Το ραδιόφωνο που λάτρεψα

Μια βόλτα στα ερτζιανά με τις εκπομπές που αγάπησα.
Διαβάστηκε φορες
Η πρώτη φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει ραδιόφωνο (εκτός των μεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος) είναι στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κάποια Κυριακή πρωί από ένα μικρό τραντζιστοράκι που «έπιανε» μόνο μεσαία… (στα FM τότε εξέπεμπαν μόνο οι λεγόμενοι «πειρατές»). Η εκπομπή αν δεν κάνω λάθος ήταν 11-12 και εντόπισα στη συχνότητα του Β’ Προγράμματος τότε, τον 2-67, ή κατά κόσμο Μιχάλη Τσαουσόπουλο. Ραδιοφωνικά γκάλοπ – ψηφοφορίες, αναδρομές στο παρελθόν, αφιερώσεις κ.α. που η αλήθεια είναι ότι δεν πολυσυνηθίζονταν τότε στο ραδιόφωνο. Εκείνη την εποχή, στο Β’ Πρόγραμμα πάλι, εκπομπές έκαναν και οι Άκης Έβενης και Ιωσήφ Αβραάμογλου. Στο Α' Πρόγραμμα υπήρχε η εκπομπή «Μέρα παρά μέρα» του Γιάννη Πετρίδη την γνωστή πάντα ώρα, ενώ κάποια στιγμή αργότερα στο Τέταρτο Πρόγραμμα μπορούσε να ακούσει κανείς τον Μάκη Μηλάτο, σε εκπομπή μαζί με το γνωστό από άλλο χώρο τώρα Στάθη Παπούλια, τον Θοδωρή Μανίκα, τον Αργύρη Ζήλο, το Χρήστο Δασκαλόπουλο κ.α.
 
Η μεγάλη αλλαγή στο ραδιόφωνο έγινε το 1987, συγκεκριμένα 31 Μαΐου, όταν άνοιξε επίσημα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο ΑΘΗΝΑ 9,84 με διευθυντή τον Γ.Τζανετάκο. Στο σταθμό μετακόμισαν και ξεκίνησαν εκπομπές πολλά γνωστά ονόματα δημοσιογράφων και παραγωγών της εποχής: Τσαουσόπουλος, Έβενης, Αβραάμογλου, Σαραντής, Πολυχρονίου, Ραράκος, αλλά και Ψαριανός, Λάλας, Ταγματαρχης, Παναγιωτόπουλος, Μητσικώστας κ.α. Ακολούθησαν και άλλοι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί όπως το ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, ο Δίαυλος 10 και το Μάιο του 1988 οι δύο πρώτοι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί ΑΝΤΕΝΝΑ, ιδιοκτησίας Κυριακού, και TOP FM, ιδιοκτησίας Λαμπράκη.
 
Ξεχωριστή στιγμή για μένα είναι όταν εντόπισα κάποια στιγμή το 1987 τον «ερασιτεχνικό» τότε σταθμό ΗΧΩ STAR RADIO στους 104,4 (αργότερα μετονομάστηκε σε ΗΧΩ FM 104 με σλόγκαν «Υπάρχει χώρος στα FM για... ένα χαμόγελο» και αρκετά αργότερα με κανονική άδεια πλέον σε ΗΧΩ FM 102,4). Ο σταθμός είχε προέλθει από την ένωση του γνωστού τότε Star Radio με τον ΗΧΩ FM και εξέπεμπε από ένα υπόγειο (το οποίο είχα επισκεφτεί πολλές φορές για παραλαβή δώρων) στον Υμηττό, στην οδό Κολοκοτρώνη. Για όσους δεν γνώρισαν το σταθμό, από αυτόν έκαναν τα πρώτα ραδιοφωνικά τους βήματα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους οι εξής: Γιάννης Γαλάνης (πολύ γνωστός αργότερα με άλλο επίθετο από το ΣΤΑΘΜΟ και ΔΙΕΣΗ, αλλά και από τον FLASH και ΚΑΝΑΛΙ 1 νωρίτερα), ο Άλκης Στεφάνου (αργότερα γνωστός από πολλές τηλεοπτικές παραγωγές), ο Τάσος Καρατζής (γνωστός και επιτυχημένος σε τηλεοπτικά παιχνίδια ως αφηγητής, αλλά και με εκπομπή επί σειρά ετών στον CAPITAL), ο Χρήστος Ξανθάκης (με στήλη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ), ο Αντώνης Πανούτσος (με εκπομπή Παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα που ονομαζόταν «Δέκα δίσκοι και Whiskey»), οι Παντελής Δημητρίου και Χάρης Λέων με τη δημοφιλέστατη στο alternative κοινό της εποχής εκπομπή «ΚΥΜΑΤΑ ΠΑΝΙΚΟΥ», ο πρόσφατα χαμένος Κώστας Γεωργίου (αργότερα JAZZ FM, CAPITAL, ΕΝ ΛΕΥΚΩ - μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο www.Moodyradio.gr) και ο Ιλάν.
 
Αργότερα στον ίδιο σταθμό ξεκίνησε εκπομπές και ο Μανώλης Κιλισμανής (με εκπομπές αργότερα στο ΡΟΔΟΝ, ROCK FM αλλά γνωστός και από την ΑΝΩΣΗ) με την εκπομπή ΓΛΥΚΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ. Από την καθημερινή αυτή εκπομπή 12-1 το μεσημέρι, που βέβαια μπορούσα να ακούω μόνο όταν στο σχολείο ήμουν απόγευμα, πρωτοάκουσα πολλά διαμαντάκια της δεκαετίας του ’60, αλλά και Stone Roses, Inspiral Carpets στις πρώτες του κυκλοφορίες. Επίσης θυμάμαι τις εκπομπές του Κων/νου Ζαχόπουλου (αργότερα ΡΟΔΟΝ, ΚΟΣΜΟΣ) και πολλούς άλλους που δεν ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια την ίδια ενασχόληση. Ο ΗΧΩ FM μετονομάστηκε σε JAZZ FM το 1993 (ήταν αρχικά ένθετο στη συχνότητα).
 
ΗΧΩ FM
Το ΚΑΝΑΛΙ 15 παρ’ όλο που ήταν ο πρώτος ελέυθερος σταθμός που βγήκε στον αέρα το Μάρτιο του 1986 από στους 105 μεγάκυκλους (με εκπομπές των Κούλογλου, Ταχτσή, Θεοδωράκη, Στάη, Χατζηνικολάου) επίσημα και μετά από περιπέτειες ξεκίνησε το 1989 με τελευταίο διευθυντή πριν από το κλεισιμό του στο τέλος του ίδιου έτους το Μάκη Μηλάτο.
 
Δυστυχώς λόγω κακής λήψης στην περιοχή μου δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω πολύ ROCK FM στην καλύτερη εποχή του 1990-1993 με σταθμάρχη Μάκη Μηλάτο και με εκπομπές Χρήστου Δασκαλόπουλου, Θοδωρή Μανίκα, Θάλειας Καραμολέγκου, Γιάννη Γιακουμάκη, Κων/νου Τζούμα και Τάκη Γιαννούτσου (με μεταμεσονύχτια εκπομπή). Το 1994 ξεκινάει ότι καλύτερο έχει βγει ως ραδιοφωνικός σταθμός στα FM: ΡΟΔΟΝ 94,4 με όλους τους προαναφερθέντες από το ROCK FM, πλην Γιακουμάκη και Τζούμα, και επιπρόσθετα τους Μανώλη Κιλισμανή, Γιάννη Έξαρχου (τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του), Θανάση Μήνα, Χρήστο Καριώτη, Δημήτρη Πολιτάκη, Θάνο Θώμου, Κων/νου Ζαχόπουλο, Λεωνίδα Σκιαδά που δεν ήταν από το ξεκίνημά του. Ο ΡΟΔΟΝ κλείνει το 1997 και θυμάμαι ακόμα τις τελευταίες εκπομπές του.
 
Ο ROCK FM είχε αξιόλογες εκπομπές ξανά μετά το 1997 με Κιλισμανή, Μήνα, Πετρουλάκη, Δασκαλόπουλο, Τσαντούλα, Παπασημακόπουλο, Κατσουρίνη, Μπάρλα κ.α. Από το 1997 και μετά αξιόλογες ραδιοφωνικές στιγμές είχε και ο ΕΝ ΛΕΥΚΩ με Τζούμα, Γεωργίου, Τερζή και αργότερα μετά το 2002 με Μηλάτο, Δασκαλόπουλο, Καραμολέγκου, Πετρουλάκη, Μήνα, Νένε, Λαμπρόπουλο, Κρασακόπουλο. Στο πέρασμα των χρόνων όμως φαινόταν λίγο μπερδεμένος όσο αφορά το μουσικό του ύφος, για να αλλάξει οριστικά κατεύθυνση το 2004 πρός τη JAZZ, BLUES, WORLD, FUNK και τελικά ιδιοκτησιακό καθεστώς το 2007.
 
Ο CAPITAL είχε την καλύτερη περίοδο του ως σταθμός το 2002-2003 με Πετρουλάκη, Μηλάτο, Πολυχρονίου, Καραντζή, Νένε, Καββαδία, Φράγκο, Πολιτάκη κ.α. για να κλείσει και αυτός το 2004.Ακόμα δεν θέλω να λησμονήσω τις πολλές καλές εκπομπές του Μάκη Μηλάτου στον ΚΛΙΚ από το 1997-2002.

Διαβάστε ακόμα