Ανασκόπηση 2013: Ραδιοφωνικές εκπομπές

Το γεγονός της χρονιάς για τα ραδιοφωνικά δρώμενα ήταν σίγουρα το αιφνίδιο κλείσιμο όλων των σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας...
Διαβάστηκε φορες
Το γεγονός της χρονιάς για τα ραδιοφωνικά δρώμενα ήταν σίγουρα το αιφνίδιο κλείσιμο όλων των σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που αντικαταστάθηκαν μετά από μήνες με ένα μόνο ραδιόφωνο, το Πρώτο Πρόγραμμα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι συναντάμε εκεί καλές εκπομπές όπως των Αντωνόπουλου και Δημητριάδη, αλλά η εξέλιξη αυτή αποτελεί ήττα για την ελληνική ραδιοφωνία, όπως βέβαια και η λήξη της συνεργασίας της μετά από χρόνια με τον Γιάννη Πετρίδη. Ευτυχώς βέβαια, ο λεγόμενος Έλληνας John Peel ξεκίνησε νέα σειρά εκπομπών το φθινόπωρο στο ΒΗΜΑ 99,5 και μάλιστα στο δημοφιλές απογευματινό δίωρο 6-8.

Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η φετινή χρονιά ήταν ελαφρώς καλύτερη από το 2012, αφού υπήρξε κινητικότητα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που μας ενδιαφέρουν, αλλά και νέο ξεκίνημα σε κάποιες συχνότητες.

Ο Εν Λευκώ συνέχισε και το 2013 την σταθερή αξιόλογη παρουσία του. Το δίδυμο των Λατέρνατιβ που έχει αποκτήσει δικαίως φανατικό ακροατήριο μετακόμισε στην πρωινή ζώνη του σταθμού που επίσης τους ταιριάζει. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι μοιράζονται την πρώτη θέση με την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στις φετινές προτιμήσεις των συντακτών του mixgrill. Σημαντική και η μεταγραφή του γνωστού από τον Best Σπύρου Παγιατάκη στην μεσημεριανή ζώνη. Σταθερές αξίες βέβαια στον ΕΝ Λευκώ οι εκπομπές των Κων/νου Τζούμα και Μανώλη Οικονόμου.

Στον Pepper, που πέρασε στα χέρια της ΔΙΑΠΑΣΩΝ Α.Ε., και είναι απαλλαγμένος πλέον από τις οικονομικές δυσκολίες, μετακόμισαν και οι γνωστές μας από τον Kosmos Γιώτα Κοτσέτα με βραδινό δίωρο την Παρασκευή και το Σάββατο και Ματούλα Κουστένη που μαζί με τον Νίκο Φωτάκη ξεκινούν το καθημερινό πρόγραμμα του Pepper 8-10. Ξεχωρίζει στις προτιμήσεις μας και η εκπομπή της Λιάνας Μαστάθη εκεί 1-3 το μεσημέρι.

Καινούρια αρχή με νέους ιδιοκτήτες  στον 88,6 που έχει τα φόντα και τους παραγωγούς να γίνει η dance εκδοχή του Best 92,6, ο οποίος κατέβασε οριστικά ρολά.  Άλλωστε, κάποιοι πρώην παραγωγοί – djs του, όπως η ΑΜΧ και ο Σεράγος, που κάλυπταν αυτό το μουσικό ύφος μετακόμισαν ήδη εκεί.
Εγκαίνια πριν από λίγες ημέρες για τον Μέντα, κάτω από το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τον 88,6 και τον Pepper, την ΔΙΑΠΑΣΩΝ Α.Ε., αλλά σε εντελώς διαφορετικό ύφος. Ο Αντώνης Ανδρικάκης, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Θανάσης Βούτσινος και οι λοιποί αξιόλογοι παραγωγοί του φιλοδοξούν ο Μέντα να γίνει η νέα αξιόλογη πρόταση για το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, κοντά στο ύφος του Β’ Προγράμματος.

Στους internetικούς σταθμούς και στο χαμένο κοινό του Best στοχεύει και ο Join.  Άλλωστε η αγάπη των ακροατών του για παραγωγούς όπως η Αφροδίτη Σημίτη και η Άννα Αναστασίου που ηγούνται του Join, είναι δεδομένη. Το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε και το Ραδιόφωνο με Οδυσσέα Ιωάννου, Χρήστο Καρυώτη, Χρήστο Παπαμιχάλη και πολλούς άλλους πρώην παραγωγούς με κάμποσα χρόνια εμπειρία και φανατικό κοινό σε σταθμούς όπως ο Μελωδία και ο Δίεση.

Ο Σκάι συνέχισε την φθίνουσα πορεία του και το 2013 και μέτρησε πολλές απώλειες παραγωγών. Στα θετικά η προσθήκη του απολαυστικού διδύμου Παπασημακόπουλος – Βαϊμάκη το μεσημέρι 3-5 σε αθλητικό δίωρο.
Η Ροκ ζώνη του δικού μας Δημήτρη Αντωνόπουλου στο Κανάλι Ένα 90,4 συνέχισε για άλλον ένα χρόνο την μακρόχρονη πορεία της.

Ο γνωστός και από το μεσημεριανό δίωρο του Best Κώστας Γιαννακίδης ξεκίνησε καθημερινή απογευματινή μονόωρη εκπομπή στον Αθήνα 98,4, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο σταθμός θα κέρδιζε περισσότερο από την παρουσία του αν  μετακόμιζε στο πρωινό ή μεσημεριανό πρόγραμμά του που οι ακροατές τον έχουν συνηθίσει περισσότερο.

Στα ευχάριστα για τα web ραδιόφωνα το ξεκίνημα του Μάρκου Φράγκου ή Gone for Sure στον poplie το Σάββατο το μεσημέρι 2-4.

Συνολικά την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση στα web ραδιόφωνα αποτελεί για άλλη μια χρονιά ο Intersonik με τους γνωστούς μας από παλιά Κατσουρίνη (το δικό μας παιδί), Μπάρλα, Κηλισμανή και βέβαια τον δικό μας Δημήτρη Σακλή.

Αρνητική εξέλιξη για το 2013 ήταν ότι ο Freedom 88, που έκανε καινούριο φιλόδοξο ξεκίνημα το 2012, δεν έχει πλέον παραγωγούς στο πρόγραμμά του και παίζει μόνο μουσική, αφού έμεινε από έμπνευση. H αλήθεια βέβαια ήταν ότι ακουγόταν αρκετά μπερδεμένος μουσικά.

Νέα εποχή και ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ με τον Κώστα Αρβανίτη να ηγείται του σταθμού και κάμποσες μεταγραφές με πολυετή εμπειρία στα FM, όπως ο Αντώνης Μαμαλάκης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Κώστας Θωμαΐδης και βέβαια η ξεχωριστή εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου Infowar.  Πρόσφατα ξεκίνησε και ένα αμιγώς μουσικό web ραδιόφωνο στο Κόκκινο που ηγείται ο Μάκης Μηλάτος.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις εκπομπές που ξεχώρισαν οι συντάκτες του mixgrill για το 2013 με αξιολογική σειρά:

1)    ΛΑΤΕΡΝΑΤΙΒ Π. Μένεγος & Σ. Διοσκουρίδης (8-10 ΔΕΥΤ – ΠΑΡ ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87,7)

-) Γιάννης Πετρίδης (18-20 ΔΕΥ-ΠΑΡ ΒΗΜΑ FM 99,5) 

3) Κων/νος Τζούμας (μουσική επιμέλεια ΚΑΦΚΑ) (10-12 ΔΕΥΤ – ΠΑΡ ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87,7)

4) Across the wire Δημήτρης Σακλής (20 - 22 ΠΑΡ Intersonik.net)

-) Η πόλη στο Κόκκινο Μ. Μηλάτος (17-18:30 ΔΕΥΤ – ΠΑΡ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5)

6) Off the record Δ. Κατσουρίνης (20 - 22 ΠΕΜΠ Intersonik.net)
-) Infowar Άρης Χατζηστεφάνου (13 - 14 ΣΑΒ - ΚΥΡ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5)

8) Fractal Airwwwaves Παν. Μπάρλας (17:00-18:00 ΔΕΥ - ΠΑΡ -  Intersonik.net)
-) Μανώλης Οικονόμου (ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87,7 00 - 02 ΔΕΥ-ΠΑΡ)
-) Λιάνα Μαστάθη (PEPPER 96,6 13:00-15:00 ΔΕΥ – ΠΑΡ)

11) Transistor  Μανώλης Κιλισμανής Intersonik.net (18 - 20 ΤΡΙ-ΠΕΜ)
-)ΡΟΚ ΖΩΝΗ Δ. Αντωνόπουλος (ΣΑΒ 20-22 ΡΟΚ ΖΩΝΗ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4)
-) 25 Χ. Δασκαλόπουλος & Η. Κουμεντάκου ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5
 (18 – 20 ΣΑΒ – ΚΥΡ)
-) Stop that sound - Indieground radio 20:00-22:00 ΤΕΤ

Η φωτογραφία του εξώφυλλου ανήκει στο ough.gr.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
10,0 / 10 (σε 7 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα