the man in the high castle season 1

The Man in The High Castle - Season 1

Είδαμε τη νέα σειρά της Amazon. Χωρίς spoiler.
Διαβάστηκε φορες
Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν νίκησαν οι Αμερικάνικες δυνάμεις, αλλά επικράτησε η ναζιστική Γερμανία και η Ιαπωνική Αυτοκρατορία; Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καθιέρωσε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Πόσο διαστροφικό θα ήταν να σκεφτόμαστε έναν κόσμο όπου επικράτησε ο Χίτλερ και ο αντισημιτισμός; Το φαντάστηκε ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Φίλιπ Κ. Ντικ. λίγα χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου. Το βιβλίο του εκδόθηκε το 1962 και πάνω σε αυτή την ιστορία βασίζεται η νέα σειρά της Amazon

Παρακολουθήσαμε την πρώτη σεζόν και σας την παρουσιάζουμε χωρίς spoiler! Αυτή η σειρά έχει μία πολύ καλή αφετηρία: το σενάριο. 

Πώς θα φανταζόσασταν εσείς μία ηττημένη Αμερική που έχει χωριστεί στα δύο; Το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι υπό γερμανική κατοχή και η Δυτική Ακτή, δηλαδή η πολιτεία της Καλιφόρνια βρίσκεται υπό Ιαπωνική κατοχή. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να δω 20 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου - βρισκόμαστε στην Αμερική του 1962- την Αμερική υπό κατοχή. Αυτό που περίμενα είναι να δω με ποιο τρόπο η γερμανική και ιαπωνική επιρροή θα είχε εισχωρήσει στην Αμερικάνικη κουλτούρα της ζωής των κατοίκων και πως αυτοί θα το είχαν αποδεχτεί ζώντας ειρηνικά, σε έναν κόσμο που κουρασμένος πια από τον εξουθενωτικό πόλεμο, αυτό που αποζητά πλέον είναι να ζήσει ήρεμα με τους νέους του κυβερνήτες.

Η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καθόλου έτσι. Οι κάτοικοι έχουν περιορισμένα δικαιώματα, έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωποι με εν ψυχρώ εκτελέσεις αντιφρονούντων ενώ μία αντιστασιακή ομάδα Αμερικάνων δρα υπογείως για την ανατροπή του καθεστώτος. To σήριαλ μπορεί να ακούγεται σαν θρίλερ για τους Αμερικάνους αλλά πρόκειται για μία υπόθεση μυστηρίου και δράσης. 

Στη γερμανική Αμερική οι ναζιστικές σημαίες κυματίζουν σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια, ο Χίτλερ είναι ο απόλυτος κυβερνήτης, το μάρκο είναι το ισχύον νόμισμα, η αστυνόμευση είναι πολύ έντονη, ο Obergruppenführer έχει την πλήρη εποπτεία. Οι Κυβερνητικοί έχουν γερμανικούς τίτλους ενώ στο τέλος των διαλόγων προσθέτουν το “Heil Hitler”. Στην Times Square δεσπόζει σε φώτα νέον η σβάστικα και το μετρό ονομάζεται πλέον U-bahn.

Στην Ιαπωνική Αμερική η γιαπωνέζικη κουλτούρα είναι πιο έντονη, ο κόσμος μαθαίνει αικίντο, πίνει σάκε κοκτέιλ, ξέρει από οριγκάμι και φυσικά πληρώνει σε γιεν. Ιάπωνες έχουν μετοικίσει την Καλιφόρνια και ο Ιάπωνας βασιλιάς επισκέπτεται την “αποικία” του. Μπορεί οι Ιάπωνες να μην έχουν το Χίτλερ αλλά η εξουσία τους είναι το ίδιο σκληρή απέναντι στους αντιφρονούντες. Οι τεχνικές “εξαφάνισης” ανθρώπων που θυμίζουν Άουσβιτς χρησιμοποιούνται και εδώ.

the man in the high castle season 1

Οι πρωταγωνιστές μας μπλέκονται στο κουβάρι των αντιεξουσιαστικών δράσεων και πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τις πραγματικές τους προθέσεις. Η προδοσία είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο σε τέτοιους καιρούς. Οι προδότες μετατρέπονται σε φίλους και οι φίλοι μπορεί να σε προδώσουν. Φυσικά υπάρχει και το συναίσθημα στη μέση, το οποίο πολλές φορές οδηγεί το μυαλό. Παράλληλα, οι δύο κατακτητές, Γερμανοί και Ιάπωνες δεν έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, καθώς η επεκτατική πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας φαίνεται να μην έχει τέλος.

Μπορεί η ιστορία να μην πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς με τέτοιο σενάριο στα χέρια σου μπορείς να παρουσιάσεις έναν κόσμο εξωπραγματικό χωρίς να περιορίζεσαι σε ιστορίες αγάπης, διαπλοκής και εξουσίας. Ωστόσο, οι σεναριογράφοι παραμένουν σε οικεία μονοπάτια, ίσως για να μείνουν πιστοί στην υπόθεση του βιβλίου. Παρ’ όλα αυτά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί κυλάει γρήγορα και δένεσαι από την αρχή κιόλας με τους χαρακτήρες. Αν και το σενάριο δεν είναι τόσο επιστημονική φαντασία όσο ίσως να μπορούσε, μέσα στα συμβατικά στεγανά καταφέρνει και ξετυλίγει ένα κουβάρι μυστηρίου. Η υπόθεση που πρωταγωνιστεί δεν είναι η ζωή από την αντίθετη οπτική αλλά η ιστορία αυτή καθαυτή για την οποία μάχονται οι πρωταγωνιστές μας. 
Από τον παραγωγό των ταινιών X-Files, Frank Spotnitz, σίγουρα μία από τις καλές περιπτώσεις της φετινής τηλεοπτικής σεζόν και μάλιστα με την υπέροχη δυνατότητα να δεις και τα 10 επεισόδια back to back, όπως μας έμαθε το Netflix. 
Πρωταγωνιστούν:
Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Joel de la Fuente, Cary-Hiroyuki Tagawa, Rufus Sewell, Arnold Chun, Carsten Norgaard, Lee Shorten, Bernhard Forcher.

Δημιουργός: Frank Spotniz
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Ιανουαρίου, 2015 (ΗΠΑ)
Παραγωγή: Amazon Studios,
Διάρκεια Επεισοδίου: 60 λεπτά
Συνολικά Επεισόδια 1ης Σεζόν: 10 
Είδος: Δράμα | Sci-Fi | Θρίλερ

H σειρά έχει ήδη ανανεωθεί και για δεύτερη σεζόν. 

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
5,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα