David Bowie - Blackstar

Ένας από τους πιο απολαυστικούς David Bowie που έχουμε ακούσει ποτέ.
Διαβάστηκε φορες
1. Τι θα ακούσεις:
Έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής.

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Lazarus, Sue, Girl Loves Me, Blackstar.

3. Βαθμολογία:
8,5/10

Η είδηση της κυκλοφορίας καινούριου δίσκου από τον David Bowie έκανε αυτομάτως τις πρώτες μέρες του 2016 ενδιαφέρουσες από μουσικής άποψης. Η τεράστια αυτή μορφή στον χώρο της μουσικής συνεχίζει να απασχολεί με την τέχνη του και ας έχουν περάσει 49 χρόνια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του. Για το καλό όλων μας, το “διάλειμμα” που ξεκίνησε το 2003 έλαβε τέλος το 2013 με την κυκλοφορία του “The Next Day”. Τρία χρόνια αργότερα και ανήμερα των γενεθλίων του, ο David Bowie επιστρέφει με το 25ο album της καριέρας του με τον τίτλο “Blackstar”.

Το album αποτελείται από 7 τραγούδια συνολικής διάρκειας 40 λεπτών. Οι πρώτες πληροφορίες για τον δίσκο ήταν πως τα κυρίαρχα στοιχεία του θα είναι jazz. Μετά την πρώτη ακρόαση των τραγουδιών συνειδητοποιώ ότι ναι μεν μια πιο experimental jazz υπάρχει στις συνθέσεις του Bowie, αλλά δεν υπάρχει και κάτι εντελώς απόμακρο από τον μουσικό χαρακτήρα του 69χρονου καλλιτέχνη. Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου κάνει την αρχή με μια 10λεπτη ψυχεδελική οπτασία. Τα σαξόφωνα που βρίσκονται στις διακριτικές επάλξεις διατηρούν ένα ρυθμό από άλλο γαλαξία που και ένας που δεν του αρέσει η τζαζ (βλέπε εμένα) μπορεί να κάθεται και να τα χαίρεται μετά από αρκετές επαναλήψεις. Τα πνευστά έχουν γενικότερα την τιμητική τους με τον Βρετανό να επιδεικνύει με χαρισματικότατο τρόπο την μουσική του δύναμη και με μουσικές που δεν τον έχουμε συνηθίσει. Παρέα με τον συμπαραγωγό του Tony Visconti, ο Bowie ισορροπεί εκπληκτικά ανάμεσα στο rock και την jazz

Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος θα μπορούσε να παρουσιάσει με τέτοια δεξιότητα έναν κατά κύριο λόγο jazz δίσκο χωρίς να αλλάζει ρότα. Τα “Sue (Or In A Season Of Crime)” και “Girl Loves Me” θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και σε προηγούμενα albums. Ο David Bowie, δηλαδή, πραγματοποιεί μια πολύ ομαλή μετάβαση με την συγκεκριμένη πειραματική δισκογραφική του δουλειά. Στο τελευταίο κομμάτι, “I Can't Give Everything Away”, με το διακριτικό κιθαριστικό σόλο του παραμένει στις όμορφες παλιομοδίτικες rock μελωδίες. Το “Blackstar” έχει συναίσθημα, έχει λυρισμό, μα το σημαντικό είναι ότι έχει Bowie. Έναν από τους πιο απολαυστικούς Bowie που έχουμε ακούσει ποτέ με 7 τραγούδια που σε βάζουν σε έναν κόσμο διαστημικό. Κάποιες φορές τα λόγια περιττεύουν, οπότε κάτσε να απολαύσεις το σκοτεινό, πειραματικό, φοβερό “Blackstar” διότι απόλαυση είναι να ακούς αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη.

* Το κείμενο γράφτηκε πριν τον θάνατο του David Bowie. Ο τελευταίος του δίσκος, λοιπόν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. R.I.P. David Bowie!

   
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
9,0 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα