Δημήτρης Κοργιαλάς: Η μουσική εν μέσω κρίσης έφερε όμορφα πράγματα

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Κοργιαλά και μιλήσαμε για μουσική, για πολιτική, για θρησκείες, για μαγειρική και ψάρεμα!
Διαβάστηκε φορες
Ένα απόγευμα, πριν λίγες μέρες, συναντήσαμε τον Δημήτρη Κοργιαλά κάπου στην Αθήνα. Χαμογελαστός, ευδιάθετος και εξαιρετικά ευγενικός, ξεκινήσαμε την συνέντευξη κάπως έτσι.

Καλησπέρα. Πώς πέρασες το καλοκαίρι σου;

Το φετινό καλοκαίρι περιελάμβανε live αλλά και αρκετή ξεκούραση! Πήγα στον τόπο καταγωγής μου, τη Ναύπακτο. Είδα συγγενείς, ψάρεψα... Ήταν πάρα πολύ όμορφα.

"Αγάπη τη λένε" από τη μια και "Άντε γαμήσου" από την άλλη. Θέλω να πω, ένα άκρως ρομαντικό τραγούδι και από την άλλη ένα άκρως κοινωνικό. Ποια είναι η έμπνευσή σου;

Καταρχήν το ''Αγάπη τη λένε'' είναι καινούργιο τραγούδι, ενώ το ''Άντε γαμήσου'' ήταν στον τελευταίο μου δίσκο, ο οποίος δεν ακούστηκε αρκετά, γιατί μόλις κυκλοφόρησε έκλεισε η εταιρεία. Σκέφτομαι, όμως, να κυκλοφορήσω σε βινύλιο και τα προηγούμενα τραγούδια και το τελευταίο. Τώρα, όσον αφορά αυτό που με ρώτησες, η έμπνευση έρχεται εκείνη την ώρα. Ας πούμε, για παράδειγμα το ''Άντε γαμήσου'' γράφτηκε μέσα σε δέκα λεπτά. Ήμασταν έξω σε μια καφετέρια, με τον αγαπημένο μου φίλο και συνεργάτη, τον Θάνο Παπανικολάου και συζητούσαμε για όλα αυτά που συμβαίνουν. Για την κρίση, για τα προβλήματα μας τα καθημερινά, για το πού φταίμε εμείς σε όλο αυτό που συμβαίνει. Γυρίσαμε σπίτια μας και μετά από δέκα λεπτά, με παίρνει τηλέφωνο Θάνος και μου λέει τους στίχους. Είναι ακριβώς αυτά που συζητούσαμε νωρίτερα. Αμέσως έγραψα τη μουσική και βγήκε.Είπες πριν, ''συζητούσαμε για το πού φταίμε εμείς''. Τελικά, πού φταίμε κατά την γνώμη σου;

Εμείς φταίμε γιατί είμαστε απαθείς σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Δε νομίζω ότι οι Έλληνες μπορούν να αντιδράσουν. Ξέρεις τι βλέπω γύρω μου; Ανθρώπους μελαγχολικούς, κατηφείς και νευρικούς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που ο λαός είναι τόσο κοιμισμένος. Από την άλλη μεριά, και αυτούς που θέλουν να αντιδράσουν, δεν τους αφήνουν. Πιστεύω, βέβαια, ότι κάποια στιγμή θα γίνει έκρηξη και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο.

Σε μια συνέντευξή σου έχεις δηλώσει ότι στο δημαρχείο άκουσες λόγια που σε άγγιξαν περισσότερο από ό,τι στον πρώτο σου γάμο που ήταν σε εκκλησία. Ποια είναι η σχέση σου με την θρησκεία;

Κοίτα, τον δεύτερο μου γάμο τον έκανα πιο συνειδητοποιημένος, οπότε, ήταν λογικό να με αγγίξουν περισσότερο τα λόγια που άκουσα. Ωστόσο, με τη θρησκεία δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, όλες οι θρησκείες για αγάπη μιλούν και μόνο. Η χριστιανική δε, είναι κατά την γνώμη μου η πιο άρτια θρησκεία, διότι έχει πάρει μόνο τα καλύτερα στοιχεία από τον Πλάτωνα και άλλους Έλληνες φιλοσόφους. Αυτό που έμενα με ενοχλεί είναι αυτή η μάζωξη. Δηλαδή φτιάχνουν εκκλησίες και ομαδοποιούν ανθρώπους. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τους χειριστούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί, ας πούμε, το Βατικανό συγκεντρώνει τόσο πλούτο; Ο Θεός δεν δίδαξε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο υποστήριξε. Σέβομαι, όμως, απόλυτα τη γιαγιά στο χωριό που κάνει την προσευχή της πριν κοιμηθεί και εύχεται να είναι όλος ο κόσμος καλά.

Ξέρω ότι σου αρέσουν τα ζώα, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γάτες και επίσης σου αρέσει η οδήγηση με μηχανή.

Χαχαχα! Ναι, η οδήγηση μόνο με μηχανή. Αν και δέχομαι πολύ έντονες πιέσεις, αντιστέκομαι σθεναρά. Το πρόβλημα με το αυτοκίνητο είναι ότι αν για κάποιο λόγο βρεθώ σταματημένος λόγω κίνησης, θα το παρατήσω και θα φύγω με τα πόδια. Με τη μηχανή είναι όλα διαφορετικά. Καθόλου κίνηση και απόλυτη ελευθερία. Τώρα για τα ζώα που είπες, βέβαια μου αρέσουν όλα τα ζώα και αυτή τη στιγμή έχω μια γάτα, τη Λουκρητία, η οποία έκανε 3 γατάκια και τα έχουμε σπίτι και τα περιποιούμαστε.

Είσαι πολύ ήρεμος γενικά και χαλαρός. Αλήθεια, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σε βγάλει εκτός εαυτού;

Τι θα μπορούσε να με εκνευρίσει; Η κακομεταχείριση των παιδιών και των ηλικιωμένων με θυμώνει πάρα πολύ. Δεν ξέρω! Ειδικά με ηλικιωμένους. Βλέπεις, μπαίνουν στα σπίτια τους και τους κάνουν κακό και λες: Δούλεψαν τόσα χρόνια, προσέφεραν στο κράτος, έκαναν τόσα πράγματα και να έχουν αυτό το τέλος; Είναι πάρα πολύ άδικο για αυτούς τους ανθρώπους.

Θα σε πάω αλλού τώρα. Μουσική στην κρίση και κρίση στην μουσική! Ποια είναι η γνώμη σου;


Η μουσική εν μέσω κρίσης έφερε όμορφα πράγματα. Φύγαμε λίγο από το στερεότυπο του σ' αγαπώ-μ' αγαπάς και γράψαμε και άλλα κομμάτια, πιο κοινωνικοπολιτικά. Προβληματιστήκαμε! Από την άλλη μεριά, όμως, η κρίση στη μουσική έφερε προβλήματα. Τώρα πια, εγώ κάνω μόνος μου τις παραγωγές μου. Δεν υπάρχει ελληνική βιομηχανία. Όσες εταιρείες υπάρχουν πια ασχολούνται μόνο με άτομα τα οποία μπορούν να πουλήσουν. Τι εννοώ; Θα ασχοληθούν περισσότερο με μια κοπελίτσα που μπορεί εύκολα μείνει με τα εσώρουχά της, παρά με κάποιον άλλο. Οι εμπορικοί σταθμοί  βλέπεις να παίζουν Ζιώγαλα ή Φάμελο; Όχι! Και όχι γιατί δεν συνεχίζουν οι άνθρωποι, αλλά γιατί δεν πουλάνε.

Τώρα που το λες αυτό, έχεις ένα συγκρότημα, τους BEROLINA, που διαπρέπει στο εξωτερικό.

Ναι! Πάει πάρα πολύ καλά. Παίζουμε ηλεκτρική Dark μουσική και πηγαίνει εξαιρετικά στη Γερμανία. Μόνο στο εξωτερικό μπορείς να κάνεις πράγματα σε αυτό το είδος. Σκέψου ότι πήγε τόσο καλά, που ο Gazebo θα ερμηνεύσει το επόμενο τραγούδι μας. Εμείς κάνουμε συναυλίες με μεγάλα ονόματα εκεί και πάνε όλα πολύ καλά! Μου αρέσει πολύ που μπορώ να είμαι αλλιώς εδώ και αλλιώς εκεί.

Μιλάς με πολύ πάθος και ενθουσιασμό για τη μουσική και μου γεννάται η απορία. Αν δεν ήσουν μουσικός – τραγουδιστής, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις;

Θα μπορούσα πολύ άνετα να ήμουν ναυτικός. Μου αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα. Είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη. Τώρα που ήμουν στη Ναύπακτο, πήγαινα συνέχεια για ψάρεμα. Με χαλαρώνει και με ξεκουράζει. Στο τσακ τη γλίτωσα. Εξαιτίας του Νίκου Ζιώγαλα.

Και με ποιο τρόπο ψαρεύεις; Εννοώ δίχτυα, ψαροντούφεκο;


Όχι, όχι με αυτά. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ψαρεύει με τρόπο που δεν είναι δίκαιος για τα ίδια τα ψάρια. Καθετή κυρίως χρησιμοποιώ ή κανένα παραγάδι καμιά φορά.

Τι άλλο σε χαλαρώνει;

Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω. Για την ακρίβεια δεν μπαίνει κανείς άλλος στην κουζίνα μου. Είναι πολύ όμορφο να μαγειρεύεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να καλείς φίλους στο σπίτι. Χρησιμοποιώ και τις κλασσικές συνταγές, ξέρεις, τις χυλοπίτες της γιαγιάς μου ας πούμε, γιατί μ' αρέσει πολύ η παραδοσιακή μουσική αλλά μου αρέσει και να πειραματίζομαι βάζοντας δικές μου προσθήκες. Ακούω πολλή μουσική. Ακούω και ποπ μουσική και Gothic αλλά και πολύ παραδοσιακή μουσική και Τσιτσάνη, τον οποίο θεωρώ κορυφαίο. Μακάρι να ζούσε ακόμα και να μας διδάσκει.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να μου πεις αν έχεις κάτι προγραμματίσει για το χειμώνα;

Ναι! Από τις 17 Οκτωβρίου θα εμφανίζομαι στο Mike's Irish Bar μαζί με τον Αλέξη Λούλαξη. Είναι ένας νέος τραγουδοποιός πραγματικά εξαιρετικός! Η μουσική μας θα είναι ποικίλη. Θα συνταιριάξουμε δικά μας κομμάτια με παραδοσιακή μουσική αλλά και Ιρλανδέζικη παραδοσιακή μουσική. Επίσης, θα έχουμε και γνωστούς καλεσμένους κάθε φορά.

Δεν σε αγχώνει το γεγονός ότι μπαίνεις σε καινούργιο χώρο πάλι κάθε χειμώνα και πρέπει να κάνεις ένα πρόγραμμα που να έχει απήχηση στον κόσμο;

Ίσα ίσα που ανυπομονώ για αυτό. Ξέρω σε ποιους απευθύνομαι, ξέρω πώς να συμπεριφερθώ. Έχω φιλαράκια αρκετά χρόνια τώρα.

Θα ήθελα να σου πω μια σκέψη μου, πολύ αυθόρμητα, ακούγοντας σε τόση ώρα να μιλάς και παρατηρώντας σε. Πρέπει οι γονείς σου να είναι πολύ περήφανοι για εσένα.

(χαμογελάει κ απαντάει)
Όχι! Εμείς είμαστε πολύ περήφανοι για τους γονείς μας.!

Δημήτρη σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε.


Εγώ ευχαριστώ.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα