Game of Thrones: Σεζόν 5 - Επεισόδιο 8

Σε κάθε κύκλο της, η σειρά κάνει ένα peak, συνήθως στο δεύτερο "ημίχρονο". Ε, νομίζω ότι το επεισόδιο 8 του 5ου κύκλου είναι το peak του!
Διαβάστηκε φορες
Κάθε Τρίτη, οι συντάκτες του Mix Grill σχολιάζουν το επεισόδιο της σειράς Game of Thrones που είδαν την προηγούμενη μέρα.

Μη διστάσετε να γράψετε και τα δικά σας σχόλια παρακάτω. Όχι spoilers, παρακαλούμε!

Ξεκινάμε λοιπόν... "Λάζαροι! Σηκωθείτε πάνω!"
-- PRE GAME SHOW --

[Του Ορέστη Καζασίδη]

Το επεισόδιο θα έπρεπε να τιτλοφορείται "Ιστορίες γι' αγρίους".

[Του Ραφαήλ Αντωνιάδη]

Ε-ΠΙ-ΤΕ-ΛΟΥΣ!
Όσο αναμενόμενο και αν ήταν για το πρώτο από τα τρία τελευταία επεισόδια της σεζόν έπρεπε να το πω. Μια μάχη… Μια πραγματική ΜΑΧΗ!

Επίσης εκτός της μάχης το επεισόδιο είχε αρκετά πράγματα που μπορεί να είναι σημαντικά για κάποιους παρόλο που το δεύτερο μισό του επεισοδίου επισκίασε το υπόλοιπο.

[Του Κωστή Παρούση]

Σε κάθε κύκλο της, η σειρά κάνει ένα peak, συνήθως στο δεύτερο "ημίχρονο". Ε, νομίζω ότι το επεισόδιο 8 του 5ου κύκλου είναι το peak του! Ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος, συναρπαστικό (εντάξει, ίσως να έχανε λίγο το κομμάτι με την Άρυα), αλλά είδαμε την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Tyrion με την Daenerys, είδαμε διαπραγμάτευση Jon Snow με άγριους και βέβαια, είδαμε (επιτέλους) whitewalkers!

[Της Ελένης Ζαρκάδα]

Και κάπως έτσι διαπιστώνουμε ότι οι άντρες τρελαίνονται για μάχες, ενώ οι γυναίκες για δολοπλοκίες Cheesy Όμως, το παραδέχομαι, και εμένα μού άρεσε πολύ αυτό το επεισόδιο και ας είχα ξεκινήσει από το προηγούμενο να ενθουσιάζομαι.

Game of Thrones

-- LET THE GAME BEGIN --

8ο Επεισόδιο, σεζόν 5η.

[Του Κωστή Παρούση]

Τα zombie του GoT ήρθαν να μας θυμίσουν γιατί θα πρέπει να συνταχθούν ΟΛΟΙ για να τους αντιμετωπίσουν. Ήρθαν να μας πουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σφάζεστε για το μεταλλικό θρόνο, γιατί μόλις κατεβούμε λίγο ακόμα, δεν θα υπάρχει θρόνος για να καθίσετε! Οι πληροφορίες που πήραμε από το επεισόδιο για αυτά είναι οτι

α) δεν πεθαίνουν καθόλου εύκολα και
β) είναι πολλά και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο (ότι σκοτώνουν, μένει μαζί τους). Μία you kill it, you buy it τακτική..

Μακριά από το βορρά, στο Kings Landing  η πολυαγαπημένη βασιλομήτωρ σαπίζει ωραιότατα στο κελί της και δεν διαφαίνεται καλό μέλλον εκείνη. Καλά τα νέα κι από εκεί δηλαδή.

Ο εν ηρεμία διάλογος του Tyrion με την Daenerys είναι για μένα το highlight του επεισοδίου. Αποφασίζεται μία συμμαχία, εύθραυστη μεν, πολύτιμη δε μεταξύ τους που πιστεύω ότι είναι κομβικότατης σημασίας. Και βέβαια τον δύστυχο sir Jorah να μην παίρνει από όχι! Φύγε επιτέλους ρε άνθρωπε, πόσο χύλο πρέπει να φας για να πας παρακάτω;

Είναι πλέον φανερό από όλους όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία ότι η σειρά έχει αποσχιστεί.  Αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο για μένα, αφού η σκηνοθετική ροή των επεισοδίων της σειράς είναι πολύ πιο συγκεκριμένη από την ροή των βιβλίων. Είναι πλεόν ώρα να εγκαταλλείψετε τα βιβλία κατά τη γνώμη μου και να αφοσιωθείτε στην ιστορία της σειράς. Μετά το τέλος της σειράς, εγω προσωπικά θα τα διαβάσω όλα, αλλά για την ώρα, ο παραλληλισμός αυτός καταστρέφει και τις δύο παρόμοιες ιστορίες. Μια ανάλυση τύπου "εντοπίστε τις διαφορές" δεν βοηθάει κανέναν. Άσε που σε λίγο θα υπάρχει μόνο η σειρά.

Cersei Game of Thrones

[Του Ραφαήλ Αντωνιάδη]

Ας δώσω την πιο γενικότερη εικόνα μου για το επεισόδιο (και αν γίνομαι κουραστικός δεν πειράζει, δύο επεισόδια έμειναν).

1.   Η παλιοβρωμιάρα Cersei σαπίζει (όπως πρέπει) στα μπουντρούμια και μαθαίνουμε πως ο γιος της έπαθε ταράκουλο και κάλεσε τη βοήθεια του θείου Lannister (ναι αυτού που δεν χωνεύει η Cersei) για να σώσει κάπως την κατάσταση.
2.   Η Arya συνεχίζει την εκπαίδευσή της χωρίς να μας αποκαλύπτονται και πολλά.
3.   Ο μέγας Tyrion γίνεται σύμβουλος της Daenerys (η πρώτη σωστή επιλογή που έκανε αυτό το κορίτσι φέτος) και ο σερ Jorah παίρνει τον π**λο, με αποτέλεσμα να αποφασίσει πως πρέπει να γίνει ο "δικός της" Σπάρτακος.
4.   Οι Boltons, χάρη στον σιχαμένο Ramsay αποφασίζουν πως πρέπει να αιφνιδιάσουν τον Stannis αν και βλέπω να τρώνε τα μούτρα τους (και δε ξέρετε πόσο θα το ευχαριστηθώ).
5.   Ο Sam κάνει μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων στον μικρό που ούτε ξέρω το όνομά του (τελικά Olly τον λένε) και μάλλον τον πείθει πως αυτό που πηγαίνει να κάνει ο Jon Snow είναι για το καλό όλων.
6.   Η Sansa μαθαίνει από τον Theon πως τα αδέρφια της (Bran και Rickon) είναι ζωντανά και ότι η προδοσία του έγινε για να την προστατέψει από ένα επικείμενο βασανιστήριο.
7.   O Jon (Γιάνης) Snow πηγαίνει στους άγριους για να κλείσει την πολυαναμενόμενη συμφωνία (Βαρουφάκης;) με τους μισούς να δέχονται και τους άλλους μισούς όχι (βασικά ήταν λιγότεροι αυτοί που είπαν το ναι) . Και εκεί που λέει "οκ μαζεύω τα μπογαλάκια μου και φεύγω"(συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμφώνησαν στο νέο μνημόνιο) έρχεται αυτό που περιμέναμε πως και πως. Επίθεση από τους White Walkers. Ναιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι. Να τονίσω ότι επιτέλους φέτος έγινε μια καλή σκηνοθετική προσπάθεια (σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσουν μαζί μου) και η μάχη ήταν ένα έπος (το πλάνο με τον Jon που πηγαίνει στην καλύβα και πετάγεται ο Νεκροπεριπατητής με αποτέλεσμα ο τελευταίος να γίνει κιμάς είναι τρομερό) . Το σημαντικότερο από όλη τη μάχη όμως ήταν ότι εκεί που περιμέναμε να κλάψουμε για τον Jon με μαγικό τρόπο ανακαλύψαμε (μαζί και αυτός), ότι το σπαθί του μπορεί να σκοτώσει τους White Walkers!

Αν ξέχασα κάτι συμπαθάτε με, αλλά μάλλον δεν το πρόσεξα. Το επεισόδιο έπρεπε να ξεκινάει με τον Jon και να τελειώνει με αυτόν, γιατί οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει (από το πρώτο επεισόδιο κιόλας) να κουράζουν (εντάξει και καμιά φάπα στη Cersei θα είχε ενδιαφέρον)!

Game of Thrones White Walker

[Του Δημήτρη Όρλη]

Λίγα λόγια περί σπαθιών και μετάλλων:

Το Longclaw (σπαθί του Jon) ανήκε στον Οίκο Mormont (κάποτε το 'χε και ο Jorah) και είναι φτιαγμένο από Valyrian Steel. Δεν είναι από Dragonglass και αυτό είναι εμφανές απ' την όψη. Πίσω στο Τοίχος όμως, ο Sam έχει διαβάσει σε βιβλία και έχει συζητήσει με τον Jon για το "Dragonsteel" ως πιθανό όπλο εναντίον των Others (White Walkers) και καταλήγουν να θεωρούν πως με τον όρο αυτό εννοείται το "Valyrian Steel". Όπως είδαμε, κάτι τέτοιο μάλλον ισχύει. Άλλοι που έχουν Valyrian Steel στην κατοχή τους είναι ο Tommen (Widow's Wail - κληρονομιά από Joffrey) και η Brienne (Oathkeeper), τα σπαθιά των οποίων δημιουργήθηκαν απ' το greatsword του Eddard Stark, Ice. Υπάρχουν και μερικά ακόμα τριγύρω, τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ή παίξει σημαντικό ρόλο μέχρι τώρα.

Game of Thrones

[Του Ορέστη Καζασίδη]

Όπως έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια, περιμένουμε -υπομονετικά;- τα τελευταία επεισόδια κάθε σεζόν ώστε να δούμε κάτι να κινείται σε μακροσκοπικό επίπεδο. Η πρώτη μάχη εναντίον των Άλλων στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, παρότι ο Διοικητής της καρδιάς μας κέρδισε τη μονομαχία του και ανακάλυψε ότι το σπαθί του σκοτώνει ζόμπι. Με σκηνές που θύμιζαν κάτι ανάμεσα σε Lord of the Rings και World War Z, με τους Άλλους κάτι ανάμεσα σε ορκ και ζόμπι, ζωντανέψαμε και ανασηκωθήκαμε από τον καναπέ. Ήταν αναζωογονητικό μετά το βασανιστικό slow motion των προηγούμενων επεισοδίων.

Στα υπόλοιπα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ιστορία της Arya, η οποία σύντομα θα ντυθεί τη μπέρτα της και θα γίνει εκδικητής. Το χτένισμά της ήταν κάποιος περίεργο, αλλά μάλλον ταίριαζε στη... Lanna.

Οι εξελίξεις στην πρωτεύουσα με τη φυλακισμένη Βασιλομήτωρ αποδεικνύουν ότι η αναγκαιότητα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους είναι διαχρονική.

Τέλος, να γκρινιάξω, ως είθισται. Έχω αναφέρει ορισμένα πράγματα για τις σεναριακές ευκολίες, τις σκηνοθετικές αγκυλώσεις και το χαοτικό μοντάζ. Στο παρόν επεισόδιο επισημάναμε ακόμα πόσο τραγικούς διαλόγους είναι ικανή να γράψει η σεναριακή ομάδα της σειράς. Οι συζητήσεις μεταξύ Daenerys και Tyrion έμοιαζαν βγαλμένες από αυτές τις τηλεοπτικές σειρές που αναζητούμε εναγωνίως τα μεσημέρια καλοκαιριού, όταν έξω βράζει ο τόπος και μέσα αγκομαχά το κλιματιστικό. Η Daenerys έχει μετατραπεί σε καρικατούρα, υπακούοντας στις προτροπές κάθε καλοθελητή, από οποιοδήποτε στρατόπεδο. Ο Tyrion, με αποστάγματα της σοφίας που αποκόμησε από τις περιηγήσεις του σε ευγενείς οίκους και καταγώγια, φτάνει να συμβουλεύει -ξανά- έναν βασιλιά, έστω και επίδοξο. Από μόνο του έχει πλάκα, αλλά οι διάλογοι απογείωσαν το σκηνικό στο επίπεδο της σάτιρας.

Πάντως, το επεισόδιο θα το ξαναέβλεπα εύκολα!

Game of Thrones

[Της Ελένης Ζαρκάδα]

Ο βασιλιάς μάλλον έπεσε σε κατάθλιψη. Πώς είναι άραγε όταν ο κόσμος που έχεις γύρω σου να στηρίζεται στο ψέμα (μάνα, πατέρας, σύζυγος) ενώ εσύ είσαι ένα αθώο πλασματάκι αγγελικά πλασμένο; Λογικό δεν είναι όταν θα γίνονταν τα αποκαλυπτήρια να κλειστεί στο εαυτό του;

Πολύ ενθουσιάστηκα με Tyrion-Daenerys!! Θεωρώ πως πρόκειται για κορυφαία στιγμή της σειράς, καθώς δύο διαφορετικοί κόσμοι και κύριοι χαρακτήρες του έργου συναντιούνται-καιρός ήταν. Δόλιε Ser Jorah, ό,τι και να κάνεις δεν θα την κερδίσεις πίσω.

Στα βόρεια, τώρα, ο παρορμητικός, διαστροφικός και συνάμα άσχετος από πόλεμο Ramsey θέλει να πει τη γνώμη του και για την μάχη- υποψιάζομαι ότι έτσι θα δοθεί ο βορράς στον Stannis και ανυπομονώ.

Ένα πολύ σημαντικό (χρονικά) μέρος του επεισοδίου αφιερώνεται στον Jon Snow. Είναι λίγο γκαντεμούλης, με το που πάτησε το πόδι του στην περιοχή ξεκίνησε η επέλαση των βαρβάρων, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τον ξαναθαυμάσουμε στις μαχητικές (και χορευτικές) του ικανότητες. Αναρωτιέμαι πώς και το σπαθί του περιείχε δρακόγυαλο και ποιος ήταν αυτός που τον "προστάτευσε"; Μήπως κατα βάθος οι λαϊκοί μύθοι υπάρχουν στην άκρη του μυαλού ακόμα και των ανθρώπων που είναι περισσότερο ρεαλιστές όπως οι πολεμιστές-για σιγουριά ας φτιάξουμε ένα σπαθί από δρακόγυαλο; Το φινάλε είναι ανατριχιαστικό. Το ...βλέμμα του White Walker (που απ'ότι καταλάβαμε ηγούντο της πολιορκίας) ήταν πολλά υποσχόμενο. Πολύ ψύχραιμα έδωσε στον εχθρό του να καταλάβει πως όσες μάχες και να δοθούν πάντα ο ζυγός θα γέρνει προς εκείνους, γιατί όλες οι μάχες έχουν νεκρούς και κάθε νεκρός είναι ένας επερχόμενος στρατιώτης τους. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό στη συνέχεια; Ιδέα δεν έχω.. Κάτι μού λένε οι δράκοι και η φωτιά τους σαν ιδέα, αλλά θα δούμε..

Game of Thrones

[Της Ελένης Σουλιώτη]

Hardhome τι δηλαδή... σα να λέμε "Home Hard Home"..;

O Miguel Sapochnik έκανε το σκηνοθετικό θαύμα του στο 8ο επεισόδιο χαρίζοντάς μας blockbuster σκηνές και προετοιμάζοντας το έδαφος για το 9ο επεισόδιο που συνήθως ποτέ δε μας απογοητεύει.. Αυτό το επεισόδιο είχε νομίζω την καλύτερη σκηνή μάχης μέχρι σήμερα στο GoT που ξεπέρασε τη μάχη του Blackwater στη 2η σεζόν και τη μάχη του Castle Black στην 4η σεζόν. Για να δούμε τι θα κάνει ο David Nutter την επόμενη εβδομάδα.

Τι μάθαμε σ' αυτό το Hardhome επεισόδιο:

- "Τwo terrible children of two terrible fathers".  Για να περάσεις Job Interview με την Daenerys μετράει αν έχεις σκοτώσει τη μάνα και τον πατέρα σου. Πάντως ο Tyrion την πήρε τη δουλειά του συμβουλάτορα περνώντας τα τεστ με άριστα και για μια φορά μας έδειξε πως έχει Master σε  reverse psychology.
 
- Επίσης μάθαμε ποιό είναι το όραμα της  Daenerys..και της σειράς θα έλεγα.. Οι Targaryen, Stark, Lannister, Baratheon, Tyrell — είναι όλοι ακτίνες του ίδιου τροχού που συνθλίβουν τον απλό κόσμο. Η Daenerys απλά..σκοπεύει να σπάσει τον τροχό!   Μ' αρέσει το δίδυμο Dany-Tyrion.. είναι λίγο Pinky & Brain κατάσταση.

- Οι Starks ένας, ένας ξαναζωντανεύουν! H Sansa, χωρίς μελανιές εδω, μαθαίνει πως τα αδέφια της Bran και Rickon είναι ζωντανά. Στο προηγούμενο επεισόδιο έμαθε πως ο Jon Snow ζει και βασιλεύει (Αντε να δούμε ποιός άλλος θα μάθουμε πως ζει..κάτι μου έρχεται στο μυαλό). Το στιλέτο που βούτηξε στο προηγούμενο επεισόδιο δε την είδαμε να το χρησιμοποιεί όμως και στεναχωριέμαι..

- Lana the Oyster girl.  Η νέα δουλειά της  Arya είναι έμπορος στρειδιών- faceless δολοφόνος. Μάθαμε πως τα όστρακα στο Braavos τα τρώνε με ξύδι και όχι με λεμόνι...(θα το δοκιμάσω). Η ιστορία που λέει μου θύμισε λίγο το ανέκδοτο με τον Ωνάση που πήγε στην Αμερική αγόρασε ένα μήλο, μετά το πούλησε κι αγόρασε 2 μήλα και κατέληξε εφοπλιστής.. Επίσης, αυτή η άλλη μαθήτρια του Jaqen τι αντιπαθητική που είναι! Ελπίζω η Arya να την ξεμαλλιάσει μια μέρα (wishlist). Πάντως η Arya  2 αλλαγές κοστουμιών φέτος (!!) εξελίσσεται σε Lady Gaga..

-Νομίζω σ' αυτό το επεισόδιο εμπεδώσαμε για τα καλά τι σημαίνει το "Winter Is Coming". Δεν είναι απλά χιονοθύελλες, εξτρα προβιές και μπάνιο με λιωμένο χιόνι (αν κάνουν μπάνιο δλδ). Δε θα επεκταθώ στους White Walkers, εκτός από καταπληκτικά μπλε μάτια το μόνο καλό που έχουν είναι πως γίνονται σκόνη και θρύψαλα με dragonglass και valyrian steel (Ισως και με κέικ της αδερφής μου). Επίσης δε ξέρουν κολύμπι. Χάσαμε το dragonglass πατριωτ' (τσάμπα πήγε το δωράκι) αλλά το ξίφος του Jon Snow την κάνει τη δουλειά. Είδατε και σεις με πόσο μίσος κοίταζε αυτός ο Καβαλάρης της Αποκάλυψης τον Jon όταν σκότωσε τον μακρυμάλλη White Walker; Μπρρρ...

-Είχαμε και κανα δυο άλλα check-ins φυσικά.. τη Cersei να γλείφει  το πάτωμα και να τη χτυπάνε με ξύλινη κουτάλα και την Gilly να έχει κολλήσει στο "Does it  Hurt?" (post sex question). Αλλά αυτά περνούν στα ψιλά γράμματα..

Απο τη μια το όραμα της Dany να σπάσει τον τροχό της Εξουσίας κι από την άλλη ο Jon Snow που βάζει το κοινό καλό πάνω από τις βεντέτες.. Ωραιο ζευγαράκι θα έκαναν. Που θα καταλήξει ο σεναριογράφος άραγε;

Game of Thrones

[Της Βιβής Τόμα]

Τελικά μάλλον πρέπει να αποτελώ την πιο προκατειλημμένη της ομάδας. Το κλισέ του κάθε πέρυσι και καλύτερα επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα. Η σειρά είναι από τις ελάχιστες που έχω παρακολουθήσει σύγχρονα κι μου βγάζει την ψυχή τα τελευταία πέντε χρόνια μέχρι να κουνηθεί λίγο. Αν είναι να περιμένουμε 2 επεισόδια τη σεζόν, γιατί πολύ απλά δεν τα βγάζουν σε τηλεταινίες να μη μας βασανίζουν κι εμάς; Hype από τα λίγα άνευ λόγου.

Αν μαζέψεις συνολικά όλες τις ατάκες του κάθε πρωταγωνιστή ζήτημα να έχουν μάθει δύο σελίδες ο καθείς ολόκληρη τη χρονιά. Arrêt! Μεταξεταστέοι. Τις προηγούμενες χρονιές είχε και λίγο σεξ και περνούσε η ώρα. Τώρα ούτε ένα κιλό σπόρια το επεισόδιο δε φτάνουν.

Το peak (όπως ονοματίστηκε ανωτέρω) του επεισοδίου είναι να γελάνε και οι πέτρες. Ή μήπως ο πετροστρατός τον οποίο θα δημιουργήσει ο Joras (με τα ζόρια που τραβάει και όχι Jorah) αφού μετατραπεί ο ίδιος του σε άγαλμα για να υπερασπιστεί την αγαπημένη ξανθιά καλλονή του (που ηλικιακά είναι και εγγόνα του). Τζάκσον επαναπαύσου στις δάφνες σου, γιατί δεν κινδυνεύεις.

Αν τα επόμενα επεισόδια δε δείξουν λίγη καλή θέληση η σεζόν θα ολοκληρωθεί με τη χειρότερή της χρονιά ever.

Και για να απαντήσω πριν ερωτηθώ: τη βλέπω ακόμα γιατί δεν μπορώ να αφήσω μία σειρά άπαξ και την αρχίσω. Πόσο πιο κάτω μπορεί ακόμη να πάει; Εκπλήξτε με παρακαλώ.

Mastodon Game of Thrones

[Του Δημήτρη Όρλη]

Διαβάζω τώρα κάτι που δεν είχε αναφέρει κανείς μέχρι τώρα. Βέβαια είναι για δυνατούς λύτες, αλλά αξίζει μια αναφορά:

Brann Dailor, Bill Kelliher and Brent Hinds of Mastodon, the Atlanta-based group known for epic thrash albums such as “Crack the Skye” and “Leviathan,” were cast as shaggy Wildlings that didn’t escape the attack by the White Walkers and their Army of the Dead on the encampment at Hardhome, North of the Wall. After the massacre, they become wights themselves, ready to serve the White Walkers’ ruler, the Night King.

[Του Ορέστη Καζασίδη]

Μετά από Snow Patrol και Coldplay (στην τρίτη σεζόν) έρχονται οι Mastodon. Ενδιαφέρουσα στροφή της παραγωγής!

------------------------------

Η συνέχεια σε μια εβδομάδα ακριβώς! Δείτε παρακάτω το trailer του 9ου επεισόδιου:Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα