Εσείς γνωρίσατε την "Κατερίνα";

Παρακολουθώντας την παράσταση θα βιώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας γυναίκας με διπολική διαταραχή και αυτό από μόνο του την κάνει σημείο αναφοράς στη φετινή θεατρική σεζόν.
Διαβάστηκε φορες
Βράδυ Σαββάτου και για πρώτη φορά στη ζωή μου πήγα σε μεταμεσονύκτια παράσταση. Ήμουν περίεργη για την ατμόσφαιρα, τον κόσμο, την ίδια την παράσταση.. Ήθελα όμως εδώ και πολύ καιρό να γνωρίσω την περίφημη Κατερίνα και έτσι πήγα με μεγάλη όρεξη και ανυπομονησία για το τι θα αντικρίσω.

Το θέατρο Θησείον μού είναι ένας αρκετά οικείος χώρος, στον οποίο έχω παρακολουθήσει αρκετές αξιόλογες παραστάσεις. Είναι πολύ ιδιαίτερος στη διαμόρφωσή του. Δεν περίμενα όμως να δω και extra μαξιλάρες στο πάτωμα εντός της αίθουσας η οποία ήταν full γεμάτη -να πώς δικαιώνονται οι παρατεταμένες παρατάσεις!

Αλήθεια, πόσοι από εσάς γνωρίζουν τι είναι η μανιοκατάθλιψη; Η διπολική διαταραχή; Γιατί κανείς να τη συγχέει με τη σχιζοφρένεια; Όλοι έχουμε στερεότυπα και εξαιτίας αυτών κάνουμε γενικεύσεις που (άμεσα ή έμμεσα) δυσκολεύουν τη ζωή παθόντων της κοινωνίας μας. Παρακολουθώντας την παράσταση θα βιώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας γυναίκας με διπολική διαταραχή και αυτό από μόνο του την κάνει σημείο αναφοράς στη φετινή θεατρική σεζόν.Η ζωή της Κατερίνας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κυμαίνεται μεταξύ άγριων εξάρσεων χαράς και θλίψης-αναπόφευκτο απότοκο της ψυχικής της νόσου-συνοδεύεται από ασταμάτητη μουσική, από ένα σύζυγό και τον πολυαγαπημένο γιο της. Ποια είναι η πορεία της διπολικής διαταραχής καθώς περνούν τα χρόνια και πώς οι περιστάσεις την επηρεάζουν;

Οι ακραίες ψυχικές διακυμάνσεις αποτυπώνονται εξαιρετικά από την Λένα Παπαληγούρα που επάξια θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της. Στην απόδοση, βέβαια, της διπολικής ιδιοσυγκρασίας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο Γιώργος Νανούρης που ως σκηνοθέτης "συμμετείχε" στον μονόλογο της Κατερίνας με παρεμβάσεις που καθόριζαν τη ροή της ιστορίας. Ιδιαίτερα η επιλογή του φακού στον φωτισμό ήταν ευρηματικότατη και με μεγάλη ακρίβεια σκηνοθετημένη, ταξιδεύοντάς μας μέσα σε λίγα δεύτερα από τη νηφαλιότητα στις στιγμές κρίσης.Παράλληλα, ο Λόλεκ με μια κιθάρα επί σκηνής έδινε μικρές ανάσες στο σενάριο, αφού η μουσική -στο τέρμα- ήταν σήμα κατατεθέν στη ζωή της Κατερίνας.

Το έργο βασίστηκε στο "Βιβλίο της Κατερίνας" του Αυγούστου Κορτώ και είναι αυτοβιογραφικό. Αφενός, έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένη με τα μηνύματα που επικοινωνεί η παράσταση στο κοινό: οι προκαταλήψεις της κοινωνίας για την ψυχική ασθένεια (δεν έχουν αλλάξει πολλά από τη δεκαετία του '60), πώς αυτές οδηγούν στον φόβο, ενώ ο ίδιος ο φόβος οδηγεί μια αδιάγνωστη αρρώστια στο απόγειό της, η αγάπη που ένας άνθρωπος με προβλήματα ψυχικής φύσης είναι ικανός και έχει το δικαίωμα να τρέφει για το παιδί του και τέλος πώς είναι η καθημερινότητα και ποια τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουν στην κοινωνική τους ζωή. Αφετέρου, στο τέλος ένιωθα την ανάγκη να ακούσω ακόμα περισσότερα για τη ζωή αυτής της γυναίκας και ιδίως για τη νεαρότερη ηλικία.

Πολλές οι σκέψεις, έντονα τα συναισθήματα όταν βγήκα 1 και μετά τα μεσάνυχτα ξανά στον δρόμο. Εύχομαι απλά όσοι δεν είδαν τη ζωή της κοπέλας με τα κατάξανθα μαλλιά και το φωτεινό φόρεμα, να προλάβουν να παρευρεθούν σε μια από τις τελευταίες παραστάσεις.


Η ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα
Μουσική επί σκηνής: Λόλεκ
μαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης
Παραγωγή: Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

TRAILER https://www.youtube.com/watch?v=G-8uF5kcOdU

Πληροφορίες:
Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7
Θησείο

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 3255444

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΠΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΈΩΣ 16 ΜΑΪΟΥ
Κάθε Παρασκευή 23:45 (17 Απριλίου, 24 Απρίλιου και 1, 8 και 15 Μαΐου)
Κάθε Σάββατο 23:45 (18 Απριλίου, 25 Απριλίου και 2, 9, 16 Μαΐου)
Κυριακές στις 19:00 (26 Απριλίου και 10 Μαΐου)
Πέμπτες στις 19:00 (30 Απριλίου και 14 Μαΐου)

Ticket Services:
Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Προπώληση εισιτηρίων και στα Καταστήματα Forthnet

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
70 λεπτά

SITE: www.lykofos.org
http://www.facebook.com/lykofostheater
http://twitter.com/lykofostheater


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ
Ιωάννα Χατζηανδρέου
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
4,7 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα