R.E.M. στο Καλλιμάρμαρο

Συναυλίες ξένων συγκροτημάτων στην Ελλάδα: 2008

Ξεκίνημα στο αφιέρωμα–παρουσίαση των συναυλιών ξένων συγκροτημάτων στην Αθήνα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5 μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ, περίπου 30 μεμονωμένες συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους και πάνω από 90 σε κλειστούς χώρους ή clubs. Τα νούμερα ανήκουν σε άλλες εποχές!
Διαβάστηκε φορες
Συναυλίες ξένων συγκροτημάτων στην Ελλάδα: 2011, 2010, 2009, 2008 , 2004-2007, 2000-2003, 1990-19991950-1989.

Ξεκίνημα στο αφιέρωμα–παρουσίαση των συναυλιών ξένων συγκροτημάτων στην Αθήνα με το 2008. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5 μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ, περίπου 30 μεμονωμένες συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους και πάνω από 90 σε κλειστούς χώρους ή clubs. Τα νούμερα ανήκουν σε άλλες εποχές!

Στο Gagarin 205 τη χρονιά άνοιξαν τον Ιανουάριο ο Marky Ramone, οι Fall και οι I Like Trains, συνέχισαν τον Φεβρουάριο οι Dub Inc, Saint Etienne, Samantha Fox, Girls Against Boys, Caribou, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι Godfathers, Fields of the Nephilim, Beasts of Bourbon, Chicane, Black Lips ενώ στον ίδιο πάντα χώρο για άλλη μία φορά στην πατρίδα μας εμφανίστηκαν τον Μάιο οι Spiritualized και οι Madrugada. Τον ίδιο μήνα στο Gagarin ανέβηκαν οι Johnny Winter, Damned, Jose Gonzales, Cocorosie, Delerium και Pavlov’s Dog.
 
Στο An Club εμφανίστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο οι Savage Republic, Explosions in the sky, Craig Walker και This Will Destroy You. Το Κύτταρο φιλοξένησε κάποια μεγάλα rock συγκροτήματα από τα 60’s και τα 70’s σε μεμονωμένες συναυλίες, τους Iron Butterfly, Bad Company, Blue Cheer και Nick Gravenitis. Επίσης, στον ίδιο χώρο έπαιξαν οι Kristin Hersh και A Silver Mount Zion. Ένας άλλος ιστορικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας, το Rodeo, φιλοξένησε τους Vietnam Veterans, Wishbone Ash, Dr Feelgood, Meteros και Holly Golightly.

Bajofondo Athens 2008 ticketΟι Bettye Lavette, Grand Avenue, Uriah Heep, Bajofondo, Einsturzende Neubauten, Gutter Twins έπαιξαν στο Fuzz, όπως και οι Βέλγοι συχνότατοι επισκέπτες μας Hooverphonic. Οι Dinosaur Jr για πρώτη φορά στην πατρίδα μας έπαιξαν στο Polis Theater. Ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα του death και dark wave, οι Christian Death, έπαιξε στο Underworld Club. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξένησε δύο πολύ σημαντικές γυναικείες παρουσίες, την Ute Lemper και την Jane Birkin, ενώ το Παλλάς τούς Diamanda Galas, Marianne Faithfull και Ornette Coleman. Στο Tiki έπαιξε ο Steve Wynn και οι Zita Swoon στο Club 22.

Ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα για το συναυλιακό rock των 70’s και 80’s, οι Kiss, άνοιξε την σεζόν στο Terra Vibe στις 18 Μαΐου. Την σκυτάλη στον ίδιο χώρο πήρε η Kylie Minogue τέσσερις μέρες αργότερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Leonard Cohen Athens 2008 ticketΑπό τις 8 έως τις 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το Rockwave Festival στο Terra Vibe και την πρώτη μέρα εμφανίστηκαν οι Offspring, Siouxsie, Deus, Gossip, Flogging Molly και Marky Ramone. Η δεύτερη ημέρα άνηκε στο metal με τους Judas Priest, Within Temptation, Cavalera Conspiracy, Opeth, Morbid Angel κ.ά. Το Festival έκλεισε με τους Locomondo, Patti Smith και Manu Chao.

Ο Leonard Cohen επέστρεψε μετά από χρόνια στην πατρίδα μας στο Terra Vibe στις 30 Ιουλίου και μια αγνή οπαδός του μαγεύτηκε εκείνη την βραδιά.
Οι Iron  Maiden στην καρδιά του καλοκαιριού, στις 2 Αυγούστου, έβαλαν φωτιά στην Μαλακάσα με την Mafalda να γράφει τις εντυπώσεις τότε. Μια μέρα νωρίτερα, στην Μαλακάσα έπαιξε ο Lenny Kravitz.

Από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη το Synch Festival με τους Happy Mondays, Liars, Yo la Tengo, Holy Fuck, Roisin Murphy, Stereolab, Poni Hoax, Luomo, Tony Light κ.ά. Η ανταπόκρισή μου από την πρώτη ημέρα.

Madonna Athens 2008 ticketΗ PJ Harvey επισκέφθηκε για άλλη μία φορά την Αθήνα, στο θέατρο Badminton τον Ιούνιο. Στον ίδιο χώρο έπαιξε και ο Philip Glass. Μία άλλη σημαντική γυναικεία παρουσία για τα 80’s και τα 90’s, η Björk, εμφανίστηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ στις 31 Ιουλίου 2008, τέσσερα χρόνια μετά την παρουσία της στην τελετή των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, για τρίτη φορά. Στις 20 Σεπτεμβρίου στο κλειστό του ΟΑΚΑ η μεγάλη star της latin-pop Jennifer Lopez μάζεψε πολλούς οπαδούς της και όχι μόνο. Τον Οκτώβριο στο ΟΑΚΑ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η σημαντικότερη ίσως pop καλλιτέχνης των τελευταίων 30 ετών, Madonna, με support την Robyn σε μία από τις πολυπληθέστερες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Για το σχετικό Top-20 δες εδώ.

R.E.M. στο Καλλιμάρμαρο

Στις 5 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο το ελληνικό MTV γιορτάζει το ξεκίνημά του με ένα μονοήμερο festival με τους Gabriella Cilmi, Kaiser Chiefs και R.E.M..
Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά το Fly Beeyond Festival με τους Massive Attack, National, Gogol Bordelo και Imam Baildi, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Την δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο του ίδιου festival εμφανίστηκαν δύο από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της punk σκηνής των 70’s, οι Sex Pistols και οι New York Dolls μαζί με τους The Courteeners. Η άποψή μου από εκείνη την ημέρα. Στις 28 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε, για μία μόνο ημέρα αυτήν την φορά, το Ejekt στο Ολυμπιακό Κέντρο και εμφανίστηκαν οι James, Unkle, Stereo Mcs, Digitalism και Hercules and the Love Affair. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη τον Ιούνιο του 2008 έπαιξαν δύο από τα πιο πετυχημένα ονόματα του hard rock των 80’s, οι Def Leppard μαζί με τους Whitesnake.

Fly Beyond Festival Athens 2008 ticketΟ Nick Cave με τους Bad Seeds, ο Mark Knopfler, η Gloria Gaynor, ο Federico Aubele, οι Οrishas, και οι Pink Martini έπαιξαν στο Λυκαβηττό (διαβάστε εδώ την ανταπόκριση της Ευγενίας Κουτσούλη από τη συναυλία των Pink Martini), ενώ η Sharon Jones με τους Dap Kings, η Lila Downs, οι Amparanoia και οι Blue Oyster Cult στο Θέατρο Βράχων. Τον Οκτώβριο στον ίδιο χώρο εμφανίστηκαν για άλλη μία φορά στην Αθήνα οι Thievery Corporation. Στο Θέατρο Πέτρας έπαιξαν οι Nouvelle Vague που ήδη είχαν αποκτήσει φανατικό κοινό στην Αθήνα (διαβάστε εδώ την ανταπόκριση της Ευγενίας Κουτσούλη). Στο El Pecado εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του 2008 οι Tonino Carotone & Arpioni, Omara Portuondo - Buena Vista και Koop. Η Lizz Wright τον Ιούλιο έπαιξε στο Κηποθέατρο Παπάγου και η Sandra μάζεψε μερικούς από τους νοσταλγούς των 80’s στην Τεχνόπολη! Οι Groove Armada τον Ιούλιο εμφανίστηκαν στο ποδηλατοδρόμιο του Ο.Α.Κ.Α..

Τον Σεπτέμβριο ο Gary Moore, τρία χρόνια πριν μας αφήσει, έπαιξε στο Γήπεδο Tae-Kwon-Do του Φαλήρου. Το φθινόπωρο του 2008 εμφανίστηκαν ακόμα οι Jimi Tenor και Wedding Present στο Tiki, Ennio Morricone στο Ηρώδειο,  Kronos Quartet και Residents στο Παλλάς. Οι Natacha Atlas, Parov Stellar, Schiller, Stereo Mc’s, Shantel, Tony Allen, Tricky, Anathema, Front 242 φιλοξενήθηκαν στο Fuzz. Ο Roger Hodgson τον Οκτώβριο στο Badminton, η Lydia Lynch στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, ο Thelonious Monk στο Guru Jazz Upstairs και ο Manu Dibango στο Gazarte. Οι Gotan Project έπαιξαν στο Αθηνών Αρένα όπως και ο τραγουδιστής των Suede, Brett Anderson.

Στο Gagarin 205 που το 2008 φιλοξένησε τις περισσότερες συναυλίες για εκείνη την χρονιά, το φθινόπωρο και τον Δεκέμβριο εμφανίστηκαν οι Fleshtones, M83, London After Midnight, Animal Collective, Trans AM, Dub Inc., Roisin Murphy, Guru’s Jazzmatazz, I Like Trains για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά, Dub Pistols, Public Enemy, Monster Magnet, Anne Clark και Purresence. Τέλος, στο An Club εμφανίστηκαν οι Espers, Vetiver, God is an Astronaut, Fuck Buttons και Piano Magic.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αλφαβητικά τα συγκροτήματα που μας επισκέφθηκαν το 2008 για συναυλίες ή στο πλαίσιο κάποιου festival:

A Silver Mount Zion @ Κύτταρο
Tony Allen @ Fuzz
Amparanoia @ Θέατρο Βράχων
Anathema @ Fuzz
Brett Anderson @ Αθηνών Αρένα
Animal Collective @ Gagarin 205
Natacha Atlas @ Fuzz
Federico Aubele @ Λυκαβηττός 

Bad Company @ Κύτταρο
Bajofondo @ Fuzz
Beasts of Bourbon @ Gagarin 205
Bjork @ ΟΑΚΑ
Jane Birkin @ Μέγαρο Μουσικής
Black Lips @ Gagarin 205
Blue Cheer @ Κύτταρο
Blue Oyster cult @ Θέατρο Βράχων

Caribou @ Gagarin 205
Tonino Carotone @ El Pecado
Cavalera Conspiracy @ Terra Vibe
Nick Cave με τους Bad Seeds @ Λυκαβηττός
Chicane @ Gagarin 205
Christian Death @ Underworld club
Manu Chao @ Terra Vibe
Gabriella Cilmi @ Καλλιμάρμαρο
Anne Clark @ Gagarin 205
Cocorosie @ Gagarin 205
Leonard Cohen @ Terra Vibe
Ornette Coleman @ Παλλάς

Damned @ Gagarin 205
Deff Lepard @ Καραϊσκάκη
Delerium @ Gagarin 205
Deus @ Terra Vibe
Manu Dibango @ Gazarte
Digitalism @ Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας Ελληνικό
Dinosaur Jr @ Polis Theater
Lila Downs @ Θέατρο Βράχων
Dr Feelgood @ Rodeo
Dub Inc @ Gagarin 205
Dub Pistols @ Gagarin 205

Einsturzende Neubauten @ Fuzz
Espers @ An Club

Marianne Faithfull @ Παλλάς
Fall @ Gagarin 205
Fields of the Nephilim @ Gagarin 205
Fleshtones @ Gagarin 205
Flogging Molly @ Terra Vibe
Samantha Fox @ Gagarin 205
Front 242 @ Fuzz
Fuck Buttons @ An Club

Diamanda Galas @ Παλλάς
Girls Against Boys @ Gagarin 205
Gloria Gaynor @ Λυκαβηττός 
Philip Glass @ Badminton
God is an Astronaut @ An Club
Godfather @ Gagarin 205
Gogol Bordelo @ Καραϊσκάκη
Holly Golightly @ Rodeo
Jose Gonzales @ Gagarin 205
Gossip @ Terra Vibe
Gotan Project @ Αθηνών Αρένα
Grand Avenue @ Fuzz
Nick Gravenitis @ Gagarin 205
Groove Armada @ Ο.Α.Κ.Α
Guru’s Jazzmatazz @ Gagarin 205
Gutter Twins @ Fuzz

Happy Mondays @ Τεχνόπολη
PJ Harvey @ Badminton
Hercules and the Love Affair @ Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας Ελληνικό
Kristin Hersh @ Κύτταρο
Roger Hodgson @ Badminton
Holly Fuck @ Τεχνόπολη
Hooverphonic @ Fuzz

I Like Trains @ Gagarin 205
Iron Butterfly @ Κύτταρο
Iron Maiden @ Terra Vibe

James @ Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας Ελληνικό
Sharon Jones με τους Dap kings @ Θέατρο Βράχων
Judas Priest @ Terra Vibe

Kaiser Chiefs @ Καλλιμάρμαρο
Kiss @ Terra Vibe
Mark Knopfler @ Λυκαβηττός
Koop @ El Pecado
Lenny Kravitz @ Terra Vibe
Kronos Quartet @ Παλλάς

Bettye Lavette @ Fuzz
Ute Lemper @ Μέγαρο Μουσικής
Liars @ Τεχνόπολη
London After Midnight @ Gagarin 205
Jennifer Lopez @ ΟΑΚΑ
Lydia Lynch @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

M83 @ Gagarin 205
Madonna @ ΟΑΚΑ
Madrugada @ Gagarin 205
Massive Attack @ Καραϊσκάκη
Meteors @ Rodeo
Kylie Minogue @ Terra Vibe
Thelonious Monk @ Guru Jazz Upstairs
Monster Magnet @ Gagarin 205
Garry Moore @ Tae-Kwon-Do
Morbid Angel @ Terra Vibe
Ennio Morricone @ Ηρώδειο
Roisin Murphy @ Τεχνόπολη
Roisin Murphy @ Gagarin 205

The National @ Καραϊσκάκη
New York Dolls @ Καραϊσκάκη
Nouvelle Vague @ Θέατρο Πέτρας

The Offspring @ Terra Vibe
Opeth @ Terra Vibe
Οrishas @ Λυκαβηττός

Parov Stellar @ Fuzz
Pavlov’s Dog @ Gagarin 205
Piano Magic @ An Club
Pink Martini @ Λυκαβηττός
Poni Hoax @ Τεχνόπολη
Omara Portuondo - Buena Vista @ El Pecado
Public Enemy @ Gagarin 205
Purresence @ Gagarin 205

Marky Ramone @ Gagarin 205
Marky Ramone @ Terra Vibe
R.E.M. @ Καλλιμάρμαρο
Residents @ Παλλάς
Robyn @ ΟΑΚΑ

Sandra @ Τεχνόπολη
Saint Etienne @ Gagarin 205
Savage Republic @ An Club
Schiller @ Fuzz
Sex Pistols @ Καραϊσκάκη
Shantel @ Fuzz
Siouxsie @ Terra Vibe
Patti Smith @ Terra Vibe
Spiritualized @ Gagarin 205
Stereo Mc’s @ Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας Ελληνικό
Stereo Mc’s @ Fuzz
Stereolab @ Τεχνόπολη

Jimi Tenor @ Tiki
The Courteeners @ Καραϊσκάκη
Thievery Corporation @ Θέατρο Βράχων
This Will Destroy You @ An Club
Trans AM @ Gagarin 205
Tricky @ Fuzz

Unkle @ Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας Ελληνικό
Uriah Heep @ Fuzz

Vetiver @ An Club
Vietnam Veterans @ Rodeo

Craig Walker @ An Club
Wedding Present @ Tiki
Whitesnake @ Καραϊσκάκη
Johnny Winter @ Gagarin 205
Wishbone Ash @ Rodeo
Within Temptation @ Terra Vibe
Lizz Wright @ Κηποθέατρο Παπάγου
Steve Wynn @ Tiki

Yo la Tengo @ Τεχνόπολη

Zita Swoon @ Club 22

Η φωτογραφία του εξώφυλλου ανήκει στο motocikleta.gr.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα