηστρικά, έξι παραδοσιακά "πειραγμένα" από τον ίδιο και την ορχήστρα, δύο καινούρια τραγούδια και τον "Ακροβάτη" ερμηνευμένο από τον ίδιο τον Πασχαλίδη, που είναι και η αναφορά του δίσκου στην περίοδο των Χαϊνηδων. Τέλος, περιέχεται και ένα τραγούδι των Κατσιμιχαίων, τα "Παλιά καλοκαίρια", με την ενορχήστρωση του Θάνου Μικρούτσικου.

Από τις πολλές και σημαντικές συμμετοχές, για τις οποίες ήδη αναφέραμε τον Χρήστο Θηβαίο, τον Θάνο Μικρούτσικο και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, αξίζει κανείς να σταθεί σε αυτήν του Ψαραντώνη, ο οποίος ερμηνεύει σπαραχτικά το "Όσο βαρούν τα σίδερα", αφιερωμένο στον αδερφό του Νίκο Ξυλούρη που έφυγε από κοντά μας πρόωρα πριν 30 χρόνια. Ο Ψαραντώνης συμμετέχει επίσης και στον "Ερωτόκριτο", το κομμάτι που κλείνει το δίσκο, αφηγούμενος ένα απόσπασμά του με τον Πασχαλίδη να τον συνοδεύει στο βάθος. Συμμετέχουν επίσης ο Βασίλης Σκουλάς, οι AnimaCorda και ο Μανώλης Καραντίνης που παίζει μαντολίνο στο ορχηστρικό "Λίμνη (Κουρνάς)". Τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

"Ξένιος - Η Κρήτη εντός μου" - Μίλτος Πασχαλίδης
Κυκλοφορία: 2/2010 (MINOS-EMI)
Ενορχηστρώσεις: Θύμιος Παπαδόπουλος

Τα τραγούδια του δίσκου:

1. Το βαλς της Ηλέκτρας - Ορχηστρικό
2. Ξένιος - Μίλτος Πασχαλίδης
3. Λίμνη (Κουρνάς) - Ορχηστρικό (μαντολίνο: Μ.Καραντίνης)
4. Δεν πίνω μοναχος - Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης
5. Ο Ακροβάτης - Μίλτος Πασχαλίδης
6. Μαύρα δεν βάνω στο κορμί - Βασίλης Σκουλάς
7. Όσο βαρούν τα σίδερα - Ψαραντώνης, Μίλτος Πασχαλίδης
8. Βαρύς πισκοπιανός - Μίλτος Πασχαλίδης
9. Σπουδή στον Ανδρέα Ροδινό - Παίζουν κιθάρες οι AnimaCorda
10. Το μερακλήδικο πουλί - Μίλτος Πασχαλίδης
11. Παρουσία (Στη Λ.) - Μίλτος Πασχαλίδης
12. Παλιά καλοκαίρια - Μίλτος Πασχαλίδης (ενορχ: Θ.Μικρούτσικος)
13. Ηράκλειο-Καλαμάτα - Μ. Πασχαλίδης (παίζει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων)
14. Ερωτόκριτος - Αφηγείται ο Ψαραντώνης
Διαβάστε ακόμα