Δήμητρα Γαλάνη - Αλλιώς

Η Δήμητρα Γαλάνη επανέρχεται στη δισκογραφία...αλλιώς
Διαβάστηκε φορες
1. Τι θα ακούσεις:
"έντεχνο" ελληνικό τραγούδι

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Αν (σε νέα εκτέλεση), Ένα κόκκινο μαντήλι, Μεσ' της δροσιάς τις χάντρες

3. Βαθμολογία: 7/10

Η Δήμητρα Γαλάνη επιστρέφει στη δισκογραφία και τους προσωπικούς της δίσκους μετά από σχεδόν μια πενταετία. Το 2009 είχε κυκλοφορήσει το Πιξελ, το οποίο βέβαια δεν περιείχε καινούργια τραγούδια, αλλά παλαιότερα διασκευασμένα. Στο μεταξύ είχαν κυκλοφορήσει τα lives με την Χαρούλα Αλεξίου και τον Vassiliko και το 2012 είχε ερμηνεύσει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια των τελευταίων χρόνων, το "Αν" που ακουγόταν στην ομότιτλη ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιατη.

Το τραγούδι αυτό σηματοδότησε την επανασυνεργασία της με τον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο με τον οποίο είχε συνεργαστεί παλαιότερα και η συνεργασία τους μας είχε δώσει εξαιρετικά τραγούδια όπως τα: "Δεν είσαι εδώ", "Και σ'αγαπώ" από το άλμπουμ "Παλίρροια" το 1989, "Δυο μέρες μόνο", "Πήλιο" από το άλμπουμ "Φως" το 1991 αλλά και στο soundtrack της ταινίας "Θα το μετανιώσεις" το 2003.

«Πρόκειται για έναν δίσκο με τραγούδια που αφηγούνται μια ιστορία και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το soundtrack μιας κινηματογραφικής ταινίας που δεν υπάρχει. Έτσι ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά με τη Δήμητρα το καλοκαίρι του 2011» περιγράφει το concept του άλμπουμ ο Παρακευάς Καρασούλος. Την υπόθεση της ταινίας περιγράφει και το πρώτο τραγούδι στο δίσκο, αμέσως μετά τον πρόλογο. Μια γυναίκα μόνη, ξυπνά από έναν βίαιο εφιάλτη και συνειδητοποιεί την ανάγκη της να ξαναρχίσει τη ζωή της αλλιώς. Τα τραγούδια αφηγούνται αυτό το ταξίδι, σταματώντας στο χρόνο και στον τόπο και μιλώντας συμβολικά, αναμετρούνται με το τώρα.


Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 τραγούδια, συνθέσεις της Δήμητρας Γαλάνη και του στενού συνεργάτη της τα τελευταία χρόνια Χριστόφορου Μουράτογλου, ενώ η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τη διασκευή του Lilies in the Valley του Jun Miyake που ακουγόταν στην ταινία Pina του Wim Venders σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου και παραγωγή, ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη.

Με δεδομένη την ερμηνευτική και συνθετική δεινότητα της Δήμητρας Γαλάνη αλλά και της λυρικότητας των λόγων του Παρασκευά Καρασούλου, ο δίσκος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Άλλωστε η Γαλάνη είναι μια από τις τεράστιες φωνές με τη δική της χρυσή σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής μουσικής και μόνο τυχαία δεν βρίσκεται στη ψηλότερα σκαλοπάτια για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για έναν προσεγμένο δίσκο, με περισσότερες καλές και ελάχιστες μέτριες στιγμές, με καθαρό ήχο και μια Γαλάνη που ερμηνεύει όπως πάντα μοναδικά. Ένας δίσκος που σίγουρα αξίζει της προσοχής και της ακρόασής μας.


Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Μικρή Άρκτο.

Τα τραγούδια του άλμπουμ

01. Μες στης δροσιάς τις χάντρες
Μουσική: Χρυσόστομος Μουράτογλου
02. 5.30 ώρα πρωινή
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη/Χρυσόστομος Μουράτογλου
03. Πίσω μην κοιτάς
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
04. Το καινούργιο εμείς
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη/Χρυσόστομος Μουράτογλου
05. Αλλιώς
Μουσική: Χρυσόστομος Μουράτογλου
06. Μια άλλη χώρα
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
07. Μοναξιά
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη/Χρυσόστομος Μουράτογλου
08. Αν
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
09. Ένα κόκκινο μαντήλι
Μουσική: Jun Miyake
10. Όταν γελάς
Μουσική: Χρυσόστομος Μουράτογλου
11. Απ το μπαλκόνι της
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη/Χρυσόστομος Μουράτογλου
12. Περιουσία
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
13. Μπορεί - επίλογος
Μουσική: Χρυσόστομος Μουράτογλου/Δήμητρα Γαλάνη


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα