Οι συντελεστές των παραστάσεων

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη σεζόν 2015-2016

Ήμασταν στην παρουσίαση του ρεπερτορίου του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη σεζόν 2015-2016. Είκοσι διαφορετικές παραστάσεις, που έρχονται να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας προβληματίσουν και να μας ψυχαγωγήσουν.
Διαβάστηκε φορες
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου άνοιξε τις πόρτες του για να μας δώσει μια μικρή γεύση μόνο από όσα θα μας παρουσιάσει τη θεατρική σεζόν 2015-2016. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος , ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης και η θεατρολόγος Μαρία Παπαλέξη μας υποδέχτηκαν στην κεντρική σκηνή για να μας παρουσιάσουν τις είκοσι παραστάσεις, που θα περάσουν από τις σκηνές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.


Ο Βαγγέλης Θεοδωροπουλος, ο Παντελής Δεντάκης και η Μαρία Παπαλέξη

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στον πρόλογό του μάς υπενθύμισε τη μεγάλη επιτυχία του «Αίαντα», που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, χωρίς να κάνει μεγάλη περιοδεία κατ’ επιλογή, ενώ στη συνέχεια τόνισε την αγάπη με την οποία το κοινό έχει αγκαλιάσει το θέατρο του Νέου Κόσμου, γεγονός που του δημιουργεί «πόνο στο στομάχι» για τα επόμενα βήματα. Επεσήμανε την απουσία των κρατικών επιχορηγήσεων, οι οποίες έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας τις μεγάλες παραγωγές. Έτσι, με γνώμονα την ποιότητα οι επιλογές των παραστάσεων είναι πολύ προσεχτικές. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεργάζεται και δίνει βήμα σε νέες θεατρικές ομάδες. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επέκρινε, επίσης, την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του θεάτρου με πολλά επαγγέλματα,όπως αυτά του φωτιστή και του σκηνογράφου, να καταργούνται και οι παραστάσεις να γίνονται σε επίπεδο ερασιτεχνισμού. 

Η Μαρία Παπαλέξη τόνισε την κοινωνική πολιτική που ακολουθούν με δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία και ιδρύματα για τα παιδιά, λέγοντας ότι «το θέατρο είναι ένα πολιτιστικό αγαθό και ,επομένως, κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο σε όλους, κυρίως για τα παιδιά.» Ο Παντελής Δεντάκης τόνισε ότι έτσι κάνουν ένα δώρο στα παιδιά και αυτό το εισπράττουν από την ευγνωμοσύνη τους.  Έτσι, και φέτος το Θέατρο του Νέου κόσμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής  θα παρουσιάσει ένα σύνολο παραστάσεων για παιδιά σε διάφορους χώρους.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μάς έδωσε μια πρόγευση για όσα θα δούμε του χρόνου με αφορμή τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων λειτουργίας του θεάτρου, αποκαλύπτοντας ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τις «Όρνιθες» για τη σεζόν 2016-2017, ενώ κλείνοντας την παρουσίαση, είπε :

«Επειδή κυριαρχούν οι νέοι, δε σημαίνει ότι είμαστε κυνηγοί ταλέντων.  Θέλουμε να έχουμε έναν οικογενειακό χαρακτήρα. Έχουμε ένα έντονο στίγμα κοινωνικό και πολιτικό. Άκουγα τα παιδιά, που παρουσίαζαν τις παραστάσεις, και έλεγα συγγενεύουμε, δεν είναι ένα απλό μάζεμα ανθρώπων.»

 Οι παραστάσεις που παρουσιάστηκαν από τους συντελεστές και θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ερχόμενη σεζόν είναι οι ακόλουθες :

 

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου του Κώστα Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωρά δίπλα της. Προσκολλημένη στο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», καταλήγει σε ρήξη με το περιβάλλον της και κάνει την αναδρομή της ζωής της απομένοντας μόνη. Μια φιγούρα άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική.

Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, αλλά και εκτός Αθήνας.

Κεντρική Σκηνή, από 7/10/2015 μέχρι 29/5/2016

Παραστάσεις:

Από 7/10/2015 μέχρι 25/10/2015: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

Από 28/10/2015 μέχρι 29/5/2016: Τετάρτη 18:30, Πέμπτη 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30

 ______________________________

Παράσιτα της Βίβιεν Φράντσμαν

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Αντωνίου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Video art: Παντελής Μάκκας

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου

Συμμετέχει η Νατάσα Ζάγκα

H Πινκ αγαπάει τη Ρόλλυ και η Ρόλλυ αγαπάει την Πινκ. Είναι αδελφές, που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: κακοποίηση, φτώχεια, φυλακή, ναρκωτικά. Η μία θέλει να ξεφύγει. Η άλλη δεν την αφήνει, τη χρειάζεται κοντά της. Αλλά πώς μπορείς να σταθείς στα πόδια σου κουβαλώντας το ασήκωτο βάρος της ύπαρξης ενός δικού σου ανθρώπου;

Για δεύτερη χρονιά. Με αφορμή την παράσταση, κάθε Δευτέρα ανοιχτή συζήτηση με το κοινό σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Κεντρική Σκηνή, από 5/10/2015 μέχρι 18/4/2016

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15

_______________________________

Το δάνειο του Τζόρντι Γκαλθεράν

Μετάφραση: Εls de Paros

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Κατερίνα Παναγιωτάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης

Ο Αντόνιο ζητά να πάρει ένα δάνειο, αλλά η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι… ο λόγος της τιμής του. Μπροστά λοιπόν στην επίμονη άρνηση του διευθυντή της τράπεζας να του το χορηγήσει, ο επίδοξος δανειολήπτης τον απειλεί ότι… θα πηδήξει τη γυναίκα του, αφού το μοναδικό του όπλο είναι η ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στις γυναίκες!

Μέσα από ξεκαρδιστικές ανατροπές, ο «δυνατός» θα γνωρίσει τη συντριβή, αφού κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ…

Κεντρική Σκηνή, από 31/10/2015 μέχρι 29/5/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

____________________________

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο κλέφτης των εφτά κάκτων του Ευγένιου Τριβιζά

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Στεφανάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Κατερίνα Μαούτσου

Για 14ο χρόνο φέτος συνεχίζουμε τη δράση του «Θεάτρου αλληλεγγύης για παιδιά», δηλαδή της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες. Η παράσταση θα παίζεται και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Κυριακή στις 12:00, με προαιρετικό εισιτήριο 5€.

Φέτος παρουσιάζουμε το έργο του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών Ευγένιου Τριβιζά Ο κλέφτης των εφτά κάκτων, που γράφτηκε ειδικά για αυτή μας τη δράση.

Ο Ρούλης Μπισμπιρούλης είναι ένας πολύ ταλαντούχος… ε… χμ… εντάξει, και λίγο γκαφατζής… ηθοποιός. Βέβαια, πριν καταλήξει σ’ αυτό, με τη βοήθεια γονιών, θείων, περαστικών, εξεταστών και άλλων, σκέφτεται ή δοκιμάζει να κάνει ένα σωρό άλλα επαγγέλματα: μποξέρ, πιανίστας, (βιο)ληστής, θηριοδαμαστής, θαλασσογιατρός, αστροναύτης, τροχονόμος σε κουρείο, κουρέας (κλεμμένων) κάκτων, εστιάτορας για φακίρηδες και άλλα συνηθισμένα. Όμως τελικά τίποτα δε συγκρίνεται με το να είσαι ηθοποιός και να λες παραμύθια σε παιδιά!

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές

Κεντρική Σκηνή, από 11/10/2015 μέχρι 24/4/2016

Παραστάσεις: Κυριακή 12:00

________________________________

Ο μικρός Χίτλερ του Άρνολντ Μπέρνφελντ

Πολιτιστική εταιρεία ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

Μετάφραση: Ευαγγελία Νάνου

Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου

Σύμβουλοι κειμένου: Χριστόφορος Λιοντάκης,  Αριστοτέλης Χαϊτίδης

Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός

Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου

Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα ο Αδόλφος Χίτλερ ως νεαρός αποτυχημένος ζωγράφος –πολύ πριν η ιστορία γραφτεί έτσι όπως την ξέρουμε–  επισκεπτόταν τον πατέρα της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ; Μήπως η πορεία της ανθρωπότητας θα έπαιρνε διαφορετική κατεύθυνση ή τίποτα δεν θα άλλαζε; Υποθέσεις... Ο Γερμανός συγγραφέας με το ψευδώνυμο Άρνολτ Μπέρνφελντ φέρνει αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, σε μια μεταβατική και κρίσιμη φάση της ζωής τους, αλλά και της ίδιας της παγκόσμιας ιστορίας.

Κάτω Χώρος, από 5/10/2015 μέχρι 24/11/2015

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15

_______________________________

Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον του Ομήρου

Μετάφραση: Ζήσιμος Σιδέρης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Σκηνικό-Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

Σχεδιασμός προβολών: Peter van Til

Ερμηνευτές: Στέλιος Δημόπουλος, Χρήστος Καπενής

Τραγούδι: Κωνσταντίνα Ψωμά

Η αναχώρηση του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψώς και τα πάθη του στο πέλαγος. Η αναμέτρησή του με τα αισθήματά του, με τους θεούς και τους δαίμονές του.

Ο αφηγητής μετατρέπεται σε πάσχον πρόσωπο, διερευνώντας τη σχέση του με τις εσωτερικές του φωνές, τη ρήξη και τη συμφιλίωση με το εγώ του.

Σκοπός η αυτογνωσία και η αυτάρκεια.

Πίσω από κάθε έπος, πίσω από τη μυθολογία κάθε λαού βρίσκεται η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη.

Δώμα, από 5/10/2015 μέχρι 1/12/2015

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15

________________________________

Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία του Νταβίντ Λεσκό   

Θεατρική ομάδα Beatniks

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μπονόμο

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Λιάκου

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη

Μουσική επιμέλεια: Μασσιμιλιάνο Μπονόμο

Οργάνωση παραγωγής: Progetti Carpe Diem / La Casa delle Storie

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπυρίδων Ξένος, Χρήστος Τανταλάκης, Δήμητρα Χαριτοπούλου 

Η διεθνής θεατρική ομάδα BΕΑΤΝΙΚS διασκευάζει το έργο του Νταβίντ Λεσκό Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία και μιλά για τη σημερινή Ευρώπη της οικονομικής κρίσης και των παράπλευρων συνεπειών της για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία ενός ανθρώπου υπό χρεωκοπία που φτάνει στο μισό της ύπαρξης του, που χάνει σιγά σιγά τα πάντα, επιστρέφοντας στη γύμνια του, αναζητώντας τη δεύτερη ευκαιρία, ενός ανθρώπου που καλείται να εφεύρει μια καινούρια ζωή.

Δώμα, από 7/10/2015 μέχρι 15/11/2015

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

_______________________________

Τσέχωφ, παράσταση βασισμένη στο έργο του Α.Π. Τσέχωφ

Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Μυλωνάς & θίασος

Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρoς Αχτάρ, Μυρτώ Γκόνη, Πάρης Θωμόπουλος, Παναγιώτης Μπρατάκος 

Μια παράσταση βασισμένη και αφιερωμένη στο έργο του Α.Π. Τσέχωφ.

Ένα παιχνίδι εξερεύνησης στον κόσμο του σπουδαίου συγγραφέα (αλληλογραφία, διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα), από τον οποίο «επινοείται» η παράσταση.

Μια κωμωδία όπου οι πρωταγωνιστές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε μάταια, πάντα όμως με το γέλιο, που φανερώνεται ακόμα και στις πιο τραγικές στιγμές, προσπαθούν να συνδιαλλαγούν με το βάρος της ύπαρξής τους.

Κάτω Χώρος, από 6/11/2015 μέχρι 10/1/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

________________________________

Παρασκευή παλιμπαιδισμού του Κουρούμπαλη

Εταιρεία θεάτρου So7

Σκηνοθεσία: So7

Επιμέλεια κίνησης - Χορογραφίες: Φρόσω Κορρού

Σκηνικά - Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Σταμουλακάτου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάσος Καραχάλιος, Ίριδα Μάρα, Χριστίνα Μπίτου, Πηνελόπη Μωρούτ, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Βασιλική Τρουφάκου

Στο «Λε Λουβρ» γίνονται όργια κάθε Παρασκευή. Αιτία ο Quadrápod, που επιλέγοντας μουσική υποβάλλει σε εγρήγορση σεξουαλική όλους τους θαμώνες με τρόπο υποβολιμαίο, προς το παρόν ασύλληπτο και γι’ αυτό αμίμητο.

Η νέα παράσταση της So7 παρουσιάζει ένα μπαρ, ένα βράδυ και μια παρέα που διασκεδάζει με συγκλονιστικό κέφι. Με τολμηρές καταβολές στην παγκόσμια ερωτική λογοτεχνία και με μουσική που δεν χαρίζεται σε κανέναν, η παράσταση Παρασκευή παλιμπαιδισμού θυμίζει ότι μια νύχτα έξω μπορεί να μην είναι καθόλου μπανάλ.

Κεντρική Σκηνή, από 6/11/2015 μέχρι 27/5/2016

Παραστάσεις: Παρασκευή 00:00

________________________________ 

Animals του Αλεξάντερ Ράιτ    

Μετάφραση: Γιώργος Μητρόπουλος

Σκηνοθεσία: Ευθαλία Παπακώστα

Σκηνικά-Κοστούμια:  Ελίνα Λούκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Τσούτσουβα

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Γαλβάν

Φωτογραφίες: Maria Galvan

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Τζένη Μπότση, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ερρίκος Λίτσης, Θανάσης Χαλκιάς

O κύριος Γιανγκ, σκηνοθέτης κινηματογράφου, γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την κοινωνική και οικονομική κρίση της χώρας. Καλεί έναν νεαρό που ανήκει σε ακροδεξιά οργάνωση για να του πάρει συνέντευξη. Τα γυρίσματα ξεκινάνε στο σπίτι των Γιανγκ, με αποτέλεσμα να αναστατωθεί η αγριόγατα κυρία Γιανγκ, θεωρώντας ότι απειλείται η κόρη τους Μπαμπέτ. Παράλληλα εμπλέκονται ο αρχηγός της οργάνωσης του νεαρού και ο παραγωγός της ταινίας, και η ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ απειλείται. Αλλά ο κύριος Γιανγκ, ή αλλιώς νυφίτσα, δεν θα παραδώσει το όνειρό του τόσο εύκολα…

Δώμα, από 20/11/2015 μέχρι 10/1/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

 ________________________________

Συγκρουόμενα της Εύας Βλασσοπούλου 

Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Φωτογραφίες-Βίντεο: Πηνελόπη Γερασίμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Τριφύλλης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλλα Βογιατζάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Αλεξάνδρα Χασάνι

Η Α και ο Β περιμένουν αγωνιωδώς την μυστηριώδη ξαδέλφη τους. Όταν αυτή δεν εμφανίζεται ποτέ, η Α την «φέρνει» στον κόσμο τους επινοώντας ένα παιχνίδι. Εξιστορώντας οικογενειακές ιστορίες που ποτέ δεν επιβεβαιώνονται ως αληθινές, τα δύο αδέλφια προσπαθούν να αποσαφηνίσουν το κοινό παρελθόν τους, να διεκδικήσουν τη θέση τους στην οικογένεια, να αποδεχτούν τη φύση της μεταξύ τους σχέσης.

Ένα έργο για τη μνήμη, την οικογένεια, την εξουσία που ασκείται μέσα σ’ αυτήν και την ανάγκη να ανήκεις κάπου.

Κάτω Χώρος, από 30/11/2015 μέχρι 19/1/2016

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15

________________________________

Η Ωραία του Πέραν, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου

GOO Theatre Company

Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου

Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Ιωάννα Τσάμη

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά

Γραμμένο το 1920, το ερωτικό ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου έγινε σύντομα μπεστ σέλερ και υπήρξε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων. Η ερωτική ιστορία του Αιμίλιου και της Ερμιόνης ξαναζεί σε μια παράσταση που υπερασπίζεται με πάθος τoν «μαύρο» ρομαντισμό της εποχής της. Ο ανεκπλήρωτος και μοιραίος έρωτας των δύο νέων έρχεται από τα στενά του Βοσπόρου να συναντήσει τους δύο ηθοποιούς που θα ζωντανέψουν ξανά την ιστορία που συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Δώμα, από 7/12/2015 μέχρι 1/3/2016

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15

________________________________

ΦΩΝΑΖΩ στον ουρανό με όλη μου την καρδιά της Χιμένα Εσκαλάντε

Ομάδα Freaklab

Μετάφραση: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Σκηνοθεσία - Επιμέλεια κίνησης: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες

Σκηνικά - Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Αυγουστίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιούλη Αθουσάκη, Βίκυ Κυριακοπούλου

Ιστορίες δύο γυναικών, σε διαφορετικές εκδοχές και χρόνους, παρόν, μέλλον, παρελθόν. Δώδεκα αυτοτελή επεισόδια. Δώδεκα διαφορετικές σχέσεις, εξουσίας, πάθους, διαστροφής και εκδίκησης. Δύο ηθοποιοί υποδύονται διαφορετικούς ρόλους –μάνα, κόρη, αδερφή, μητριά, προγονή, πεθερά, νύφη, φίλη, ερωμένη, σύζυγος, ερωτευμένη, γιαγιά, εγγονή– μέχρι να φτάσουν στην ορφανή και από εκεί στον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν το τέρας. Αυτό που έχουν μέσα τους.

Δώμα, από 15/1/2016 μέχρι 13/3/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

________________________________

Ο Κύριος του Τζακ, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα

Ομάδα Terre de Semis

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis

Σκηνικά - Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας

Επιμέλεια κίνησης: Χαρά Κότσαλη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη

«Εκείνο το βράδυ ήταν όλα σιωπηλά κι όλα ωραία. Πού ήταν κρυμμένη η χαρά; Μα ήταν μια τρέλλα να τον ξανάβρω εκεί πάλι, εκεί στο ταβερνάκι του Πάτα, σαν κάναν  άγγελο καθιστόν στη γωνία του, με μπροστά του το κατοσταράκι κρασί!»

Η απατηλή όψη των πραγμάτων, ο αμφίβολης ταυτότητας ερωτισμός, η ανατροπή, το παιχνίδι και η απόλαυσή του ως προϊόν  της φαντασίας και άρα αντίποδα της πραγματικότητας και ο αποχαιρετισμός. Ο κάθε λογής αποχαιρετισμός.

Κάτω Χώρος, από 22/1/2016 μέχρι 20/3/2016

Παραστάσεις: Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

________________________________

Μεγάλοι δρόμοι, παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου

Ομάδα Terre de Semis 

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis

Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης

Κοστούμια: Ομάδα Terre de Semis

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας

Επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπένετ, Χαρά Κότσαλη

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ταμπακάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νάντια Μαργαρίτη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γράψα, Άρης Λάσκος, Ειρήνη Φαναριώτη

Αγάπη, απώλεια, σκοπός και πάντα, μπροστά και πίσω απ’ όλα αυτά, ένα όνομα. Σαν ανάγκη σχεδόν. Σχέσεις απόλυτες. Προσπάθειες άκαρπες. Προς αναζήτηση του απόλυτου. Κι αν αυτό υπάρχει. Μια κίνηση, σχεδόν «χειρονομία της επιθυμίας για αθανασία». Γιατί, αλήθεια, και ποιος δεν ονειρεύτηκε να αγαπήσει και να αγαπηθεί απόλυτα;

Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου, η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Ειρήνης Φαναριώτη. Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. 

Κάτω Χώρος, από 27/1/2016 μέχρι 17/3/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15

________________________________

Λούλα, παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Ομάδα Elephas tiliensis

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Σκηνικός χώρος - Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική: costinho (Κωστής Ζουλιάτης)

Σχεδιασμός φωτισμών: Karol Jarek

Video: Μικαέλα Λιακατά, Ιάσων Αρβανιτάκης

Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή

Κατασκευές - Γλυπτά: Ιωάννα Πλέσσα

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Γιαννακοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Βίκυ Κατσίκα

Το μυθιστόρημα που σόκαρε, δίχασε και ενθουσίασε, για πρώτη φορά στο θέατρο.

Προσπαθώντας να φτάσει πάση θυσία στο αποκορύφωμα της ηδονής, η νεαρή φοιτήτρια Λούλα έρχεται αντιμέτωπη με την εφιαλτική όψη της λαγνείας.

Μια παράσταση για τον γυναικείο οργασμό και την απουσία του. Για τη χρήση ινδικής κάνναβης. Για σεξουαλικές διαστροφές. Για τη λαγνεία ως εφιάλτη της Ανατολής. Για βρικόλακες στην Αχαΐα του προηγούμενου αιώνα. Για κόσμους άλλων διαστάσεων στη σύγχρονη Αθήνα. Και για τον κόσμο των ψυχώσεων.

Μια πολιτική πορνογραφία. 

Κάτω Χώρος, από 25/1/2016 μέχρι 8/3/2016

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30

________________________________

Οδός Ολύμπου 12, παράσταση βασισμένη στην «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου

Θεατρική Ομάδα Αίολος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου

Διασκευή: Ομάδα Αίολος

Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος

Κοστούμια: Νίκος Καρδώνης

Σκίτσα: Στέλιος Κοτίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρισίου

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Ανδρέας  Κανελλόπουλος,   Άρης Κανέλλος,  Γιώργος Μακρής,  Μαρία Νικητοπούλου, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη

«Τα ’παμε αυτά, που ο Κρόνος τα ’τρωγε τα παιδιά κι η Ρέα πήγε στην Κρήτη… Σήμερα είναι κοπέλες, που πάνε το πρωί στο γυναικολόγο για μια “κρυφούλα επέμβαση” και το βράδυ πάνε στο κλαμπ και χορεύουνε… κι εφόσον οι κοινές κοπέλες κάνουνε τέτοια, δεν ήτανε δύσκολο και στη Ρέα να τα μπουρμπουδιάσει τα πράματα. Ξεπέταξε τον Μπέμπη και το εσπέρας γύρισε στον άντρα της.

