Pain Of Salvation - Falling Home

Το "Falling Home" είναι μία αμφιβόλου σκοπιμότητας κυκλοφορία, που καταφέρνει όμως να ανοίξει την όρεξη για το τι θα ακολουθήσει
Διαβάστηκε φορες
Συγκρότημα: Pain of Salvation
Είδος: Progressive Rock
Έτος: 2014
Τίτλος: Falling Home
Ετικετα: Inside Out Records

Προσωπικό:
Daniel Gildenlöw - Lead vocals, Guitar
Gustaf Hielm - Bass guitar, Vocals
Léo Margarit - Drums, Vocals
Daniel Karlsson - Keyboards, Vocals
Ragnar Zolberg - Guitar, Vocals

1. Τι θα ακούσεις;
Ακουστικές επανεκτελέσεις/διασκευές με progressive rock/ jazz/ reggae(!) ύφος

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις;
Falling Home, Holy Diver, Chain Sling

3. Βαθμολογία;
6/10

Πάνε ήδη τρία χρόνια από το τελευταίο πόνημα των Pain of Salvation, Road Salt: Two. Τρία χρόνια μέσα στα οποία έχουν συμβεί πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία βεβαία ελάχιστη σχέση έχουν με μουσική.
Η σύνθεση της μπάντας άλλαξε ριζικά, με μόνο τον Daniel Gildenlow να παραμένει από τα μέλη που έφτασαν το συγκρότημα στις prog-rock/metal κορυφές που - θεωρητικά ακόμα - είναι. Αυτό ως γεγονός είχε ανάμικτο αντίκτυπο στις τάξεις των οπαδών τους. Πολλοί μίλησαν αρνητικά, δηλώνοντας πως πλέον οι Pain of Salvation είναι η Daniel Gildenlow Band.
Ο ίδιος ο Gildenlow νωρίτερα μέσα στο έτος διεγνώστηκε με μια σπάνια και ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια (Necrotising Fasciitis ή αλλιώς "flesh-eating bacteria") που χρειάστηκε αρκετές εγχειρήσεις και κάποιο διάστημα αποχής από συναυλίες, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να κάνει και κάποιες εμφανίσεις δίχως εκείνον(!).

Το "Falling Home" αρχικά προοριζόταν να είναι ένας live ακουστικός δίσκος στα πρότυπα του παλαιότερου εξαιρετικού "12:5". Αυτό για κάποιο λόγο δεν συνέβη και προτιμήθηκε να ηχογραφηθεί "live" στο στούντιο, δίνοντας έτσι ένα περίεργο και αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά πρόκειται για ακουστικές επανεκτελέσεις παλαιότερων κομματιών τους σε εντελώς διαφορετικό ύφος από το πρωτότυπο, δύο διασκευές σε ιδιαίτερα γνωστά κομμάτια (Holy Diver του Dio και Perfect Day του Lou Reed) που αντίστοιχα και αυτές έχουν αλλαχθεί κατά κόρον και τέλος ένα νέο κομμάτι από το οποίο πήρε το όνομα του και ο δίσκος.

Τα παλαιότερα κομμάτια που έχουν επιλεγεί από τον κατάλογο της μπάντας, έχουν ενδιαφέρον από την άποψη ότι πρόκειται για τραγούδια που (στην πλειοψηφία τους) δεν προτιμώνται συχνά και έχουν λιγότερη προβολή. Πιο ενδιαφέρουσες στιγμές είναι η εντελώς διαφορετική δόμηση του Linoleum, η πιο mellow εκδοχή ενός ιδιαίτερα οργισμένου στιχουργικά Spitfall, το παντοτινό highlight Chain Sling αλλά και η ιεροσυλική διασκευή στο Holy Diver.

Οι απόψεις για την σκοπιμότητα μιας τέτοια κυκλοφορίας, διίστανται. Μια πιο  "λογική" (αν κανείς μπορεί να εντάξει μία τέτοια έννοια στο λεξιλόγιο του Gildenlow) κίνηση, θα ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ετοιμασία ενός νέου δίσκου, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Daniel ισχυρίζεται ότι γράφει ακατάπαυστα νέα μουσική, καθώς και  ότι δεν είναι λίγο το διάστημα το οποίο έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη. Ωστόσο επέλεξε να αφιερώσει χρόνο σε μία τέτοια "ιδιαίτερη" κυκλοφορία, ίσως με το σκεπτικό να κερδηθεί κάποιος επιπλέον απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας μίας νέας δουλειάς.

Πέρα από την αμφισβήτηση της σκοπιμότητας ωστόσο, ο δίσκος δεν παύει να είναι μια υπενθύμιση για το τι είναι ικανοί οι Pain of Salvation. Οι εκτελέσεις είναι όμορφες, ακόμα και αυτές σε κομμάτια που μέχρι πρότινος ήταν από τις μέτριες στιγμές κάποιου προηγούμενου δίσκου. Τα νέα μέλη του συγκροτήματος που στην πλειοψηφία τους μας συστήνονται σε αυτόν το δίσκο, δείχνουν ιδιαίτερα ικανά να καλύψουν το πολύ μεγάλο κατ' εμέ κενό που αφήνουν οι προηγούμενοι φοβεροί μουσικοί που είχε την τιμή ο Gildenlow να έχει δίπλα του. Γιατί μπορεί να πρόκειται αναμφισβήτητα για τον mastermind της μπάντας αλλά δίχως εκείνους δεν θα ήταν σε θέση οι Pain of Salvation να έχουν την δικαιωματικά κερδισμένη άνεση να κινούνται προς όποιο μουσικό μονοπάτι επιλέξει εκείνος.

Αν μη τι άλλο το Falling Home ανοίγει την όρεξη για το επόμενο βήμα, που κατα την ταπεινή μου γνώμη είναι ίσως από τα σημαντικότερα στην καριέρα του συγκροτήματος και θα είναι απόλυτα καθοριστικό για την συνέχεια της μπάντας.


Διαβάστε ακόμα