Σελιδο-γυρίσματα

Το 1920 το Νόμπελ απονέμεται στον έντονα επιδραστικό και με πολλούς μιμητές, Νορβηγό συγγραφέα Knut Hamsun, τον οποίον πολλοί αποκάλεσαν και πατέρα της μοντέρνας λογοτεχνίας...

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 9ο - Irish blood, english heart this I'm made of

and no regime can buy or sell me...

Μέρος 3ο

Το 1920 το Νόμπελ απονέμεται στον έντονα επιδραστικό και με πολλούς μιμητές, Νορβηγό συγγραφέα Knut Hamsun, τον οποίον πολλοί αποκάλεσαν και πατέρα της μοντέρνας λογοτεχνίας, με ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Growth of the Soil. Την επόμενη χρονιά, τιμάται ο Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και ποιητής Anatole France (το πραγματικό επώνυμό του ήταν Thibault). Πραγματικός άνθρωπος των γραμμάτων και χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του γαλλικού πνεύματος της εποχής του, ασχολήθηκε πολύ στο έργο του με τη γαλλική επανάσταση και η λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει, αν σκεφτεί κανείς το λαμπερό του πνεύμα, είναι ότι γεννήθηκε με μια ασυνήθιστη ανατομική ανωμαλία: ο εγκέφαλός του είχε μέγεθος ίσο με τα 2/3 του φυσιολογικού...Το 1922 η ισπανική δραματουργία επανέρχεται στο προσκήνιο, με τη βράβευση του Jacinto Benavente,  φανατικού οπαδού της μοναρχίας και υποστηρικτή του καθεστώτος του Franco.

Το 1923 και το 1925, στο πρόσωπο δύο εξαιρετικών Ιρλανδών λογοτεχνών τιμάται ένα ολόκληρο έθνος, του οποίου την κουλτούρα συστήνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο William Butler Yeats απέδειξε την αξία του κυρίως μετά το Νόμπελ του 1923, αφού τα πιο σπουδαία του έργα - The Tower, The Winding Stair and Other Poems -  μάλλον ακολούθησαν, γεγονός που δεν παρατηρείται συχνά. Η σάτιρα, ο ιδεαλισμός και ο ανθρωπισμός συνδυάζονται ιδανικά στο έργο του George Bernard Shaw, του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε με το νόμπελ του 1925. Ασχολήθηκε με πολλά θέματα κονωνικού περιεχομένου, όπως ο γάμος, το εκπαιδευτικό σύστημα, η θρησκεία και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αρνήθηκε να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε το Νόμπελ του, ζητώντας να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μεταφράσεων Σουηδικών έργων στα αγγλικά. 15 χρόνια αργότερα, το 1938, βραβεύτηκε και με Όσκαρ για την ταινία Pygmalion, πάνω σ'ένα δικό του θεατρικό.

Ανάμεσα στους δύο Ιρλανδούς, το 1924, βραβεύεται ο Πολωνός Wladyslaw Reymont, με αφορμή το επικό  The Peasants,  επικρατώντας απέναντι στους συνυποψηφίους του, Thomas Mann και Maxim Gorky. Ο τελευταίος βέβαια, μάλλον δεν είχε και πολλές ελπίδες να βραβευτεί, αφού αποτελούσε κόκκινο πανί... Το 1926 η ευαισθησία και οι συναισθηματικές περιγραφές της Ιταλίδας Grazia Deledda χαρίζουν ζωντανές εικόνες από τη ζωή στη Σαρδηνία της εποχής και συγκινούν την επιτροπή. Την επόμενη χρονιά επικρατεί ο φιλοσοφικός ιδεαλισμός που χαρίζει το Νόμπελ στο Γάλλο Henri Begson, αλλά το 1928 μια γυναικεία ματιά συγκινεί και πάλι. Η τριλογία Kristin Lavransdatter της Νορβηγής Singrid Undset που περιγράφει με τα πιο ζωντανά χρώματα τη δύσκολη ζωή στη Σκανδιναβία το Μεσαίωνα της χαρίζει το βραβείο. Τέλος, το 1929 έχει έρθει επιτέλους η σειρά του Γερμανού Thomas Mann, παρόλο που το The Magic Mountain είχε ήδη εκδοθεί από το 1924. Ο Mann υπέστη έντονη κριτική για τις πολιτικές του απόψεις, ωστόσο η αξία του έργου του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

Irish Blood, English Heart - Morrissey

You made me the thief of your heart - Sinead O'Connor

(In the name of the father OST)

The Crying Game- Jaye Davidson (vocals by Kate Robbins)

Διαβάστε ακόμα