-              Γεννήσατε;

-              Βεβαίως.

-              Το μωρό. Πεινάω».

 

Κάτω Χώρος, από 14/3/2016 μέχρι 31/5/2016

Παραστάσεις: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15

________________________________

Marika’s του Νίκου Σταματιάδη

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Έρευνα: Ελίτα Κουνάδη

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Video Art: Αναστάσης Σαρακατσάνος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελίτα Κουνάδη, Γιώργος Μακρής, Αντώνης Φραγκάκης

Τρία πρόσωπα: Η Μαρίκα, στη Νέα Υόρκη του 1930, ξεκινά πάλι από το μηδέν, προσπαθώντας να περισώσει ό,τι μπορεί μετά το κραχ. Ο Ευδοξίας, ο πιστός της βοηθός, παρατηρητής και συνοδοιπόρος. Και ο Μάρκος, που μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη το 2015  –εκατό χρόνια μετά τη Μαρίκα– με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Στα ίχνη της πραγματικής ιστορίας της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρίκας Παπαγκίκα, τρεις ηθοποιοί αναζητούν τις χαραμάδες που θα φωτίσουν τις δικές τους ζωές. Η Μαρίκα είναι μόνο η αφορμή.

Κάτω Χώρος, από 26/3/2016 μέχρι 29/5/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

________________________________

Αγγελική, μελόδραμα σωματικού θεάτρου. An illustrated monologue

Ομάδα Killing The Fly

Κείμενο: Αγγελική Ματθαίου

Διασκευή κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου

Σκηνοθεσία-Δημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert

Σκηνικά - Κοστούμια - Σχεδιασμός Ήχου & Φώτισμών: Killing The Fly

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης 

Η πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου, όπως η ίδια τη διηγείται 70 χρόνια μετά. Ένα μελόδραμα σωματικού θεάτρου για τρεις ηθοποιούς.

Η Αγγελική Ματθαίου, όπως μας λέει στην αρχή της παράστασης, είναι «...παιδί της Λωζάνης, της συνθήκης της Λωζάνης». Η ιστορία της ξεκινά στα 1922 στο σπίτι της και συνεχίζει με ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς τα ενδότερα της Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο.

Το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα που συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από την προσωπική της ιστορία , η Αγγελική θέτει ξανά τα ερωτήματα: Τί εστί εθνική ταυτότητα; Τί εστί έθνος;


Δώμα, από 8/4/2016 μέχρι 29/5/2016

Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00

__________________________

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Ομάδα 4Frontal

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης

Επιμέλεια και προσαρμογή: Βασίλης Ψυλλάς

Φιλολογικός σύμβουλος: Έφη Καρακάντζα

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Φουρτούνης, Σπύρος Πίτσος

Θεατροπαιδαγωγικό υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σπύρος Πίτσος, Βασίλης Ψυλλάς

Φωτογραφίες: Στάθης Μαμαλάκης

Μακιγιάζ: Πάνος Κονδύλης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Θανάσης Ζερίτης, Αριστέα Σταφυλαράκη 

Η ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, η αναζήτηση και η απόδοση του δικαίου, οι συνέπειες των πράξεων, η ορμή της νεότητας, τα όρια της κοινωνίας, θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχή του συνειδητού του βίου, ζωντανεύουν από το σχολικό βιβλίο στη σκηνή του θεάτρου και μέσα στην τάξη του σχολείου, μετατρέποντας την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε ένα έργο που μιλάει για το σήμερα.

Οργανωμένες παραστάσεις καθημερινές σε σχολεία και στο θέατρο

Πρώτη παράσταση: Κυριακή 4/10/2015, ώρα 16:00.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, Ανέργων 8€

Επίσημος συνεργαζόμενος φορέας: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Επίσημος συνεργαζόμενος φορέας: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Υπό την αιγίδα της ομάδας ω2 (ομάδα αποφοίτων δραματικής σχολής Ωδείου Αθηνών)

Επίσημη σελίδα του θεάτρου ---> link

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα