Judas Priest - Redeemer Of Souls

Judas Be My Guide!
Διαβάστηκε φορες
Αναμφισβήτητα το γεγονός της χρονιάς , όσον αφορά την κυκλοφορία νέου δίσκου, είναι η 17η δισκογραφική δουλεία των Judas Priest. Και δε νομίζω να έχει κανείς αντίρρηση γι' αυτό μιας και μιλάμε για ένα από τα πιο βαριά χαρτιά του σκληρού ήχου.

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, όταν πληροφορήθηκα ότι οι Priest θα έβγαζαν καινούριο δίσκο έλεγα μου κάνουν πλάκα. Γιατί όποιος θυμάται (και έχω καλή μνήμη), όταν ξεκίνησε (και πέρασε και από τα μέρη μας) η μεγάλη αυτή Epitaph Tour είχε επίσημα διαρρεύσει ότι μελλοντικά οι Priest θα παίζουν σε μεγάλα shows-σκηνές και τίποτα άλλο. Εδώ εν μέρει δικαιολογώ και τον Bruce Dickinson που τους προειδοποίησε, καυστικά, να μην γίνουν σαν τους Scorpions και τους Kiss, οι οποίοι κάθε χρόνο λένε ότι αποσύρονται και κάθε χρόνο περιοδεύουν. Αλλά αυτά θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή.

Και εν τω μέσω του θέρους του σωτήριου έτους 2014 εγεννήθη το “Redeemer Of Souls”. Έξι χρόνια μετά το Nostradamus. Πρώτη φορά χωρίς τον K.K.Downing σε στούντιο άλμπουμ, όπου αν θυμάστε στην Epitaph Tour o Downing αντικαταστάθηκε από τον νυν, Richie Faulkner. Δεν είναι του ίδιου βεληνεκούς αλλαγή μέλους στην μπάντα, όπως ήταν η αποχώρηση πριν χρόνια του Halford που έφερε την έλευση του “Ripper”, αλλά το κιθαριστικό δίδυμο Tipton/ Downing έχει μείνει στην ιστορία.

Το παρακάναμε με τα εισαγωγικά, αλλά όλα χρειάζονται. Για αυτό και την Παρασκευή 11 Ιουλίου βρεθήκαμε στον πολύ φιλόξενο χώρο του Ragnarok club στα Εξάρχεια όπου θα γινόταν η παρουσίαση του Redeemer Of Souls. Μιλώντας με τον ιδιοκτήτη του Club, μου είπε ότι θα τον ακούσουμε με ρυθμισμένο flat ήχο (στη μηδενική θέση) στο equalizer, μια high end απόδοση συστήματος κατά ένα βαθμό.

Πάμε λοιπόν να ξεδιαλύνουμε το τοπίο: Judas Priest 2014, Redeemer Of Souls, 13 κομμάτια συνολικής διάρκειας περίπου 62 λεπτών. Έχοντας ήδη ακούσει αρκετές φόρες ό,τι είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο για προώθηση, καθώς και με το πέρας της ακρόασης στο club έβγαλα τα εξής συμπεράσματα:

    Το Redeemer είναι πραγματικός Judas Priest δίσκος
•    Ο Halford κάνει σωστή διαχείριση στη φωνή του
•    Ο δίσκος ακούγεται με μεγάλη ευκολία, δεν κουράζει και κατά προσωπική άποψη, δεν έχει το super hit, αλλά αρκετά πολύ καλά κομμάτια· αν και σε συνεντεύξεις ο Tipton δείχνει να σπρώχνει για hit το March Of The Damned (που δεν είναι και από τα πιο φοβερά του δίσκου)


Ο δίσκος σαν ταχύτητα φυσικά και δεν είναι Painkiller, έχει όμως όλα τα Heavy στοιχεία που θέλει κανείς σε μια τέτοια κυκλοφορία: δύναμη, επικότητα, συναίσθημα. Το ομώνυμο κομμάτι το φαντάζομαι για άνοιγμα συναυλιών και καπάκι το Dragonaut. Η κομματάρα του δίσκου είναι το Halls Of Valhalla και κατά δεύτερο λόγο, το Battle Cry. Έχουμε και μια αναφορά σε ιστορικά γεγονότα με τη Δαμόκλειο Σπάθη ( The Sword of Damocles).

Επίσης, μου άρεσε και το flash back κομμάτι Crossfire με την νοσταλγική blues σύνθεση – διάθεση.

Το κομμάτι που με άφησε αδιάφορο (πλην του March Of The Damned) ήταν το τελευταίο Beginning Of The End. Όχι επειδή είναι μπαλάντα, αλλά έχουν γράψει κομμάτια μνημεία σε αυτό το στυλ οι Priest και δεν χρειάζεται να σκαλίζουν σε αυτό τον τομέα το παρελθόν τους.

Οι Priest, όπως και οι Black Sabbath πριν ένα χρόνο με το άλμπουμ 13, βγήκαν πάλι ενεργά μπροστά στα μεταλλικά δρώμενα. Έχουν ακόμα κάτι να πουν. Το Redeemer είναι ένας δίσκος που στέκεται με μεγάλη αξιοπρέπεια στο ένδοξο παρελθόν της μπάντας. Κάτι τέτοιες κυκλοφορίες μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρος για τα νεότερα συγκροτήματα ώστε να μην χαθεί ο αρχικός προσανατολισμός του heavy metal. Και αυτό γιατί από τη δεκαετία του εβδομήντα μέχρι και σήμερα οι Priest εγκλιματίζονταν πλήρως με το πέρασμα των δεκαετιών, χωρίς όμως να αλλάζουν το βασικό στυλ τους.

Το Redeemer δεν είναι ούτε Sad Whigs Of Destiny, ούτε British Steel, ούτε Painkiller, ούτε φυσικά (και αυστηρά κατά προσωπική άποψη το μέτριο Nostradamus). Είναι το Redeemer και στέκεται μονό του το 2014.

Αν θα βάζαμε βαθμολογία νομίζω ότι ένα 7,5/10 το αξίζει (μπορεί και παραπάνω).

The PRIEST IS BACK.Judas Priest:

Rob Halford : vocals
Glenn Tipton : Guitar, synth
Richie Faulkner : Guitar
Ian Hill : Bass
Scott Travis : Drums

 "Redeemer Of Souls" 2014

    Dragonaut
    Redeemer Of Souls
    Halls Of Valhalla
    Sword Of Damocles
    March Of The Damned
    Down In Flames
    Hell & Back
    Cold Blooded
    Metalizer
    Crossfire
    Secrets Of The Dead
    Battle Cry
    Beginning Of The End
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα