Σελιδο-γυρίσματα

Κεφάλαιο 3ο - Μέρος Γ’

Για τους περισσότερους από εμάς, η πολιτική λογοκρισία είναι ένα θέμα για προβληματισμό και φιλοσοφία. Κάποιοι όμως ριψοκινδυνεύουν την ίδια τη ζωή τους, αρνούμενοι να σιωπήσουν για τα κακώς κείμενα γύρω τους.

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 3ο - …For one hundred and fifty days the poet is unaware

If this earth yet hosts any creature with a human soul…

Μέρος Γ’

Για τους περισσότερους από εμάς, η πολιτική λογοκρισία είναι ένα θέμα για προβληματισμό και φιλοσοφία. Κάποιοι όμως ριψοκινδυνεύουν την ίδια τη ζωή τους, αρνούμενοι να σιωπήσουν για τα κακώς κείμενα γύρω τους.

Η Taslima Nasreen κατάγεται από το Μπαγκλαντές και μέχρι το 1994 εργαζόταν ως γιατρός. Από μικρή ηλικία έγραφε ποιήματα στα οποία εξωτερίκευε όλες τις ανησυχίες της για τη θέση και τη μοίρα των γυναικών στον τόπο της. Το ελεύθερο πνεύμα της που της επέτρεψε να κάνει δύο γάμους και να περιγράψει τις σχέσεις της εντελώς ανοιχτά στα βιβλία της, την έβαλε τελικά σε μπελάδες. Το βιβλίο της Lajja (Ντροπή) απαγορεύτηκε στο Μπαγκλαντές και από τους ακραίους Ισλαμιστές εκδόθηκε απόφαση να δολοφονηθεί η συγγραφέας. Τα τελευταία 14 χρόνια ζει αυτοεξόριστη και κρυμμένη στη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ινδία. Στα 46 της, έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία, αφού στην αιχμαλωσία όπου ουσιαστικά βρίσκεται, δεν υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα να κάνει. Οι στίχοι του τίτλου είναι δικοί της.

Ο Orhan Pamuk είναι ο πρώτος Τούρκος νομπελίστας (2006, Istanbul). Η κριτική του για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους και τους Αρμένιους, τον οδήγησε το 2005 στο εδώλιο του δικαστηρίου, μαζί με 6 συγκατηγορούμενους. Στις αρχές του 2006 το Τουρκικό κράτος απέσυρε τις κατηγορίες κάτω από την κατακραυγή όλων των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι την ίδια εβδομάδα είχε προγραμματιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η εξέταση του τουρκικού συστήματος δικαιοσύνης, ήταν φυσικά καθαρή σύμπτωση.

Ο 29χρονος Ναπολιτάνος Roberto Saviano έγραψε το 2006 το Gomorra, μια μελέτη από πολύ κοντά των δράσεων της ναπολιτάνικης μαφία, της Camorra. Η ζωή του έχει απειληθεί επανειλημμένως και η ιταλική κυβέρνηση του έχει παραχωρήσει μόνιμη αστυνομική συνοδεία. Το περασμένο φθινόπωρο, μετά από νέες απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του, ο Saviano αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ιταλία και να προσπαθήσει να ζήσει φυσιολογικά, κάπου αλλού.

Όσο κι αν σ’ αυτήν την τελευταία περίπτωση δεν είναι το επίσημο κράτος που απειλεί τον συγγραφέα, η ισχύς αυτών των παρα-καθεστώτων καθιστά δεδομένη τη στήριξη της κυβέρνησης, έστω διά της σιωπής. Ο Pamuk μαζί με άλλους πέντε νομπελίστες και διανοούμενους (Dario Fo, Rita Levi Montalcini, Desmond Tutu, Gunther Grass & Mikhail Gorbachev) δήλωσαν τη στήριξή τους στον Saviano, τονίζοντας ότι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης δεν είναι πρόβλημα ενός συγκεκριμένου πολιτικού κατεστημένου, αλλά της ίδιας της δημοκρατίας ως θεσμό.

Δεν θα μπορούσαν να το έχουν θέσει καλύτερα...

Διαβάστε περισσότερα:

http://en.wikipedia.org/wiki/

http://www.thefileroom.org/

Istanbul Twilight - Brooklyn Funk Essentials

The Gogfather (Love Theme) - Nino Rota

Διαβάστε ακόμα