Ένα από τα χαρακτηριστικότερα μπαρ της Βαρκελώνης απειλείται με κλείσιμο

Το Mariatchi, γνωστό και ως «το μπαρ του Μανού», θα αναγκαστεί σύντομα να κλείσει αν...
Διαβάστηκε φορες
Το μπαρ Mariatchi είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Βαρκελώνης. Βρίσκεται στην παλιά πόλη (Ciutat Vella) και πιο συγκεκριμένα στο Barrio Gótico, στο 14 της οδού Codols. Κάθε πρωτάρης τουρίστας στην πόλη το μαθαίνει ως «το μπαρ του Μανού», έστω κι αν ο Manu Chao δεν εμπλέκεται –τουλάχιστον όχι επίσημα– στη λειτουργία του. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί θαμώνας του μαγαζιού, καθώς ουκ ολίγες είναι οι πιθανότητες να τον πετύχεις εκεί και μάλιστα συχνά δίνει secret concerts, κυρίως ακουστικά. Έτερος συχνός επισκέπτης του μπαρ είναι ο Βάσκος Tonino Carotone.

Το Mariatchi χαρακτηρίζεται από μια ιδιαιτέρα οικεία ατμόσφαιρα. Δεν μοιάζει με ένα τυπικό μπαρ, ούτε καν με αυτά που έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε «εναλλακτικά». Περισσότερο θυμίζει αυτοδιαχειριζόμενο στέκι. Δεν θα το πρότεινα στον καθένα. Όμως μπορώ να εγγυηθώ ότι υπάρχουν (υπάρχουμε) άνθρωποι, οι οποίοι θα το ερωτευτούν (το ερωτευτήκαμε) με την πρώτη. Στην τελευταία μου επίσκεψη –πριν από χρόνια είναι αλήθεια– λειτουργούσε και ως μίνι πολιτιστικό κέντρο, διατηρώντας βιβλιοπωλείο και τμήμα με βιολογικά προϊόντα.

Ο δήμος Βαρκελώνης προωθεί τον τελευταίο καιρό μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη μείωση της αστικής επιβάρυνσης από τον τουρισμού. Ένα από τα θύματα θα είναι και το Mariatchi, καθώς οι άνθρωποί του δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του χώρου εφόσον παραμείνει σε ισχύ το υπάρχον όριο για τη χωρητικότητα του μαγαζιού. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, το θέμα φαίνεται περισσότερο ως μια τυπική, γραφειοκρατική  παρεξήγηση, που θα έπρεπε να έχει επιλυθεί νωρίτερα. Εδώ που έχουν φτάσει όμως τα πράγματα, το μπαρ Mariatchi καλεί όσους το αγαπούν να συνυπογράψουν την αίτηση-έκκληση που απευθύνει προς το δήμο, ώστε να αυξηθεί το όριο χωρητικότητας του μαγαζιού και να αναπροσαρμοστεί με βάση τα τελευταία έργα που έγιναν στο χώρο. Η καταληκτική ημερομηνία που έθεσαν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού είναι η 20η Ιουλίου. Διαφορετικά, όπως λένε, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο καθώς η επιχείρηση δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη.Ακολουθεί η μετάφραση του κειμένου που απευθύνει το Mariatchi στο δήμο της Βαρκελώνης. Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο και να το συνυπογράψετε εδώ. Μέχρι τη στιγμή που ετοιμαζόταν αυτό το άρθρο οι υπογραφές έφταναν τις 2.500.

Προς το δήμο Βαρκελώνης:

Η Βαρκελώνη είναι μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα με ένα ευρύ φάσμα από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές παροχές για όλα τα γούστα. Αυτή η πληθώρα προσφοράς δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τη συνύπαρξη και την ευημερία των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η εκθετική αύξηση του τουρισμού έχει θέσει σε κίνδυνο την ευημερία των πολιτών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής της Ciutat Vella (σημ. η παλαιά πόλη). Η αύξηση των νυχτερινών μαγαζιών έχει οδηγήσει σε παραγκωνισμό των συμφερόντων των κατοίκων αυτού του τμήματος της πόλης, με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των επισκεπτών της πόλης. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να επιλυθεί αυτή η κατάσταση, με σεβασμό στο ωράριο λειτουργίας, αποφεύγοντας το θόρυβο στις γειτονιές των μαγαζιών, ιδιαίτερα σε περασμένη ώρα όταν εμποδίζει την ξεκούραση των γειτόνων, και, σε τελική ανάλυση, μέσω της συμμόρφωσης με τους νόμους που επιτρέπουν τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της συνύπαρξης και των οφελών που μπορεί να φέρει ο τουρισμός. Ωστόσο, η προσαρμογή σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να υπονομεύει όσους πάντοτε λαμβάναμε υπόψη αυτή τη διάσταση των πραγμάτων και επιπλέον προσφέρουμε μια εναλλακτική πρόταση διασκέδασης όχι μόνο για πολλούς τουρίστες, αλλά και τους πολίτες της Βαρκελώνης· μια εναλλακτική πρόταση διασκέδασης που πρέπει επίσης να φιλοξενείται στην πόλη.

Η υπερβολική μείωση του ορίου χωρητικότητας σε 20 άτομα, αντί για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τόσο την κυβέρνηση όσο και εμάς, θα σημάνει το κλείσιμο του μαγαζιού καθώς δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

Δεν μας κλείνουν, αλλά μας αναγκάζουν να κλείσουμε.

Ως εκ τούτου, αιτούμαστε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης την επίλυση της αίτησής μας για αύξηση της χωρητικότητας που παρουσιάσαμε μετά από τα έργα του 2007, και γενικότερα τη συνολική επανεξέταση του περιορισμού της χωρητικότητας πριν από τις 20 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα: παρέχοντας μια εναλλακτική λύση ψυχαγωγίας και πολιτισμού στους πολίτες, δημιουργώντας πέντε θέσεις εργασίας και σεβόμενοι την ευημερία του περιβάλλοντός μας. Εάν δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της χωρητικότητας μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε λόγω της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης στην οποία μας οδήγησε το συγκεκριμένο μέτρο.* Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για τα έργα που έγιναν στο Mariatchi το 2007 στο youtube.

* Η κύρια εικόνα του άρθρου προέρχεται από το flickr.


Ανανέωση: Τελικά το μπαρ θα συνεχίσει τη λειτουργία του! Μόλις τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου μας, ενημερωθήκαμε ότι η χωρητικότητα στην άδεια λειτουργίας του Mariatchi αυξήθηκε σε 32 άτομα. Οι υπεύθυνοί του, με μήνυμά τους, ευχαριστούν όσους τους στήριξαν. Δεν προλάβαμε, αλλά τουλάχιστον φέραμε γούρι! Ελπίζω να μας κεράσουν μια cerveza/beer στην επόμενη επίσκεψή μας...
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα