Panda Bear

Panda Bear - Panda Bear Meets the Grim Reaper

Το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει στα τέσσερα χρόνια από το Tomboy, το τελευταίο σόλο άλμπουμ των Panda Bear, είναι η ατέλειωτη αναμονή μου για το επόμενο.
Διαβάστηκε φορες
1.    Τι θα ακούσεις;
Notorious Mr Noah

2.    Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις;
Mr Noah, Crosswords, Come To Your Senses, Selfish Gene

3.   Βαθμολογία;
8,5/10

Ο Noah Lennox  είναι γνωστός ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Animal Collective, των οποίων η δισκογραφία  αντιπροσωπεύει μερικά από τα καλύτερα πειραματικά ποπ albums της νέας χιλιετίας, βαφτίζει το  νέο του δίσκο με τον προφανή τίτλο Panda Bear Meets the Grim Reaper και επεκτείνει  ηχητικά την ανησυχία και την κλειστοφοβία που χαρακτήριζε το τελευταίο άλμπουμ των  Animal Collective, το Centipede Hz. Στη συμπαραγωγή, όπως και στο Tomboy, βρίσκουμε τον Pete Kember Spacemen 3 (a.k.a. Sonic Boom) ο οποίος μπορεί να εξισορροπεί τους  πειραματισμούς με ποπ οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό ασφαλώς πιο pop,  σίγουρα ο πιο ρητά προσωπικός του δίσκος, για να μην πω ένα από τα πρώτα πραγματικά  μεγάλα album του 2015, μια επιστροφή τόσο στον ήχο των παλιών Panda Bear όσο και μια  αναχώρηση σε αχαρτογράφητα ηχητικά εδάφη και μια σαφής υπενθύμιση ότι ο ίδιος παραμένει ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς.

Το Panda Bear Meets The Grim Reaper είναι μια προκλητικά μαξιμαλιστική επίθεση στις αισθήσεις. Κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου, ο ήχος σήμα-κατατεθέν είναι είναι πια καθιερωμένος άρα άμεσα αναγνωρίσιμος, όπως τα χαρακτηριστικά κυκλικά φωνητικά του Lennox που παραμένουν συναρπαστικά όπως πάντα. Όλα σχεδόν τα κομμάτια χαρακτηρίζονται από δυναμικές λούπες, επαναλαμβανόμενες δομές και αδιάκριτες αλλαγές του ρυθμού και επιδρούν καταλυτικά στον ακροατή γεμίζοντάς τον με ευδαιμονία και απόλαυση. Ο Lennox συνδυάζει μαεστρικά την ψυχεδέλεια των  προηγούμενων album με τα υπέροχα ηλεκτρονικά σκηνικά που φτάνουν πίσω ως και το Merriweather Post Pavilion, το απόλυτο Animal Collective αριστούργημα.

Το "Mr Noah" είναι σίγουρα το highlight του άλμπουμ, με το υπνωτικό του breakbeat, τις ιλιγγιώδεις σβούρες, αλλά και την πανέμορφη κελαριστή μελωδία, πάνω σε αυτό το ηχητικό  χάος ο Lennox κεντάει με τα ακατανόητα υπνωτικά  του γρυλίσματα. Ένα από τα πιο catcy singles της χρονιάς.

Το "Crosswords" μιλάει για την κατανόηση της ζωής όσο αυτή προχωρά: "Stay there while I  move/Stay scared while I improve", στο downtempo και σκοτεινό "Boys Latin" παραμένει ανησυχητικός "And a shadow moves in the darkness", ενώ λίγο πιο κάτω το υπέροχο "Come to Your Senses" ξεφυσά σαν τσαπατσούλικο τρένο. Ως ένα διάλειμμα πριν από την τελική πράξη στέκουν τραγούδια θρήνοι όπως το "Tropic Of  Cancer", ένα εξόχως συναισθηματικό τραγούδι, στο οποίο ο Lennox παλεύει με την ασθένεια και το θάνατο του πατέρα του και το κενό που αυτός αφήνει ("It's all in the family / And then you sneak it all away" και "And you can't get back / You won't come back"), αλλά και το "Lonely Wanderer" ("Would you look back?" ρωτά ο Lennox ενώ τα ανέμελα πλήκτρα τον περικυκλώνουν, "Was it worthwhile?", μεταξύ της έκστασης της φωνής και της δυσφορίας των στίχων, ο Lennox χτυπά σε μια άβολη πραγματικότητα: ίσως ποτέ δεν θα το  μάθουμε).

Το γαλήνιο "Principe Real" μακιγιάρει τη συμβατικότητα του με τα φωνητικά τσιχλόφουσκα ενώ η τελική έξοδος γίνεται με το σπειροειδές "Acid Wash" ένα πραγματικό γύρο του θριάμβου.

Για άλμπουμ που παλεύει με τέτοια υπαρξιακή αγωνία, υπάρχει μια ανεξήγητη σβελτάδα και μια ηλεκτρική ενέργεια που το διακατέχει. Είναι μια ισορροπία που σου δίνει την αίσθηση ότι ο Lennox φλερτάρει με τη ιδέα της συμφιλίωσης με τις εξάρσεις και τις υφέσεις της ζωής. Παιχνιδιάρικο αλλά βαθυστόχαστο, αμήχανο αλλά υπέροχο, πειραματικό και ταυτόχρονα εξημερωμένο. Αν αφεθείς στο μεγαλείο του Panda Bear Meets The Grim Reaper σίγουρα θα ανταμειφθείς. Δεν είναι το αριστούργημα που αποδείχθηκε ότι ήταν το Person Pitch, αλλά θα μπορούσε να είναι ο τελικός θριαμβευτικός χαιρετισμός.Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα