C86

That's Entertainment - Back to the future: 1986

Μετά τη σύντομη επίσκεψη μας στο 2001 την περασμένη εβδομάδα, μπαίνουμε και πάλι στη χρονομηχανή μας και πάμε πίσω στο μέλλον. Προορισμός: 1986. Τόπος: Αγγλία. Αιτία: μια νέα φουρνιά συγκροτημάτων που έχει ξεπεταχτεί τελευταία, με προφανή τη λατρεία της για τον ήχο που άνθισε στο δεύτερο μισό των '80s στη Γηραιά Αλβιόνα. Μερικοί από τους βασικούς υποκινητές του σημερινού flashback: Crystal Stilts, The Pains Of Being Pure At Heart, Manhattan Love Suicides, All Girl Summer Fun Band, Glasvegas, Love Is All.
Διαβάστηκε φορες
Μετά τη σύντομη επίσκεψη μας στο 2001 την περασμένη εβδομάδα, μπαίνουμε και πάλι στη χρονομηχανή μας και πάμε πίσω στο μέλλον. Προορισμός: 1986. Τόπος: Αγγλία. Αιτία: μια νέα φουρνιά συγκροτημάτων που έχει ξεπεταχτεί τελευταία, με προφανή τη λατρεία της για τον ήχο που άνθισε στο δεύτερο μισό των '80s στη Γηραιά Αλβιόνα. Μερικοί από τους βασικούς υποκινητές του σημερινού flashback: Crystal Stilts, The Pains Of Being Pure At Heart, Manhattan Love Suicides, All Girl Summer Fun Band, Glasvegas, Love Is All.

jamcΓια να κάνουμε και μια σύντομη σύνδεση με τα προηγούμενα, το 1985 ήταν η χρονιά κυκλοφορίας ενός από τα πιο επιδραστικά αλμπουμ των '80s, του "Psychocandy" των Jesus And Mary Chain. H Creation Records, η εταιρία του Alan McGee όπου έκαναν τα πρώτα τους βήματα, κυκλοφορεί σιγκλάκια που γράφουν indie-pop ιστορία όπως το "Up the hill and down the slope" των Loft, το "I'm alright with you" των Pastels ή το ντεμπούτο 7" των Primal Scream "All fall down", ενώ στο Leeds ακούγεται για πρώτη φορά το όνομα των Wedding Present που μας συστήνονται με το "Go out and get 'em boy!". Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν επικεντρωθεί στους Smiths που βρίσκονται στο απόγειο της δόξας τους.
 
C86
Όπως καταλαβαίνετε όλη αυτή η κινητικότητα είναι η χαρά του βρετανικού μουσικού τύπου που έχει για να γράφει, και το 1986 είναι η χρονιά που το NME αποφασίζει να μαζέψει σε μία κασέτα (ρωτήστε τον θείο σας να σας εξηγήσει τι σημαίνει αυτό!) μερικά από τα σημαντικότερα νέα ονόματα της εποχής σε μία συλλογή με τίτλο C86, σαν να λέμε ένα mixtape με τα καλύτερα MBVτης ανεξάρτητης σκηνής του '86. Δίπλα στους Primal Scream και τους Wedding Present που σύντομα έγιναν ευρύτερα γνωστοί (συμπτωματικά ήταν τα group που άνοιγαν και έκλειναν τη συλλογή) συναντάμε ονόματα όπως Pastels, Shop Assistants, Mighty Lemon Drops, Soup Dragons, Age Of Chance, Half Man Half Biscuit, McCarthy (εδώ ξεκίνησε ο Tim Gane πριν τους Stereolab), Close Lobsters που μπορεί να μη γνώρισαν την ίδια επιτυχία, αλλά η αξία τους αποδεικνύεται από την επιρροή τους τόσο στον ήχο συγκροτημάτων που ξεκίνησαν λίγο μετά (η σκηνή που πήρε το κωμικό παρατσούκλι shoegaze και επίσης γνωρίζει αναβίωση στις μέρες μας - περισσότερα προσεχώς) όσο και σε αυτά της σημερινής γενιάς.
 
Δίπλα σε όλα αυτά, βάλτε και τους My Bloody Valentine που μεταξύ '85 και '86 κάνουν τα πρώτα τους βήματα και θα καταλάβετε γιατί το 1986 αναδεικνύεται ως το νέο 1966 ή 1976, δηλαδή η νέα cool χρονιά από το παρελθόν που προσφέρεται για λεηλασία (όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτό το άρθρο του Guardian για τους Crystal Stilts).

Τραγούδια της εβδομάδας: Ένα κι ένα από το 1987 και το 2009 αντίστοιχα - οι Σκοτσέζοι Pastels στο "Crawl Babies" (το '86 είχαν κυκλοφορήσει το επίσης εξαιρετικό "Truck Train Tractor" αλλά για αυτό δεν έχουμε video) και οι Νεο-Υορκέζοι Crystal Stilts στο νέο τους single "Departure" από το περσυνό ντεμπούτο άλμπουμ τους "Alight Of Night":
 

 

 

Διαβάστε ακόμα