Ο Απρόσμενος επισκέπτης της Αγκάθα Κρίστι: Μία απρόσμενη εκπληξη!

Μία πανεπιστημιακή θεατρική ομάδα αποδίδει με πλέον επαγγελματικό τρόπο τον Απρόσμενο Επισκέπτη και μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Διαβάστηκε φορες
Μία εισαγωγή για αυτό το διαφορετικό άρθρο:

Η φετινή σεζόν έχει αποδειχθεί άκρως θεατρική. Έχουμε πολλές καλές θεατρικές παραστάσεις. Με το καλοκαίρι να μας περιμένει στη γωνία, καινούριες παραστάσεις ανεβαίνουν και αναμένουμε  τα φεστιβάλ, με αρχηγό το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.  Αυτή την εποχή όμως συναντάμε και παραστάσεις από ομάδες άγνωστες, νεοσύστατες, ή όχι και τόσο γνωστές. Προσπάθειά μας, λοιπόν, είναι να παρουσιάσουμε τη δουλειά τους, για να γίνουν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Είναι μεγάλη χαρά να δίνεις φως σε κάτι καινούριο, ειδικά όταν είναι κάτι πάρα πολύ καλό και αξίζει όχι απλώς φως αλλά προβολέα! Τέτοια περίπτωση είναι και η παρακάτω.

Σήμερα θα γνωρίσουμε μία νεοσύστατη θεατρική ομάδα και μάλιστα πανεπιστημιακή. Πρόκειται για τους Σαιξπυρηνικούς, τη θεατρική ομάδα του τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με το ευφάνταστο αυτό όνομα ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο εγχείρημα. Η συμμετοχή των φοιτητών ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα η ομάδα να ανεβάσει τις εξής δύο παραστάσεις: Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης και Ο Απρόσμενος Επισκέπτης.

Εμείς καταφέραμε να παραβρεθούμε στον Απρόσμενο Επισκέπτη και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους Σαιξπυρηνικούς. Τι γράφουν οι ίδιοι για την ομάδα τους:

"Σαιξυπηρνικοί φυσικοί.
Η ομάδα των "Σαιξπυρηνικών" ξεκίνησε σαν μια ιδέα για κάτι διαφορετικό, για κάτι που ίσως έχει ανάγκη ο άνθρωπος εξίσου με τη φυσική: την επαφή με την τέχνη.
Χωρίς εξοπλισμό ή σκηνή, αλλά με πολλή όρεξη για παιχνίδι και γέλιο, φοιτητές από το πρώτο έτος τότε συγκεντρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014, είτε για να γνωρίσουν, είτε γιατί ήδη γνώριζαν το θέατρο.
Οι δυσκολίες δεν πτόησαν τα μέλη της ομάδας: χάρηκαν, τσακώθηκαν και δέθηκαν τρέχοντας από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και από σπίτι σε σπίτι προσπαθώντας μαζί με τα μαθήματα της σχολής να μην ξεχάσουν την αγάπη για την τέχνη.
Η πρώτη θεατρική απόπειρα της ομάδας ήταν η "Μαύρη Κωμωδία", αλλά δεν σταματήσαμε εκεί. Φέτος, η οικογένεια μεγάλωσε, αποκτώντας μέλη από όλα τα έτη της σχολής. Μάλιστα μεγάλωσε τόσο, ώστε α ετοιμάσουμε δύο έργα
αυτή τη φορά: την κωμωδία "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης" και  την ιστορία μυστηρίου "Ο απρόσμενος επισκέπτης".

Ελπίζουμε να τα αγαπήσετε κι εσείς όσο εμείς!
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας!

Σαιξπυρηνικοί"

Οι Σαιξπυρηνικοί έδωσαν μία σειρά παραστάσεων στο σπίτι του Κωστή Παλαμά στο κέντρο, στα Εξάρχεια, στο Περιστέρι και την Αγία Παρασκευή. Δεν ήταν μόνο δική μας αντίληψη αλλά και των περισσότερων θεατών πως το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.Ο απρόσμενος επισκέπτης
της Αγκάθα Κρίστι

Ο Μάικλ Σταρκγουέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του μες στην πυκνή ομίχλη της νότιας Ουαλίας και πέφτει σ'ένα χαντάκι. Αναζητώντας βοήθεια σ'ένα γειτονικό σπίτι, μπαίνει από την ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα στο γραφείο, όπου τον περιμένει η πρώτη έκπληξη:ένας άντρας νεκρός πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι. Μόλις ανάβει το φως, βλέπει μία όμορφη κοπέλα μ'ένα περίστροφο στο χέρι, τη Λόρα Γουόργουικ, γυναίκα του νεκρού. Τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Ο Μάικλ, γοητευμένος από τη νεαρή χήρα, αποφασίζει να την βοηθήσει, κατασκευάζοντάς της ένα γερό άλλοθι. Ο δυσάρεστος χαρακτήρας του νεκρού βοηθάει αρκετά, καθώς μια  σειρά προσώπων θα μπορούσαν να είναι δολοφόνοι του.

Μπαίνοντας στην αίθουσα, βρίσκουμε ένα πολύ γνώριμο σκηνικό. Το εσωτερικό ενός σπιτιού και πιο συγκεκριμένα, το σαλόνι. Ένα σκηνικό λειτουργικό και απλό, γεμάτο, μα όχι φορτικό. Κεντρικός χώρος, καθοριστικός τόσο για το τι συμβαίνει μέσα αλλά και έξω. Από μόνο του το σκηνικό δεν μεταφέρει τόσο τη μυστηριακή ατμόσφαιρα. Σε συνδυασμό όμως με τον φωτισμό και τον ήχο, το αποτέλεσμα είναι άκρως ατμοσφαιρικό. Εξαιρετικός συγχρονισμός, μία προσπάθεια που αγγίζει το επαγγελματικό και φυσικά βοηθά πάρα πολύ τους ηθοποιούς.

Οι ερμηνείες ήταν όλες πάρα πολύ καλές. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια, καθώς όλοι είχαν καταφέρει να αναδείξουν τα κύρια χαρακτηριστικά του ρόλου τους. Ο κάπως ανατριχιαστικός αλλά πάντα καθώς πρέπει στο φαίνεσθαι, υπηρέτης, η επιβλητική και αυστηρή γηραιά κυρία, η υπηρεσία που γνωρίζει τα πάντα αλλά παραμένει μία ήρεμη δύναμη, ο ψυχικά διαταραγμένος μικρός αδερφός (εδώ μάλλον θα πω ένα μεγάλο "συγχαρητήρια"!), ο καθόλα σοβαρός επιθεωρητής, ο αστυνόμος-κωμικό πρόσωπο, η ευαίσθητη τρομοκρατημένη σύζυγος και ο κρυφός εραστής της-επιφανής της πόλης με ένοχο ιδιωτικό βίο- και τέλος, ο απρόσμενος επισκέπτης, πραγματικά απρόσμενος!!!

Δεν υπήρχαν υπερβολές, αλλά πολύ φυσικές ερμηνείες που δεν μας ξένισαν ούτε μας προκάλεσαν κάποια δυσφορία. Και στο κομμάτι της ερμηνείας φάνηκε ότι υπήρχε πολλή μελέτη και δουλειά από πίσω.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην σκηνοθεσία που κατάφερε να δέσει αρμονικά όλα τα κομμάτια και να φέρει στο φως ένα τόσο καλό αποτέλεσμα. Σημαντική ήταν και η συμβολή της επιμέλειας του κειμένου, που το έφερε στα μέτρα των Σαιξπυρηνικών.Οι Σαιξπυρηνικοί είναι ένα τρανό παράδειγμα που δείχνει ότι όταν αγαπάς κάτι, βρίσκεις χρόνο, ασχολείσαι με αυτό και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Κι αν σας κάνει εντύπωση πώς τα θετικά μυαλά κατόρθωσαν να επιτύχουν σε έναν τομέα λίγο αφηρημένο, μάθετε πως έχουν το πλεονέκτημα να εκφράζονται απλά, να μην πλατιάζουν  και να κάνουν παρατηρήσεις καίριες και εύστοχες. Μπορούν επομένως να το  διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Οι συντελεστές της παράστασης Ο Απρόσμενος Επισκέπτης:

Παίζουν:
Σέρρης Γιάννης, Βούλγαρη Ιωάννα, Σαμαράς Αλέξανδρος, Ρούση Χρύσα, Κοσμά Χρυσάνθη, Σουρβίνος Σπύρος, Αθανασόπουλος Δημήτρης, Τσούμαλης Γιώργος, Στέπτσενκο Αντώνης

Σκηνοθεσία: Στέπτσενκο Αντώνης

Σκηνογραφία: Αθανασόπουλος Δημήτρης, Τριβυζά Μαρίλια

Επιμέλεια κειμένου: Σουρβίνος Σπύρος, Σέρρης Γιάννης

Επιμέλεια μουσικής: Αθανασόπουλος Δημήτρης

Τεχνική επιμέλεια: Παπαγεωργίου Δημήτρης

Την υπόθεση του έργου, τους συντελεστές της παράστασης καθώς και το κείμενο, όπου γνωρίζουμε την ομάδα των Σαιξπυρηνικών, διαβάσαμε και "ξεσηκώσαμε"από το φυλλάδιο της ομάδας. Για τις φωτογραφίες ευχαριστούμε πάρα πολύ την Αρήτη Τσουκαλά, που τράβηξε πάρα πολλές και πάρα πολύ καλές φωτογραφίες.

Κλείνουμε ραντεβού με την ομάδα των Σαιξπυρηνικών για μία συζήτηση de profundis. Αξίζει να τους γνωρίσουμε καλύτερα!!Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
9,3 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα