Jon Snow Game of Thrones

Jon Snow: Μια ανάλυση της Φωτιάς και του Πάγου

Το άρθρο περιέχει spoilers για την ιστορία της σειράς Game of Thrones,  μέχρι το τέλος του 5ου κύκλου, καθώς και μέχρι το τελευταίο βιβλίο, αφού πλέον οι ιστορίες έχουν διαχωριστεί.
Διαβάστηκε φορες
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες  ότι το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει spoilers για την ιστορία της σειράς Game of Thrones,  μέχρι το τέλος του 5ου κύκλου, καθώς και μέχρι το τελευταίο βιβλίο, αφού πλέον οι ιστορίες έχουν διαχωριστεί.

Μετά από ένα επεισοδιακό φινάλε στο κλείσιμο του πέμπτου κύκλου της σειράς, ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν μέχρι την έναρξη του επόμενο κύκλου, είναι  το εξής:  τι γίνεται τελικά με τον Jon Snow; Μας άφησε χρόνους ή να προετοιμαστούμε για μία ενδεχόμενη θαυματουργή επιστροφή; Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το συγκεκριμένο θέμα και εμείς θα σας τις παρουσιάσουμε όλες, ενώ θα δούμε και σε ποια γεγονότα στηρίζονται. Μετά από κάθε θεωρία, θα βάζουμε και τη δική μας πινελιά δίνοντας την προσωπική μας άποψη σε σχέση με την πιθανότητα εφαρμογής της.

Στην τελευταία σκηνή του τελευταίου επεισοδίου, βλέπουμε τον Jon Snow να μαχαιρώνεται από ορισμένους από τους “αδερφούς” του στο τείχος. Συγκεκριμένα βλέπουμε τον Alliser Thorne να ρίχνει την πρώτη μαχαιριά στο ύψος τις κοιλιάς του Jon ψιθυρίζοντας “for the watch” , άλλους δύο να κάνουν το ίδιο, στην ίδια περίπου περιοχή και τέλος τον μικρό – κι εσύ τέκνον Βρούτε – Olly να τον μαχαιρώνει λίγο πιο ψηλά (προς την καρδιά) με το ίδιο επιμύθιο. Στα βιβλία η σκηνή κρατάει το ρεζουμέ (μαχαίρι, χιόνι, αίμα), αλλά οι μαχαιριές είναι πολύ περισσότερες  και σε πολλά διαφορετικά σημεία. Βέβαια, ο  G. R. R. Martin, κλείνει τη σκηνή (και το κεφάλαιο Jon γενικότερα, για το συγκεκριμένο βιβλίο) λέγοντας ότι “δεν ένοιωσε ποτέ την τέταρτη μαχαιριά, μόνο το κρύο…”. Αφού έχουμε σαν βάση τη σκηνή μας, ας δούμε λίγο τις θεωρίες όπως κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Jon Snow Game of Thrones

Θεωρία 1η: Melisandre

Η Melisandre βρίσκεται στο Castle Black. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία είδηση, αφού είναι κάτι που δε συμβαίνει στα βιβλία. Για χάριν της θεωρίας μας, θα υποθέσουμε ότι η παρουσία της εκεί πρόκειται να αποκαλυφθεί στο επόμενο βιβλίο. Στο 5ο επεισόδιο του 3ου κύκλου, βλέπουμε το Hound να μπήγει το σπαθί του στην καρδιά του Beric Dondarrion, αρχηγό της ομάδας Brotherhood Without Banners. Στην ίδια σκηνή, βλέπουμε τον Thoros of Myr, πρώην ιερέα του Θεού του Φωτός στο Kings Landing, να ψιθυρίζει κάτι στον καταφανέστατα νεκρό Beric Dondarrion και εκείνος να σηκώνεται όρθιος. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι ο Θεός του Φωτός δίνει στους ιερείς του τη δυνατότητα να αναστήσουν άτομα, υποθέτω κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μία συνεύρεση του Beric Dondarrion και του τον Thoros of Myr με την Melisandre, εκείνη ρωτάει “πόσες φορές τον έχει φέρει πίσω ο Θεός” για να πάρει την απάντηση από τον Thoros, “έξι”. Η ίδια φαίνεται να εντυπωσιάζεται περισσότερο με τον αριθμό παρά με τον γεγονός αυτό καθεαυτό. Επίσης, είναι σε μία κατάσταση όπου έχει χάσει τον πιθανό σωτήρα της (Stannis) και ψάχνει να τον αντικαταστήσει για να εκπληρωθεί η προφητεία του Θεού της (μετενσάρκωση του Azor Ahai). Στις σκέψεις της η Melisandre μας λέει επίσης ότι “προσευχήθηκα στον κύριο για ένα σημάδι του Azor Ahai και εκείνος μου δείχνει μόνο χιόνι (snow).”  Συνεπώς, προκύπτει εύλογα ότι μπορεί να πιστέψει στον Jon και να τον φέρει πίσω για να εκπληρώσει την προφητεία. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι σε μία συζήτηση του Beric με την Arya, εκείνος αναφέρει ότι κάθε φορά που επιστρέφει, γυρίζει κατά ένα κομμάτι λιγότερος. Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο αυτή  η έκβαση της ιστορίας θα μας φέρει πίσω ολόκληρο τον Jon Snow.

Πιθανότητα εφαρμογής: 40% Το ποσοστό μας είναι τόσο χαμηλό σε σχέση με την στήριξη της θεωρίας, κυρίως λόγω έλλειψης πρωτοτυπίας. 

Θεωρία 2η: Ghost

Όχι δε μιλάμε για φαντάσματα, αλλά για τον λύκο του Jon που βρίσκεται μέσα στο Castle Black (αλήθεια, τον Sam ήξερες να τον προστατέψεις, τον Jon όχι;). Αν μας έχει μάθει κάτι το GoT μέχρι στιγμής είναι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, οπότε ίσως και το όνομα του ανταρόλυκου να μην είναι τελικά, ενώ αρκετοί πιστεύουν πως τα ονόματα που έχουν πάρει οι ανταρόλυκοι έχουν κάποια σχέση με το παιδί που τους αντιστοιχεί. Υπάρχει μία θεωρία ότι τα παιδιά του Ned Stark δημιούργησαν έναν ξεχωριστό δεσμό με τους ανταρόλυκούς τους και ότι εκτός από τον Bran, μπορούν και οι υπόλοιποι να μεταφέρουν τη συνείδησή τους στο λύκο τους. Με βάση αυτό, βλέπουμε στο βιβλίο πως ο Jon “δεν ένοιωσε ποτέ την τέταρτη μαχαιριά, μόνο το κρύο”. Αυτό μπορεί να συνέβη γιατί πολύ απλά πριν την τέταρτη μαχαιριά μπορεί να είχε μεταφέρει τον εαυτό του στον Ghost. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από ένα προφητικό όραμα της Melisandre στα βιβλία, όπου ουσιαστικά βλέπει την σκηνή της ανταρσίας (“εχθροι τριγύρω του, μαχαίρια στο σκοτάδι”) και προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τον προειδοποιήσει.  Στο όραμα αυτό η Melisandre βλέπει μία εναλλαγή προσώπων (“είναι τώρα άνθρωπος, τώρα λύκος, τώρα άνθρωπος ξανά”) που μπορεί πολύ έντονα να ενισχύσει την θεωρία.

Πιθανότητα εφαρμογής: 70% Μας αρέσει, μας ιντριγκάρει και τη θεωρούμε πιθανή. Μπορεί κάλλιστα και να συνδυαστεί με κάποια από τις άλλες θεωρίες.

Game of Thrones

Θεωρία 3η: Fire

Η θεωρία που αναλύουμε εδώ έχει σαν βάση την πιο πολυσυζητημένη εικασία του GoT, το R + L = J. Η εικασία αυτή μας λέει πως ο Jon Snow είναι καρπός του απαγορευμένου έρωτα του Rhaegar Targaryen και της Lyanna Stark (για πολλές παραπάνω πληροφορίες  πάνω στην εικασία, ένα search με τα παραπάνω αρχικά θα σας λύσει όλες τις απορίες). Από αυτή την εικασία, κρατάμε για τη θεωρία μας πως  μπορεί ο Jon να έχει και αίμα Targaryen. Και τι γνωρίζουμε για τους Targaryen; Ότι όσοι έχουν “το αίμα του δράκου” δεν καίγονται από τη φωτιά (να θυμίσω ότι ο Viserys δεν πέθανε από φωτιά, αλλά από λιωμένο χρυσό). Αν και στα βιβλία δεν αποσαφηνίζεται η σχέση που έχουν οι Targaryen με τη φωτιά, υποστηρίζεται ένθερμα από την οικογένεια ότι και ανθεκτικοί είναι στη φωτιά αλλά και ότι η φωτιά δύναται να τους αναζωογονήσει.  Αυτό δεν υποστηρίζεται πλήρως από το παρελθόν των Targaryen (έχουμε τουλάχιστον τρεις αναφορές στα βιβλία από Targaryen που κάηκαν) αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως μεμονωμένο περιστατικό όπως στην περίπτωση της Daenerys. Αν ισχύει η προφητεία του Azor Ahai που είδαμε στα βιβλία μέσα στο House of the Undying, τότε ο Azor Ahai επανέρχεται με  τον “δράκο που έχει τρία κεφάλια” και αν το ένα είναι η Daenerys, το δεύτερο θα μπορούσε να είναι ο Jon (υπάρχουν σκέψεις και για το τρίτο, αλλά δεν είναι η ώρα να τις αναφέρουμε). Συνεπώς μπορεί η φωτιά να επιδράσει ευεργετικά και στην περίπτωση του Jon για να σταθεί η προφητεία.

Πιθανότητα εφαρμογής: 30% Αν και είμαστε φανατικοί υποστηρικτές του R + L = J, η θεωρία της φωτιάς ως αναζωογονητικός παράγοντας  δε μας καλύπτει. Πάλι μπορεί να το δούμε συνδυαστικά όμως.

Θεωρία 4η: Ice

Και μιας και η σειρά των βιβλίων λέγεται “a song of fire and ice” και είδαμε το fire, πάμε να δούμε και το ice. Η θεωρία θέλει τον Jon να σηκώνεται από το έδαφος με άλλο χρώμα μάτια. Πολύ υποστήριξαν στο 8ο επεισόδιο πως ο διαγωνισμός κοιτάγματος του Jon με τον κατά πως φαίνεται  βασιλιά των Whitewalkers (σε κάποια site αναφέρεται σαν Night’s King) έκρυβε μεγαλύτερο νόημα από όσο πιστεύαμε εκείνη τη στιγμή. Η χαρακτηριστική πλέον κίνηση του Night’s King με το ανασήκωμα των χεριών μπορεί να ήταν, εκτός από επίδειξη δύναμης και μία προσπάθεια εντυπωσιασμού. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο King είδε κάτι στο πρόσωπο του Jon και ότι μπορεί και να προσπαθήσει να τον πάρει με το μέρος του, γι’ αυτό και σε αυτό το σενάριο  ο Jon αναλαμβάνει το ρόλο μίας ηγετικής φυσιογνωμίας ανάμεσα στους Whitewalkers και δεν γίνεται ένα ακόμα άμυαλο ζόμπι.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται μερικώς και από την κληρονομιά των Stark που υπονοείται στα βιβλία ότι μπορεί να είναι μακρινοί απόγονοι των Whitewalkers. Στον αέναο πόλεμο μεταξύ του Θεού του Φωτός (R’hllor) και του Θεού του Σκότους, τον οποίο υπηρετούν οι Whitewalkers, μετά την μάχη που έδωσε ο Azor Ahai για να σώσει το Westeros, ο Brandon Stark (γνωστός και ως Brandon ο χτίστης) έφτιαξε το μεγάλο τείχος για να προστατέψει το βασίλειο των ανθρώπων από μία επερχόμενη μελλοντική επίθεση. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι το τείχος δεν φτιάχτηκε για αυτόν το λόγο, άλλα για να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο ενάντια στους ανθρώπους όταν έρθει η ώρα της επίθεσης. Το δώρο του Θεού του Φωτός στους ανθρώπους είναι οι τρεις δράκοι ενώ το δώρο του Θεού του Σκότους στους Whitewalkers είναι το τείχος. Σε συνέχεια αυτού, βλέπουμε την αντίφαση στα στοιχεία όπως την αναφέραμε και πιο πάνω (fire – ice) και βλέπουμε ότι όπως οι Targaryen είναι ανθεκτικοί στη φωτιά (κάποιοι περισσότερο από άλλους), έτσι και οι Stark είναι ανθεκτικοί στο κρύο και γι’ αυτό ένιωθαν καλά στο βορρά και προφητεύουν σαν οίκος την έλευση του χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακοί. Απεναντίας έχουμε δει πως η ηθική πυξίδα των Stark είναι πολύ πιο σωστή από αρκετούς στο Westeros. Επίσης ο ίδιος ο G. R. R. Martin έχει πει για το GoT ότι δεν θέλει να έχουμε στο μυαλό μας ξεκάθαρες έννοιες όπως το καλό και το κακό.

Πιθανότητα εφαρμογής: 30% Παρόμοια με την παραπάνω θεωρία, μπορεί να βρίσκουμε στοιχεία που να μας εκφράζουν, αλλά εξ ολοκλήρου είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι προς τα εκεί θα κατευθυνθεί η σειρά, όσον αφορά κυρίως το μέλλον του Jon.

Θεωρία 5η: Dead

Όπως λένε και οι φίλοι μας στο Braavos, “valar morghulis”. Και αφού όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν, μπορεί τελικά ο G. R. R. Martin να σκότωσε άλλον έναν από τους αγαπημένους μας χαρακτήρες και να άφησε όλους εμάς να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να τον φέρουμε πίσω. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και μαντεύω δεν θα είναι και η τελευταία.

Πιθανότητα εφαρμογής: 10% Και πολύ του δίνω. Από την αρχή της σειράς, ο χαρακτήρας του Jon Snow είναι ένας από εκείνους που έχουμε δει να “πλάθονται”, να διαμορφώνονται από το περιβάλλον τους (οι άλλοι δύο πιο “χτυπητοί” είναι η Daenerys και ο Tyrion). Ένα μυστηριώδες πέπλο καλύπτει το παρελθόν του ενώ οι μαχητικές και ηγετικές του ικανότητες  μπορούν να συγκριθούν μόνο με την ηθική του. Δεν είναι εύκολο να σκοτώσεις έναν τέτοιο χαρακτήρα, ακόμα κι αν είσαι ο George R. R. Martin.

Όπως βλέπουμε οι θεωρίες είναι αρκετές, ενώ είναι ακόμα περισσότερες οι μέρες (ακόμα και οι μήνες) που θα περιμένουμε για να μάθουμε τι θα συμβεί τελικά. Και ποιος σας είπε ότι θα μας το ξεκαθαρίσει στον επόμενο κύκλο; Ο Bran και ο Ricon πήραν έναν κύκλο off για διακοπές, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον Jon. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε θα αγωνιούμε.  Until next time.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα