Whatever makes us happy on a Sunday Morning: February Covers

Πρόσωπα, στίχοι, μελωδίες που είτε μένουν ίδιες, είτε μεταλλάσσονται στην ακουστική τους εκδοχή, δίνοντας άλλη δυναμική σε ένα πιο επιθετικό ρυθμικά αυθεντικό τραγούδι.
Διαβάστηκε φορες
Cover song: "η εκτέλεση ενός τραγουδιού, το οποίο αρχικά ηχογραφήθηκε ή έγινε δημοφιλές από κάποιον άλλον". Αυτός είναι ο ορισμός μίας έννοιας που περικλείει πληθώρα επιμέρους νοημάτων. Πρόσωπα, στίχοι, μελωδίες που είτε μένουν ίδιες, με μικροδιαφορές στην ενορχήστρωση (Romeo and Juliet) είτε μεταλλάσσονται στην ακουστική τους εκδοχή, δίνοντας άλλη δυναμική σε ένα πιο επιθετικό ρυθμικά αυθεντικό τραγούδι (Little Talks).
 
Σε κάθε περίπτωση, τα covers αποτελούν μία κατηγορία αυτούσια και μεστή. Άλλοτε προέρχονται από κατεξοχήν cover artists, όπως είναι οι Boyce Avenue και οι The Baseballs κι άλλοτε φθάνουν απρόσμενα για να μετατρέψουν ένα ήδη δημοφιλές κομμάτι σε κάτι διαφορετικό, εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα (Bad Romance -Thirty Seconds to Mars). Υπάρχουν εκείνα τα covers που θα ορκιζόσουν ότι ήταν οι αυθεντικές εκδοχές αντί διασκευής, όπως το Time after Time, που η γενιά μου δεν είχε γνωρίσει μέσω της Cindy Lauper, ώσπου ήρθαν να το απογειώσουν οι Quietdrive στα ακουστικά κάθε εφήβου των 00's που σεβόταν τον εαυτό του. Απ'την άλλη, για χρόνια θα ορκιζόμουν ότι το Hurt είναι τραγούδι του Johnny Cash, ώσπου πληροφορήθηκα ότι το αυθεντικό είχαν ερμηνεύσει πολύ νωρίτερα οι Nine Inch Nails. Αυτό δεν με εμποδίζει από το να φέρνω στο νου μου αποκλειστικά και μόνο τη φωνή του Johnny Cash μετά την όποια αναφορά στο εν λόγω κομμάτι.

Άλλα covers γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν είναι τα αυθεντικά, μα κάπου μέσα σου εύχεσαι να ήταν και σου φαίνεται περίεργο το πόσο καλύτερες μπορεί να είναι οι επανακτελέσεις έναντι των αυθεντικών ερμηνειών. Το πιο επίκαιρο παράδειγμα είναι η εξαιρετική ερμηνεία του Hozier που χαρίζει ένταση και χαρακτήρα στο Problem της Ariana Grande. Πιο διαχρονικό παράδειγμα, το cover του Jolene από τους White Stripes -το οποίο, προσωπικά, αγαπώ, σε αντίθεση με την αυθεντική γλυκανάλατη για τα γούστα της γράφουσας ερμηνεία της Dolly Parton.

Τελευταία -κι ίσως πιο ενδιαφέρουσα- κατηγορία διασκευών, είναι εκείνες που αφορούν σε τραγούδια θρύλων της μουσικής και, παρόλα αυτά, καταφέρνουν να τα μετατρέψουν σε κομμάτια αντίστοιχου επιπέδου με τα αυθεντικά, αποκτώντας τον δικό τους χαρακτήρα κι αφήνοντας το στίγμα τους στη μουσική σκηνή. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το I Will Survive, που, ενώ σε πρώτη φάση έχει ταυτιστεί με τη συγκλονιστική Gloria Gaynor, αγαπήθηκε εξίσου στην ερμηνεία των Cake. Το ίδιο ισχύει και για δύο κομμάτια του Michael Jackson, το Billie Jean και το Smooth Criminal, χάρη στους The Civil Wars και τους Alien Ant Farm αντίστοιχα, που κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: να διασκευάσουν κομμάτια ενός εκ των υπέρτατων καλλιτεχνών χωρίς να γελοιοποιηθούν. Αντιθέτως, ταύτισαν το όνομά τους με δύο τεράστιες επιτυχίες, εδραιώνοντας ταυτόχρονα τη δική τους. Την τελευταία αυτή κατηγορία συμπληρώνουν αξιοκρατικώς ο William Fitzsimmons και η Adele διασκευάζοντας το I Kissed a Girl και το Make you Feel my Love αντίστοιχα.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στην επιλογή μου να αφιερώσω αυτήν την Κυριακή, τη δεύτερη του Φλεβάρη και μια από τις τελευταίες του χειμώνα, στα πιο αγαπημένα μου cover songs και μαζί στη νοσταλγία και τα χαμόγελα που τα συνοδεύουν.

Καλή ακρόαση!
Από το spotify απουσιάζει η εκτέλεση του "Problem" από τον Hozier.


Το MixGrill πηγαίνει και στο tape.ly. Ακούστε τη σημερινή λίστα February Covers @ tape.ly


Τα τραγούδια

01. Romeo and Juliet – The Killers (Dire Straits cover)
02. Problem – Hozier (Ariana Grande cover)
03. Billie Jean – The Civil Wars (Michael Jackson Cover)
04. Somebody that I used to know – Walk off the Earth (Gotye Cover)
05. Go your own way – Lissie (Fleetwood Mac Cover)
06. I kissed a Girl – William Fitzsimmons (Katy Perry Cover)
07. Hurt – Johnny Cash (Nine Inch Nails Cover)
08. Little Talks – Julia Sheer & Jon D (Of Monsters and Men Cover)
09. Rolling in the Deep – Work Drugs (Adele Cover)
10. Time after time – Quietdrive (Cindy Lauper Cover)
11. Make you feel my love – Adele (Billy Joel Cover)
12. Jolene – The White Stripes (Dolly Parton Cover)
13. I will survive – Cake (Gloria Gaynor Cover)
14. Bad Romance – Thirty Seconds to Mars (Lady Gaga Cover)
15. Umbrella – The Baseballs (Rihanna Cover)
16. Say Something – Boyce Avenue ft. Carly Rose Sonenclar
17. Raise your glass – Gavin Mikhail (Pink Cover)
18. Paparazzi – Future Idiots (Lady Gaga Cover)
19. Smooth Criminal – Alien Ant Farm (Michael Jackson Cover)
20. Your Song – Ellie Goulding (Elton John Cover)
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα