Σπύρος Γραμμένος - Λίγο πριν τα τιράντα

Τραγούδια με στίχο ευφυέστατο και χιουμοριστικό, με ευχάριστη μουσική, απόλυτα ταιριαστή με την ιστορία που πλαισιώνει κάθε φορά.

Διαβάστηκε φορες
Δεν έχω ξαναγράψει δισκοκριτική και να σου πω και την αλήθεια ποτέ δεν τις συμπαθούσα. Δεν είμαι μουσικός, δεν είμαι ποιητής ούτε στιχάκι…
Θα σου προτείνω όμως, να ακούσεις τον (πρώτο προσωπικό) δίσκο του Σπύρου Γραμμένου «Λίγο πριν τα τιράντα».

Για πρώτη φορά έβαλα ν ακούσω τον ακούσω όσο περίμενα να βράσουν τα μακαρόνια και να δέσει η σάλτσα του κοτόπουλου…(ναι, η ανάγκη με έφερε να μαγειρέψω)

Ο δίσκος ξεκινάει με απόσπασμα από την ταινία «Τύφλα να ‘χει Μαρλον Μπράντο» με ένα ποίημα που απαγγέλλει ο Θανάσης Βέγγος! Χαμογέλασα, αμέσως θυμήθηκα άλλες τόσες ταινίες. Συγκεντρώθηκα ξανά στον δίσκο, είχε ξεκινήσει το επόμενο τραγούδι. Όσο άκουγα δεν είχα στα χέρια μου το βιβλιαράκι και δεν έβλεπα ούτε τίτλους, ούτε τίποτα. Τελικά αυτό ήταν ακόμα καλύτερο σε αυτή την περίπτωση.

1.    Intro
2.    η μπαλάντα του κακομοίρη
3.    χίλιες φωνές
4.    ο βλάκας
5.    ροζ μικρές μοναχικές παγωμένες πατούσες του ροζ πάνθηρα
6.    το 4
7.    Αλίκη
8.    για χτες
9.    ο μουνόψειρας
10.    σαχλοτράγουδο
11.    valentines day
12.    λίγο πριν τα τριάντα
13.    κουκουλοφόρος
14.    το δέντρο

Όλα τους τραγούδια αφηγηματικού χαρακτήρα περιγράφουν ιστορίες αγάπης και όχι μόνο (βλ. πχ.Αλίκη, κουκουλοφόρος), με στίχο ευφυέστατο και χιουμοριστικό, με ευχάριστη μουσική, απόλυτα ταιριαστή με την ιστορία που κάθε φορά πλαισιώνει. Η διάρκειά τους όση πρέπει, όση χρειάζεται. Και…το βασικότερο: Ο τρόπος που τα έχει τραγουδήσει ο Σπύρος Γραμμένος! Ολίγο τραγούδι, ολίγη πρόζα… εμμ να γιατί αποφεύγω τις δισκοκριτικές!

Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλιαράκι προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι δεν είχε τους στίχους… είχε όμως τις απαραίτητες πληροφορίες(+σκιτσάκια):
Κιθάρες: Βασίλης Λαγδάς
Ακορντεόν: Γιώργος Έξαρχος
Μπάσο: Ευθύμης Σφαιρόπουλος
Τύμπανα: Κώστας Δημητρίου
Ηλεκτρική κιθάρα: Κώστας Κωσταδήμας
Rhodes, synth και διάφορα mplimplikia: Ορέστης Μπενέκας
Πλήκτρα: Παναγιώτης Βούλγαρης
Κλασική κιθάρα: Σπύρος Γραμμένος
Κλαρινέτο: Χρήστος Καλκάνης
Τρομπόνι: Jim Staridas

Στίχοι-Μουσική: Σπύρος Γραμμένος

Είναι ένας δίσκος που αξίζει να ακούσεις και να έχεις και δεν θα τον βρεις πάνω από δέκα ευρώ! Είναι ένας τραγουδοποιο-περφόρμερ που σίγουρα αξίζει να δεις σε παράσταση… και θα με θυμηθείς!  (αυτό το καλοκαίρι μπορεί να τον πετύχεις σε κάποιο παγκάκι να κάνει Live... Κλικ)

(Φυσικά η σάλτσα δεν έδεσε ποτέ, γιατί την έβγαλα γρήγορα, ώστε να μην ασχολούμαι με τιποτ’ άλλο εκτός από τον δίσκο και φυσικά τα μακαρόνια βγήκαν αλντέννντε, για τον ίδιο λόγο… Ας είναι!)


Διαβάστε ακόμα