Bookspotting - Ροκ Βιβλία για Ροκ Καταστάσεις

Κάθε Παρασκευή, ο Ίκαρος Μπαμπασάκης μιλάει για Βιβλία & Συγγραφείς. Στείλτε μας τα 3 πιο αγαπημένα σας βιβλία & κερδίστε ένα χειρόγραφο ποίημα Έλληνα ποητή & 1 cd με επιλογές συνεργατών του Bookspotting!
Διαβάστηκε φορες
[Κάθε Παρασκευή, ο Dr Baba μιλάει για Βιβλία & Συγγραφείς]

*   *   *

Επί τροχάδην, ασθμαίνοντας, λαχανιαστά, πολύ ροκ, σπεύδω να συστήσω θαυμάσια αναγνώσματα για το Σαββατοκύριακο – μια ανθοδέσμη καμωμένη από σελίδες, ένα λογοτεχνικό μενού για γούστα εκλεκτά.

*   *   *

Όπως ήταν ο Κοσμάς για μένα που, έναν καιρό,/ με έξαψη και ενθουσιασμό,/ μου πρωτομίλησε αυτός για τα βιβλία του Κέρουακ/ και η Μαρία μού τραγούδησε, πρώτη φορά,/τις θλιμμένες μελωδίες του Leonard Cohen/ και την αγκάλιαζα εγώ τρυφερά.  
[Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γράμματα σ’ έναν πολύ νέο ποιητή]

*   *   *

Πριν απ’ όλα να εγκωμιάσουμε δύο διαδικτυακά δωρεάν κόλπα που προσφέρουν πλούσια λογοτεχνική ύλη – ας θεωρήσουμε ότι το Διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείς άμεσα και να στείλεις το λογοτέχνημά σου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη (αν και, ομολογουμένως, η γοητεία του τυπωμένου χαρτιού είναι αδιαφιλονίκητη). Λοιπόν:

http://stellasliterarybistro.com/
 
και:

http://areadingdiary.wordpress.com/

Έξοχες προσπάθειες & προσφορές αμφότερες!

*   *   *

Ποιο θα ’ναι το βιβλίο, ποιο θα είναι άραγε/ το τραγούδι που θα σε σπρώξει, άξαφνα μα τρυφερά,/ να πάρεις την πρώτη της ζωής σου απότομη στροφή;// Όπως οι Doors έκαναν για μένα,/ όταν τους άκουσα πρώτη φορά/ από μια κακογραμμένη κασέτα του αδελφού μου/και άκουσα ύστερα, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, /όλες μαζί τις κασέτες και τα βινύλια τού αδελφού μου/ και ο κόσμος όλος γύρισε ανάποδα/ και άναψα το πρώτο μου τσιγάρο για να ισορροπήσω.
[Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γράμματα σ’ έναν πολύ νέο ποιητή]

*   *   *

Είχε πολύ ροκ-εντ-ρολλ η εβδομάδα, κι έτσι συνοδεύτηκε από τα αντίστοιχα κείμενα. Ξεκοκάλισα (ξανά) το πόνημα του Μανώλη Νταλούκα, σημαντικού μελετητή των κινημάτων της νεολαίας, Ελληνικό Ροκ (εκδ. Άγκυρα), όπου με λίαν λογοτεχνικό σπιντάτο και ποιητικό ρυθμό παρουσιάζονται οι τρόπο έκφρασης και ζωής των αλλεπάλληλων νέων γενεών στην Ελλάδα από το 1945 έως το 1990. Άγνωστες στο ευρύ κοινό, συνήθως περιθωριακές, πότε χαμηλόφωνες και πότε θορυβώδεις, οι εκάστοτε νεολαίες αποπειράθηκαν να ζήσουν «άνευ ορίων άνευ όρων» όπως έλεγε ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Ο Νταλούκας με μυθιστορηματική ενάργεια μάς ξεναγεί στην θρυλική «Ιπτάμενη Παράγκα» του Σίμου του Υπαρξιστή, στα σκιρτήματα μιας ψυχεδελικής τάσης όπου πρωτοστάτησε ο Δημήτρης Πουλικάκος, στο αγέρωχο ροκ του Παύλου Σιδηρόπουλου, στην νταλκαδιασμένη αναρχοποίηση του Νικόλα Άσιμου. Μεγάλο ατού αυτού του πολύτιμου έργου είναι η πραγμάτευση του ροκ ως παλλόμενης φιλοσοφίας της νεολαίας, και η σύνδεσή του με σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης (μουσική, ζωγραφική, ποίηση, πεζογραφία, κινηματογράφος, γλυπτική). Απ’ τις σελίδες του Νταλούκα παρελαύνουν πολύπτυχες μορφές της ελληνικής underground ιστορίας όπως ο Κίτσος  Μαλτέζος, ο Γιώργος Μακρής, ο Πιτ Κουτρουμπούσης, η Γιόλα Αναγνωστοπούλου. Όλη η cult κουλτούρα από το 1945 έως το 1990. Ιδίως τώρα το καλοκαίρι, η ανάγνωση αυτού του βιβλίου συστήνεται ανεπιφύλακτα και ενθέρμως από το Bookspotting!

*   *   *

Ήταν οι Led Zeppelin τότε και ο Σαββόπουλος,/οι Rolling Stones και ο Rory Gallagher,/αυτοί που έβαζαν φωτιά στα όνειρα και στις κουβέντες μας,/ μα ήταν πάντα το όνομα του Jim Morrison/ που με τον κόκκινο ή με τον μαύρο μαρκαδόρο/ γράφαμε εμείς πάνω στις τσάντες μας/και στα χακί αμπέχονα: Jim Morrison is our father/και έτσι ήτανε στ’ αλήθεια.
 [Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γράμματα σ’ έναν πολύ νέο ποιητή]

*   *   *

Φρέσκα κουλούρια! Δύο δυναμικά αστυνομικά, που θα με συντροφέψουν αυτές τις μέρες, και θα τα παρουσιάσουμε στην στήλη αργότερα: Ο Γάτος του μέγιστου Georges Simenon (1903-1989), που έγινε και ταινία από τον Pierre Granier-Deferre, μια ιστορία συμβίωσης και αβυσσαλέου μίσους,  μεταφρασμένη δεξιοτεχνικά από την έμπειρη Αργυρώ Μακάρωφ, και Όνειρα Συνόρων του λατρεμένου μας Paco Ignacio Taibo II, με ήρωα τον αντι-αμπλαούμπλα, υπεργκαγκανγκαγκάν, μονόφθαλμο ιδιωτικό ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν, γιούπι-γιάγια-γιούπι-γιούπι-γέεεεεεααααα!!!

*   *   *

Το Bookspotting, με την συμμετοχή σας, φίλες και φίλοι, θα ετοιμάσει το Top Ten των Βιβλίων του Θέρους: Στείλτε μας εδώ, καθεμία & καθένας από εσάς, τα τρία (3) πιο αγαπημένα σας βιβλία ever. Το Bookspotting θα δημοσιεύει ανά δύο Παρασκευές τα αποτελέσματα, και τον Οκτώβριο θα βγάλουμε τα τελικά. Θα κάνουμε μια ωραία γιορτή με καλεσμένους όλους εσάς που θα έχετε συμμετάσχει στο Top Ten των Βιβλίων του Θέρους! Και ένα συμβολικό δώρο: σε 5 τυχερούς θα προσφερθεί από ένα χειρόγραφο ποίημα εκλεκτού Έλληνα ποητή & ένα cd με επιλογές συνεργατών του Bookspotting!

*   *   *
 
Διαβάστε ακόμα