Ταξιδέψαμε στο "Σταυρό του Νότου"

Η πλοκή, που αφορά στις δυσκολίες στη θάλασσα, στον πόλεμο και στον έρωτα, αφήνει πολλά μηνύματα κάποια από αυτά επίκαιρα, όπως ο πόνος της προσφυγιάς, η φτώχεια του απλού λαού, τα όνειρα που γκρεμίζονται.
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει η Ηλιάνα Ζαρκάδα]

Βρεθήκαμε στο θέατρο Badminton για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παραγωγή «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», που συνδύαζε έργα από δύο μεγάλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας μας, τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία και τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Η παράσταση ξεκινάει με μερικές λέξεις που μας συγκίνησαν «Στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα». Έτσι, με το σόλο του σαξόφωνου και την εμφάνιση ενός σκηνικού σαν σε κατάστρωμα πλοίου, ξεκινάει το ταξίδι στο σταυρό του νότου. Πρώτη ερμηνεία από τον Κώστα Θωμαίδη με το Kuro Siwo, που μας βάζει στο κλίμα και μας προετοιμάζει για την ιστορία που ακολουθεί. Η ζωή των ναυτικών, οι φιλοδοξίες τους να δουν τον κόσμο, οι γυναίκες που γνώρισαν, οι γυναίκες που έχασαν, οι γυναίκες που ήλπιζαν να αγαπήσουν και οι δυσκολίες της θάλασσας, είναι κάποια από τα θέματα που συζητούνται επι σκηνής με τον Στέλιο Μάινα να ερμηνεύει και να μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά ταξίδευαν στο μυαλό του Καββαδία, όταν έγραφε τους στίχους.

Εντύπωση, επιπλέον, μας κάνει η ερμηνεία του Γιάννη Παπαζήση, μεταμφιεσμένου και βαμμένου σαν από άλλο κλίμα και εποχή, που υποδύεται τον Μποντλερ, αγαπημένο συγγραφέα του πρωταγωνιστή. Συχνά, παρεμβαίνει ως δεύτερος εαυτός του. Τον κάνει να αναρωτιέται, τον βάζει σε διλήμματα αναφορικά με τον ίδιο του τον εαυτό και την ζωή του. Ένας ρόλος που μας άρεσε αρκετά, καθώς έδινε ένα σύγχρονο και ζωντανό στοιχείο στο μελαγχολικό κλίμα που δημιουργούσαν τα τραγούδια αλλά και το ίδιο το σκηνικό της ναυτικής ζωής.

Στη συνέχεια, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Μαθές εμφανίζονται και εντυπωσιάζουν με τον αναμενόμενο τρόπο το κοινό, ερμηνεύοντας τραγούδια όπως "Ο λύχνος του Αλλαδίνου"’  , "Ενας νέγρος θερμαστής από το Τσιμπουτί" , "Θεσσαλονίκη" και "William George Allum".

Ένα διαφορετικό παλμό, ωστόσο, έδωσε στην παράσταση η παρουσία του Ταξίδι στο Σταυρό του ΝότουΘάνου Μικρούτσικου στην σκηνή. Αρχικά ως πιανίστας σε ένα καμπαρέ, να μας ερμηνεύει  το "7 νάνοι  στο SS Cyrenia", ενώ στο background οι χορευτές "διηγούνταν" τις μνήμες και τις ιστορίες που εξιστορούσαν οι ναυτικοί.  Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, ο Θάνος Μικρούτσικος πέρασε από την σκηνή στη διεύθυνση της ορχήστρας.

Η πλοκή που αφορά στις δυσκολίες στη θάλασσα, στον πόλεμο και στον έρωτα, αφήνει πολλά μηνύματα κάποια από αυτά επίκαιρα, όπως ο πόνος της προσφυγιάς, η φτώχεια του απλού λαού, τα όνειρα που γκρεμίζονται. Έρωτες που δεν ευδοκίμησαν και άνθρωποι που ακολούθησαν τους δικούς τους δρόμους, άλλοι ανορθόδοξοι και άλλοι χωρίς ελπίδα.

Γενικότερα, τόσο η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη όσο και οι χορογραφίες της Σεσίλ Μικρούτσικου εντυπωσίαζαν χωρίς να μας αποπροσανατολίζουν από τις ερμηνείες των τραγουδιών, που μας έφερναν μνήμες του παρελθόντος.  Ο συνδυασμός του σύγχρονου και του παλιού, του πρωτότυπου και του συνηθισμένου σκηνικού της θάλασσας που πάντα μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα, ήταν το κλειδί για μια εξαιρετική παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Άλλα τραγούδια που ακούστηκαν :

Cambay’s Water
Γράμμα από τη Μαρσίλια
Το μαχαίρι
Εσμεράλδα
Ο σταυρός του Νότου
Federico Garcia Lorca
To πειρατικό του Captain Jimmy (αρμίδα)
Μαρέα
Το καραντί
Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου

Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σενάριο: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Συνεργάστηκαν: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνικό – κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
Μουσική Επιμέλεια: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Video:
NIKOΣ TΣΙΜΟΥΡΗΣ – ΑΣΠΑ   ΣΙΩΚΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτης: ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση παραγωγής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΘΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής: ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ
Artwork: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Επικοινωνία:
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
Παραγωγή : 5η Εποχή Τέχνης – Silver Moon

Παίζουν:

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΛΜΑΣ – ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ – ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ – ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΑΜΗΣ – ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΖΙΑΤΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΤΑΝΤΑΜΗ – ΜΠΙΛΙΩ ΜΑΡΝΕΛΗ – ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΛΕΥΡΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΤΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ – ΛΟΥΚΙΑΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Τραγουδούν:

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα