Ακίνδυνα τραγουδάκια - 0917

Κι ενώ διανύουμε μια περίοδο με πολλές καλές νέες κυκλοφορίες, συνέχεια μαθαίνουμε για τη διοργάνωση αρκετών συναυλιών στο Ελληνικό καλοκαίρι. Πιστεύω ότι είχαμε πολλά χρόνια να μάθουμε για τόσα πολλά live! Κοινή εκτίμηση όμως όλων μας είναι ότι δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά, μιας και το Ελληνικό κοινό έχει κάποια όρια και βέβαια οι τσέπες μας δεν είναι ιδιαίτερα φουσκωμένες τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, χρειάζονται πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές όλων των συναυλιών, που φέρνουν τόσα πολλά κι ενδιαφέροντα ονόματα στη χώρα μας.
Διαβάστηκε φορες
Κι ενώ διανύουμε μια περίοδο με πολλές καλές νέες κυκλοφορίες, συνέχεια μαθαίνουμε για τη διοργάνωση αρκετών συναυλιών στο Ελληνικό καλοκαίρι. Πιστεύω ότι είχαμε πολλά χρόνια να μάθουμε για τόσα πολλά live! Κοινή εκτίμηση όμως όλων μας είναι ότι δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά, μιας και το Ελληνικό κοινό έχει κάποια όρια και βέβαια οι τσέπες μας δεν είναι ιδιαίτερα φουσκωμένες τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, χρειάζονται πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές όλων των συναυλιών, που φέρνουν τόσα πολλά κι ενδιαφέροντα ονόματα στη χώρα μας.

Τα Ακίνδυνα τραγουδάκια για αυτή την εβδομάδα είναι τα εξής :

(01) Royksopp - You don't have a clue (9/10) : Ένας εξαιρετικός συνδυασμός χαρούμενων και παράλληλα μελαγχολικών συναισθημάτων. Όμορφες μελωδίες, που καταφέρνουν και σε παρασύρουν στο δικό τους παράδεισο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος ότι έχουν τόσους πολλούς οπαδούς οι Royksopp, ακόμη κι αν κατάγονται από τη Νορβηγία κι όχι από Αγγλία ή Η.Π.Α. Άκουσε όλο το album εδώ.

(02) Yeah Yeah Yeahs - Soft Shock (8,5/10) : Οι κριτικές που έχει πάρει το "It's Blitz" από μουσικά περιοδικά και σελίδες είναι εξαιρετικές : Q (5/5), NME (8/10), Pitchfork (8,1/10), Rolling Stone (4/5), Spin (4,5/5), Uncut (4/5), The Guardian (4/5). Μαζί με τα "Zero", "Skeletons", "Runaway" & "Heads will rock", το "Soft Shock" ξεχωρίζει από το δίσκο και θέτει υποψηφιότητα για επόμενο single του δίσκου. Άκουσε όλο το "It's Blitz!" εδώ.

(03) Metric - Gimme Sympathy (8,5/10) : Κλασσικό, χορευτικό, γρήγορο ροκ κομμάτι, το οποίο άνετα παίζεται σε clubs. Το "Gimme Sympathy" είναι το 3ο single από το εξαιρετικό "Fantasies", το οποίο κυκλοφόρησε στις 7 του Απρίλη. Το πιο πρόσφατο single είναι το "Sick Muse". Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

(04) Jarvis Cocker - I never said I was deep (8,5/10) : Ιδιαίτερα μελωδικός - ρομαντικός ο Jarvis Cocker σε ένα κομμάτι που συνοδεύεται από διάφορα πνευστά και έγχορδα όργανα. Μια από τις καλύτερες στιγμές του νέου δίσκου του Jarvis, ο οποίος επιστρέφει με το "Further Complications" στις 18 Μαϊου. Άκουσε το κομμάτι από μια ζωντανή εμφάνιση του τον περασμένο Οκτώβριο εδώ. Έτσι για να παίρνουμε μια ιδέα από το τι μας περιμένει στο Ejekt...

(05) Αλκίνοος Ιωαννίδης - Απόψε (8,5/10) : Η "Νεροποντή" έχει ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τα Καλύτερα της χρονιάς. Μια από τις συνθέσεις που ξεχωρίζουν για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί με τη χρησιμοποίηση πολλών μουσικών οργάνων είναι το 7-λεπτο "Απόψε". Ακούστε εδώ το κομμάτι, όπως ερμηνεύτηκε ένα Σαββατόβραδο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

(06) Green Day - Know your enemy (8,5/10) : Και το τραγούδι και το video του παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο MTV και το VH1. Δυνατό rock single, το οποίο θα χορευτεί αρκετά στις συναυλίες τους. Ήδη έχει ανακοινωθεί η Αμερικάνικη περιοδεία και αναμένουμε την παγκόσμια. Λέτε ;;; Δείτε και ακούστε το κομμάτι στο Mix Grill, μιας και είναι το clip της εβδομάδας αυτής.

Yeah Yeah Yeahs(07) U2 - Unknown Caller (8,5/10) : Η ξεχωριστή ατμόσφαιρα του "Moment of Surrender" συνεχίζει στην αρχή αυτού του κομματιού, ακόμη κι αν στη συνέχεια φέρνει κάπως στο "Magnificent". Αρκετά καλό ρεφρέν και δυνατό solo στο τέλος. Ακούστε όλο το δίσκο εδώ.

(08) Pet Shop Boys - The way it used to be (8/10) : Χωρίς να είμαι οπαδός τους, πρέπει να παραδεχτώ ότι το "Yes"  είναι αξιοπρεπέστατος δίσκος για τους γερόλυκους Boys, οι οποίοι κουβαλάνε 28 χρόνια καριέρας. Το κομμάτι παίζεται δικαίως αρκετά στο ραδιόφωνο, ακόμη κι αν δεν είναι μέσα στα 2 singles του δίσκου. Ακούστε όλο το album εδώ.

(09) The Horrors - Mirror's Image (8/10) : Πρόκειται για το κομμάτι που ανοίγει το νέο δίσκο των Βρετανών Horrors "Primary Colours", ο οποίος κυκλοφορεί στις 4 Μαϊου. Πολύ μελωδικό και συνάμα δυνατό κομμάτι, το οποίο φέρνει αρκετά στους Editors (και λόγω φωνής). Ακούστε όλο το δίσκο στο NME εδώ.

(10) PJ Harvey – Sixteen, fifteen, fourteen (8/10) :  Folk κομμάτι, το οποίο μαζί με το εξαιρετικό "Black Hearted Love" και το "Passionless/Polintless" ξεχωρίζουν μέσα από ένα δίσκο, σίγουρα καλύτερο του "White Chalk", αλλά μάλλον υποδυέστερο των "To Bring you my love" & "Dry". Άκουσε όλο το album εδώ.

(11) Camera Obscura - Careless Love (8/10) : Γλυκό, μελωδικό, ρομαντικό κομμάτι από τη νέα δουλειά των Camera Obscura "My Maudlin Career", οι οποίοι είναι στο κουρμπέτι από το 1996 κι έχουν κυκλοφορήσει άλλα 3 albums. Ακούστε όλο το album εδώ.

(12) U2 - Stand up comedy (8/10) : Το συγκρότημα έχει δηλώσει ότι ήδη ετοιμάζει ένα νέο δίσκο, ο οποίος μάλλον θα λέγεται "Songs of Ascent" και θα κυκλοφορήσει εντός του 2009 ή του 2010. Αυτά είναι... Τώρα που πήραν φόρα με το "No Line on the Horizon". Το "Stand up comedy" έρχεται μεν από το παρελθόν των U2, διαθέτει κάποια Αφρικανικά στοιχεία στα τύμπανα του, αλλά παραμένει ένα κλασσικό rock κομμάτι. Ακούστε όλο το δίσκο εδώ.

(13) Tori Amos - Welcome to England (7,5/10) : "Abnormally atracted to sin" η Tori Amos, η οποία κυκλοφορεί τα νέα της τραγούδια στις 19 Μαϊου. Tο "Welcome to England" είναι το 1ο single από το δίσκο. Ακούστε το εδώ.

Jarvis Cocker(14) Of Montreal - Jimmy (7/10) : Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα διασκευή των Of Montreal στο "Jimmy" της MIA, το οποίο βρίσκεται στο album της "Kala". Ακούστε το εδώ.

(15) Depeche Mode - Fragile Tension (7/10) : Πριν μια εβδομάδα κυκλοφόρησε το "Sounds of the Universe" των Depeche, οι οποίοι μετρούν μέρες για να έρθουν στη χώρα μας και το Terra Vibe στις 12 Μαϊου. Ακούστε όλο το album εδώ.

(16) Archive - Bullets (8/10) : Όπως και να το κάνουμε, το στίγμα των Archive δεν ήταν μόνο η μουσική τους, αλλά και η εξαιρετική φωνή του πρώην τραγουδιστή τους Craig Walker. Μετά την αποχώρηση του, θα έλεγα ότι το συγκρότημα ψάχνεται (εδώ και χρόνια) να κάνει μια νέα αρχή. Αρκετά καλό και δυνατό single το "Bullets", το οποίο δεν ξεφεύγει από τον ήχο, που έχουμε συνηθίσει από τους Archive.  Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

(17) The Veils - The Letter (7/10) : Το νέο album των Βρετανών Veils "Sun gangs" κυκλοφόρησε στις 6 του Απρίλη με το "Letter" ως το πρώτο single του δίσκου. Ακούστε το κομμάτι εδώ.

(18) Gomez – Mix (9/10) :  Με το "Mix" ανοίγει ο νέος δίσκος των Άγγλων Gomez "A new tide" και πραγματικά μπορείς να πεις ότι πρόκειται για ένα τραγούδι, το οποίο μιξάρει διαφορετικές μουσικές. Από την ήρεμη - folk - κιθαριστική αρχή, το "Mix" γίνεται ενίοτε πιο δυναμικό ροκ και άλλοτε πιο ηλεκτρονικό. Πολύ ωραίο κομμάτι! Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

(19) 1990s – Sparks (8/10) :  Πρόκειται για ένα συγκρότημα από τη Γλασκώβη. Το 2ο album τους κυκλοφορεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε παραγωγή του Bernard Butler και θα λέγεται "Kicks". Άκουσε το "Sparks" κι άλλα δύο κομμάτια του στο επίσημο site του συγκροτήματος.

- My Wet Calvin- Alice Says (8,5/10) : Το κομμάτι μοιράστηκε στον κόσμο δωρεάν στις 22 Ιουνίου του 2007 από το ίδιο το συγκρότημα, όπως κάνει εδώ και 5 χρόνια. Οι My Wet Calvin ήταν την περασμένη Παρασκευή στο Night Shift Festival και με κομμάτια σαν κι αυτό μας δείχνουν ότι έχουμε να πούμε κι άλλα πολλά για αυτούς στο μέλλον. Ακούστε όλα τα κομμάτια τους εδώ.

Διαβάστε ακόμα