Ο Σωκράτης Μάλαμας στην Τεχνόπολη - Σεπτέμβρης 2014

Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακουστεί, ο Σωκράτης Μάλαμας μπορεί να παρομοιαστεί με την ποδοσφαιρική Barcelona.
Διαβάστηκε φορες
Όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακουστεί, ο Σωκράτης Μάλαμας μπορεί να παρομοιαστεί με την ποδοσφαιρική Barcelona. Σε κάθε παιχνίδι της ξέρεις ότι θα παίξει καλά, αλλά εσύ πας στο γήπεδο (λέμε τώρα...) για να δεις (αν δεις) μια - δύο "μαγικές" κινήσεις του Μέσι.

Έτσι γίνεται και στις συναυλίες του Σωκράτη. Ξέρεις από πριν ότι μουσικά θα είναι άψογη η βραδιά, αλλά περιμένεις το κάτι παραπάνω από το Μάλαμα, ή το Σιώτα ή τον Ταπάκη.

Μέσα στις 3 χορταστικές ώρες της συναυλίας, ο Σωκράτης έπαιξε 52 τραγούδια! Μέσα σ' αυτά θα ξεχωρίσω το "Τίποτα δεν χάθηκε", στο οποίο τα solo του βιολιού (Φώτης Σιώτας) και του λαούτου (Κυριάκος Ταπάκης) έδωσαν μια άλλη "ομορφιά" στο κομμάτι. Ακόμη, θα κρατήσω το "Χαμένο ρούχο", στο οποίο το μπάσο στην αρχή και το βιολί με το μπουζούκι μετά άλλαξαν (προς το καλύτερο) ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Παράλληλα, μου άρεσε το νέο τραγούδι του Θανάση, το οποίο ερμηνεύει ο Σωκράτης ("Ηλιόπετρα"). Το είχα ακούσει και στη συναυλία του Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Βράχων, αλλά είναι πιο ωραίο με τη φωνή του Μάλαμα.

Στο "Το όνομα μου είναι δρόμος", ο Σωκράτης έκανε μια αφιέρωση στο φίλο και καλό συνεργάτη του, Γιώργο Κλεφτογιώργο, ο οποίος γιορτάζει φέτος 30 χρόνια στην δισκογραφία. Ακόμη, στο "Έπιασε βροχή" αλλά και στις "Δυο τρεις κουβέντες" στην αρχή της βραδιάς, ο Μάλαμας μας ευχαρίστησε που "διώξαμε" τη βροχή, γιατί όλα τα μετεωρολογικά δελτία έλεγαν ότι στις 9 μμ θα είχαμε ασθενή βροχή στο Γκάζι. Κι όμως όλα πήγαν μια χαρά...

Ο Σωκράτης είναι απολαυστικός όταν έχει όρεξη και λέει ατάκες στον κόσμο κατά τη διάρκεια των τραγουδιών ή ανάμεσα τους. Το βράδυ της Δευτέρας ήταν στα πάνω του πάντως...

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα γνωστά τραγούδια του (Τσιγάρο ατέλειωτο, Πριγκηπέσσα, Τα παγια) έπαιξαν σε πιο αργό tempo από ότι έχουμε συνηθίσει σε προηγούμενες συναυλίες του.

Τέλος, θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα που είχα έντονα στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Ο Σωκράτης είναι απολαυστικός και διαφορετικός (προς το καλύτερο) στις μουσικές σκηνές, όπου είναι πιο κοντά στον κόσμο και βέβαια δεν παίζει σε ένα κοινό πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είναι καλός στις εμφανίσεις του σε ανοιχτούς χώρους. Προς Θεού...

Απλά, θεωρώ ότι είναι πολλά τα χρόνια που παίζει μόνος του και έχει σχεδόν τους ίδιους μουσικούς - τραγουδίστριες. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει μια συνεργασία. Ξέρω ότι το χειμώνα θα εμφανιστεί μόνος του σε μουσικές σκηνές της Αθήνας. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει ένας δίσκος - συνεργασία του με τη Νατάσσα Μποφίλιου, το Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον Οδυσσέα Ιωάννου. Λέγεται ότι θα είναι πολύ καλός!

Μήπως ήρθε η ώρα για μια κοινή καλοκαιρινή περιοδεία του Σωκράτη με τη Νατάσσα; Γιατί όχι; Για να δούμε...

Τραγούδια που ακούσαμε

9:15 Δυο τρεις κουβέντες,
Μια βόλτα στα βαθιά,
Το όνειρο,
Φύλλα αλκαλικά,
Το όνομα μου είναι δρόμος,
Το μυστικό αμονι,
Για την Ελλάδα,
Παλίρροια,
Τίποτα δε χάθηκε,
Σαν παιδί,
Τα παιδιά μες την πλατεία,
Μάντης Τειρεσίας,
Ευτυχείς λυπημενοι και ποτες,
Το αγκάθι,
Φορτηγό,
Της σιωπής,
Του χρόνου τα σκυλιά,
...
Παιχνίδι με τα μαύρα,
Στης πικροδαφνης τον ανθό,
Χίλια πρόσωπα,
Διαφανος,
Νεράιδα,
Ο κήπος,
Τα διόδια,
Ακροβάτης,
Του ασώτου,
Να βάλω τα μεταξωτά,
Έπιασε βροχή,
Αερικο,
Το γράμμα,
Πουλί σε δέντρο αρχοντικό,
Κι εσύ ξεχνάς, 
Ηλιόπετρα,
Το τραγούδι του μεθυσμένου,
Ομίχλη,
Άσε τα ψέματα,
Το χρόνο να λαβώσω,
Πετάω πέτρες,
Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου,
Τα ξωτικά,
Αλκοολικα στιχάκια,
Τσιγάρο ατελείωτο,
Πριγκηπεσσα,
Τα παγια,
Στα είπα όλα,
Δρόμο άλλαξε ο αέρας,
Χαμένο ρούχο,
Κάτω απ το μαξιλάρι,
Ο μέρμηγκας,
Είναι σκοτάδι,
Στην Αμερική 0:21 (3 ώρες)

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα