Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» ή η παράσταση της χρονιάς.

Το "Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι" είναι άλλη μια παράσταση της Μπέτυ Αρβανίτη που θα ξεχωρίσει την τρέχουσα θεατρική περίοδο.
Διαβάστηκε φορες
Το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Tennessee Williams. Η ιστορία ξεκινάει όταν ο Δρ Τσουκρόβιτς φθάνει στο σπίτι της Βάιολετ Βέναμπλ για να βρει τα αίτια της δολοφονίας του γιου της, Σεμπάστιαν. Εκεί, εκτός από την επιβλητική και αυταρχική Βάιολετ, θα συναντήσει τη γυναίκα του άντρα της, την κυρία Χόλι, με τα δύο της παιδιά, τον Τζορτζ και την Κάθριν. Η Κάθριν νοσηλεύεται σε μια ψυχιατρική κλινική καθώς ήταν η τελευταία που είδε το Σεμπάστιαν πριν πεθάνει και το μοναδικό άτομο που ξέρει όλη την αλήθεια για το θάνατό του. Ο Δρ Τσουκρόβιτς καλείται να ανακαλύψει όλη την αλήθεια για το Σεμπάστιαν και τα αίτια της δολοφονίας του, καθώς και να αποφασίσει αν η Κάθριν θα υποβληθεί σε λοβοτομή ή όχι. Και όλα αυτά ξεκίνησαν με το θάνατο του Σεμπάστιαν, ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι...

Η Μπέτυ Αρβανίτη στο ρόλο της Βάιολετ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και μπορεί να αποκτήσει επάξια τον τίτλο της καλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού. Με μέτρο, χωρίς εξάρσεις δίνει στο ρόλο τα στοιχεία που αρκούν για να καταλάβουμε την υπερπροστατευτική ως μάνα και αυταρχική Βάϊολετ. Ο Αλέξανδρος Βάρθης δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή στο ρόλο του Δρ Τσουκρόβιτς και συχνά καταπίνεται από αυτόν, σε αντίθεση με τη Λουκία Μιχαλοπούλου που συγκλονίζει στο ρόλο της Κάθριν Χόλι. Ωμή και συνειδητοποιημένη στην ερμηνεία της καταφέρνει να σε κρατήσει σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.Η σκηνοθεσία της παράστασης από το Δημήτρη Μαυρίκιο είναι ένα από τα μεγάλα της πλεονεκτήματα. Με πολύ απλούς τρόπους καταφέρνει να κρατήσει το συναίσθημα και το μυστήριο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης σε μία δύσκολη σκηνή, όπως είναι αυτή του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας. Οι εναλλαγές των ηθοποιών και η γρήγορη ροή του έργου δεν κουράζει το θεατή αλλά τον κρατά σε εγρήγορση. Οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, καθώς και τα καλοσκηνοθετημένα ένθετα βίντεο του Χρήστου Δήμα δίνουν στην παράσταση μια σύγχρονη οπτική, που την κάνει να ξεχωρίζει.

Το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» διαπραγματεύεται με μοναδικό τρόπο την κοινωνική αντιμετώπιση σε σοβαρά ζητήματα, όπως την ομοφυλοφιλία και τις ψυχικές ασθένειες. Η παράσταση όχι απλώς αναδεικνύει μοναδικά τη θεματική του έργου, αλλά καταφέρνει να είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς την τρέχουσα θεατρική περίοδο.Η Μπέτυ Αρβανίτη με τις θεατρικές της επιλογές στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας" έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στη θεατρική ζωή της Αθήνας. Έτσι και αυτή της η παράσταση. Απλή και σύγχρονη καταφέρνει και ξεχωρίζει.

Πρόσωπα του έργου και θίασος (με τη σειρά εμφάνισης που ορίζει ο συγγραφέας):
Βάϊολετ Βέναμπλ: Μπέττυ Αρβανίτη
Δρ Τσουκρόβιτς: Αλέξανδρος Βάρθης
Δεσποινίς Φόξχιλ / Αδελφή Φελίσιτι: Άννα Πατητή
Κυρία Χόλι: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη
Τζορτζ Χόλι: Γιάννης Φλουράκης
Κάθριν Χόλι: Λουκία Μιχαλοπούλου
Τον Σεμπάστιαν Βέναμπλ από την οθόνη υποδύεται ο Νίκος Κουρής.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Στάθης Σκουρόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Συνεργάτης στη Σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Πατητή
Μακιγιάζ: Γιάνης Παμούκης.

Για τα ένθετα κινηματογραφικά:
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Φωτογραφία/Ειδικά εφέ: Άγγελος Παπαδόπουλος
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Το έργο παίζεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 8μμ. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9μμ.
Τιμές εισιτηρίων: 19 ευρώ, 16 ευρώ, 13 ευρώ. Φοιτητικό: 13 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων μέσω viva/ Παπασωτηρίου και Public και στο ταμείο του θεάτρου.
Διαβάστε ακόμα