Rocky Horror Show... Δεν είναι έγκλημα να παραδίνεσαι στην ηδονή!

“Enter at your own risk”...το ταξίδι ξεκινάει. Το μυαλό σου θα διακτινιστεί… η καρδιά σου θ’ ανατιναχθεί!
Διαβάστηκε φορες
Ώρα 20.40...Στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του REX, λίγο πριν την είσοδό μας, αντικρίζουμε την επιγραφή “Enter at your own risk” . Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε το «ρίσκο». Στην αρχή συναντάμε ένα μεγάλο μπαρ, ακούγεται δυνατή μουσική και όλα γύρω μοιάζουν τόσο «τρομακτικά», τόσο «Rocky Horror Show»!!!

Ώρα 20.50…Έχουμε ήδη καθίσει στις θέσεις μας. Απ’ τα μεγάφωνα ακούγεται η φωνή του Κυβερνήτη, να μας ενημερώνει ότι η απογείωση μας για τον πλανήτη 'Transexual' του διαστημικού γαλαξία 'Transylvania' θα ξεκινήσει σε 10 λεπτά.

Ώρα 21.00…Όλα είναι έτοιμα. Ο τεράστιος πολυέλαιος που δεσπόζει στην οροφή του θεάτρου ανεβαίνει... το ταξίδι ξεκινάει... "Το μυαλό σου θα διαχτινιστεί... η καρδιά σου θ’ ανατιναχθεί".Όλα ξεκινούν μια νύχτα με καταρρακτώδη βροχή και χωρίς φεγγάρι. Ο Μπραντ και η Τζάνετ, ένα νεαρό αρραβωνιασμένο ζευγάρι, οδηγούν με το αυτοκίνητό τους, όταν ξαφνικά χάνουν τον προσανατολισμό τους και το αμάξι τους χαλάει. Αναζητούν βοήθεια στον πύργο του εξωγήινου τραβεστί Φρανκ-ν-Φέρτερ. Εκεί παγιδεύονται από τον Φρανκ και τους εξωφρενικούς υπηρέτες του και γίνονται μάρτυρες της «δημιουργίας» του Rocky Horror, ενός άντρα πλασμένου από τα πειράματα του Φρανκ για να ικανοποιεί οποιαδήποτε σεξουαλική του επιθυμία, ενώ συγχρόνως «αφήνονται» και οι ίδιοι στην ηδονή της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, υποδυόμενος τον Φρανκ-ν-Φέρτερ, δίνει μία μαγευτική ερμηνεία πάνω στη σκηνή. Η υποκριτική του ικανότητα σε συνδυασμό με τις αξιοζήλευτες επιδόσεις του στις χορογραφίες και στο τραγούδι, τον καθιστούν αναμφισβήτητα ως την «αποκάλυψη» της φετινής θεατρικής χρονιάς, και ασφαλώς δικαιώνει πλήρως τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ρήγο για την επιλογή του.

Από τους Transylvanians, που ζουν μαζί του μέσα στον πύργο, η Βασιλική Τρουφάκου ως Magenta, μια πλήρως ερωτική «σκοτεινή» υπηρέτρια, προσθέτει άλλη μία ιδιαιτέρως μεστή ερμηνεία στο ρεπερτόριο της, ενώ απρόσμενα θετική εντύπωση μας δημιούργησε ο Ivan Σβιτάιλο, ως Riff Raff, αδερφός της Magenta, με την συνεχή κίνησή του στον χώρο και την επιβλητική του παρουσία. Αντιθέτως, η Τζένη Θεωνά, ως Columbia, θα έλεγα ότι μας απογοήτευσε τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνευτικά, καθώς σε καμιά στιγμή δεν μπόρεσε να μας πείσει, ως την υπηρέτρια εκείνη που αναζητά συνεχώς την προσοχή του «αφέντη» της, εισπράττοντας όμως διαρκώς την αδιαφορία του.

Ο Μάξιμος Μουμούρης (Μπραντ) και η Νάντια Μπουλέ (Τζάνετ) ανταποκρίνονται ιδανικά στους ρόλους τους. Ο πρώτος αν και ερμηνεύει έναν σχετικά «άχαρο» ρόλο, είναι αρκετά πειστικός ως ντροπαλός, «μαζεμένος», με αρκετούς ηθικούς φραγμούς νέος, όπου όμως στο τέλος παραδίνεται στην απόλαυση της ηδονής, ενώ αναμφισβήτητα η Νάντια Μπουλέ αναδεικνύει τις πλούσιες φωνητικές της δυνατότητες, καλύπτοντας άριστα τις όποιες (μικρές) υποκριτικές της αδυναμίες.

Ο Νάσος Παπαργυρόπουλος είναι ο «Rocky Horror». Ο άνθρωπος που συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα. Ένα πλάσμα, κατασκευασμένο με τις  τέλειες αναλογίες, προορισμένο για την ικανοποίηση των σεξουαλικών φαντασιώσεων του Dr. Frank. Ξεχωρίζει, όχι μόνο για την τέλεια σωματική του διάπλαση, αλλά και για την αυτοσαρκαστική του ερμηνεία που προκαλεί αρκετές στιγμές γέλιου.

Με μικρό ρόλο, αλλά με πολύ καλή ερμηνεία και ο Κλέων Γρηγοριάδης, ως ο επιστήμονας Dr. Scott, κινούμενος σε αναπηρικό καροτσάκι, τελικά θα παρασυρθεί και εκείνος στην απελευθέρωση των ηθικών αναστολών του.

Υπέροχα πλάσματα, φαντάσματα γεμάτα ζωντάνια, από την Τρανσυλβανία, οι Γιάννης Μωραϊτης, Χρήστος Νικολάου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου  και Ηρώ Χαλκίδη, έχουν τον δικό τους ρόλο, ο καθένας, στην σκηνή, αναζητώντας την ομορφιά και την επιβεβαίωση της σεξουαλικής τους ταυτότητας.Τέλος, δεν μπορεί να μην γίνει ξεχωριστή μνεία στον Γιώργο Μαζωνάκη. Κρατάει τον ρόλο του αφηγητή της παράστασης και πραγματικά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι αρκετά καλός. Χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, παίζει σημαντικό ρόλο στο να προχωράει την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ στο τέλος δεν αντιστέκεται και ερμηνεύει ένα τραγούδι.
Συνοψίζοντας, προσωπικά, διατηρώ τις αμφιβολίες μου για τον βαθμό ετοιμότητας και εξοικείωσης του ελληνικού κοινού, να παρακολουθήσει θεάματα σαν το Rocky Horror Show. Ενδεχομένως, κάτι παρόμοιο να σκέφτηκε και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος, αφού παρόλο που το ίδιο το μιούζικαλ χαρακτηρίζεται από ακραία υπερβολή, εκείνος κατάφερε και ισορρόπησε ιδανικά ανάμεσα στην απενοχοποιημένη έκφραση της σεξουαλικής ελευθερίας και της ηδονής που προκύπτει από την ερωτική ικανοποίηση, δίχως να καταφύγει, στην «εύκολη» χυδαία αποτύπωση. Απ’ την άλλη μεριά όμως φάνηκε η διστακτικότητα του να μετατρέψει το REX, στο χώρο εκείνο όπου ο θεατής θα νιώθει ότι συμμετέχει στο μεγαλύτερο διαδραστικό «πάρτι» της ζωής του. Ελεύθερος να ζήσει για 90 λεπτά την φαντασίωση της πραγματοποίησης οποιαδήποτε «ονείρου» του, δίχως κανένα εμπόδιο να μπορεί να μπει ανάμεσα σε εκείνον και τις επιθυμίες του. Άλλωστε το νόημα είναι ξεκάθαρο … Δεν είναι έγκλημα να παραδίνεσαι στην ηδονή!
 


History Tips: Το Rocky Horror Show, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1973, ενώ μέχρι το 1980, όπου μεταφέρθηκε πλέον στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και από τότε παίζεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, είχε συμπληρώσεις 2.960 παραστάσεις. To 1975, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Έχει κερδίσει τα βραβεία της Evening Standard (1973), του Theatre World (2001), ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Tony (1975, 2001) και Drama Desk (1975, 2001).

ROCKY HORROR SHOW
του RICHARD O’BRIEN

Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μετάφραση: Σήλια Γεωργιάδη
Απόδοση στίχων: Γιάννα Βασιλείου, Σήλια Γεωργιάδη
Ενορχήστρωση: Δήμος Αναστασιάδης
Φωνητική διδασκαλία: Γιάννα Βασιλείου
Συνεργάτης Σκηνογράφος: Ζήσης Παπαμίχος
Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Βενιός
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος, Έλενα Σκουλά
Διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Γκαγκαστάθης
Μακιγιάζ: MAC
 
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:
Usherette / Magenta: Βασιλική Τρουφάκου
Brad Majors: Μάξιμος Μουμούρης
Janet Weiss: Νάντια Μπουλέ
Riff Raff: Ιβάν Σβιτάιλο
Columbia: Τζένη Θεωνά
Frank ‘n’ Furter: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Rocky: Νάσος Παπαργυρόπουλος
Eddie: Γιάννης Τσεμπερλίδης
Dr. Scott: Κλέων Γρηγοριάδης
Στον ρόλο του αφηγητή ο Γιώργος Μαζωνάκης
Φαντάσματα: Γιάννης Μωραΐτης, Χρήστος Νικολάου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιόβη Φραγκάτου, Ηρώ Χαλκίδη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Κυριακή 7:30μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 8:30μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων
Α’ ζώνη: 40 ευρώ / Β’ ζώνη: 35 ευρώ / Γ’ ζώνη: 30 ευρώ / Δ’ ζώνη: 25 ευρώ /
Ε’ ζώνη: 20 ευρώ / ΣΤ΄ ζώνη: 15 ευρώ / Η’ ζώνη: 12 ευρώΑξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα