Captain America: Civil War

Captain America: Civil War ή ένας πόλεμος διαφορετικός από τους άλλους

Team Iron Man ή Team Captain; Είναι τόσο εύκολο -όσο φαίνεται- να επιλέξεις; 
Διαβάστηκε φορες
Μετά την επιτυχία του "Captain America 2: The Winter Soldier" οι αδερφοί Russo επιστρέφουν στο σκηνοθετικό πηδάλιο με το πολυαναμενόμενο sequel, το οποίο ξεκινά την φάση 3 του Marvel Cinematic Universe, το "Captain America: Civil War". Η ταινία ανατρέπει την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους αγαπημένους μας Avengers χωρίζοντάς τους αυτή τη φορά σε δυο στρατόπεδα με τον Captain America (Chris Evans) και τον Iron Man (Robert Downey Jr.) να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην κάθε μία από τις αντίπαλες ομάδες.

Οι δύο ήρωες και οι ομάδες τους συγκρούονται προσφέροντας φαντασμαγορικές σκηνές δράσης οι οποίες δεν αφήνουν κανέναν απογοητευμένο. Ποιος όμως θα επικρατήσει;

Η υπόθεση της ταινίας:
Στο ξεκίνημα της ταινίας βρίσκουμε τη νέα ομάδα των Avengers στο Λάγος της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, όταν προσπαθούν να αποτρέψουν έναν κακοποιό από το να κλέψει ένα άκρως επικίνδυνο βιολογικό όπλο. Αν και η αποστολή στέφεται με επιτυχία, μια έκρηξη θα οδηγήσει σε παράπλευρες απώλειες αμάχων. Πίσω στα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με βάση τα γεγονότα των δύο ταινιών "Avengers" τα οποία είχαν οδηγήσει στον θάνατο πληθώρας αμάχων και σε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων, θα προταθεί στους Εκδικητές να υπογράψουν μια συνθήκη η οποία θα δίνει τούδε και στο εξής πλήρη έλεγχο στον Οργανισμό όσον αφορά τις πράξεις της ομάδας των υπερηρώων. Ο Tony Stark θεωρώντας τον εαυτό του υπεύθυνο για τη δημιουργία του Ultron και την καταστροφή της Sokovia θα συμφωνήσει με την πρόταση, τη στιγμή που ο Captain America θα διαφωνήσει καθώς πιστεύει ότι οι Avengers πρέπει να δρουν ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και πολιτικές ατζέντες. Κατά την συνδιάσκεψη για την υπογραφή της συνθήκης, μια βομβιστική επίθεση που συνδέεται με τον φίλο του Captain America, Bucky Barnes (Sebastian Stan / Winter Soldier), θα οδηγήσει στον θάνατο του βασιλιά της Wakanda, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή ενός κλασικού ήρωα της Marvel στο προσκήνιο. Ο ήρωας δεν είναι άλλος από τον Black Panther (Chadwick Boseman), πρίγκηπα της Wakanda, ο οποίος θα θελήσει να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του. Αξίζει να σημειωθεί πως η Marvel θα ετοιμάσει προσεχώς ταινία και για τον Μαύρο Πάνθηρα. Ο Captain America θα επιλέξει να πάρει το μέρος του παλιού του φίλου, οριστικοποιώντας με αυτό τον τρόπο το σχίσμα στην ομάδα των ηρώων.

Στο στρατόπεδο του Tony Stark βρίσκονται οι Black Panther, Black Widow (Scarlett Johansson) , Vision (Paul Battany), War Machine (Don Cheadle) και ο Spiderman (Tom Holland) ο οποίος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Marvel Cinematic Universe. Από την άλλη, η ομάδα του Captain America απαρτίζεται από τους Bucky Barnes (Winter Soldier), Falcon (Anthony Mackie), Hawkeye (Jeremy Renner), Ant-Man (Paul Rudd) και την Scarlett Witch (Elizabeth Olsen).

Δείτε το trailer της ταινίας (ελληνικοί υπότιτλοι):


Μέσα από αυτή την ταινία, η Marvel -λίγο καιρό μετά την DC και το "Batman V Superman: Dawn of Justice"- μας δείχνει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να δημιουργήσει κανείς ένα σενάριο το οποίο μπορεί να τοποθετεί μια ομάδα ηρώων σε αντίπαλα στρατόπεδα και που ταυτόχρονα μπορεί να κάνει το διαχωρισμό αυτό να βασίζεται σε πιστευτούς λόγους, αφού όσο δυνατοί, έξυπνοι ή γενναίοι και αν είναι οι συγκεκριμένοι ήρωες, δεν παύουν να είναι άνθρωποι με τις δικές τους αδυναμίες. Σε αυτό, συγκεκριμένα, εστιάζει με πολύ ωραίο τρόπο η ταινία, αφού βλέπουμε τους χαρακτήρες να παλεύουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες, να νιώθουν τύψεις, απόγνωση ή αδυναμία να ξεπεράσουν το παρελθόν. Η μεγαλύτερη επιτυχία του "Civil War" ωστόσο έγκειται στο ότι οι αδερφοί Russo κατάφεραν να μην παρουσιάσουν καμία πλευρά ως σωστή η λάθος, προτιμότερη ή μη, δίνοντας κυρίως βάση στην πολυπλοκότητα διαφόρων ζητημάτων όπως αυτό των παράπλευρων απωλειών ή το ποια είναι τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι ήρωες αν δεν θέλουν να εξισώνονται με εγκληματίες... Ο θεατής παρακολουθεί όλη την ταινία με μεγάλο ενδιαφέρον μην ξέροντας ποιου το μέρος να επιλέξει. Και αν αρχικά έτεινε προς μία από τις δύο πλευρές, η εξέλιξη της ιστορίας τον βρίσκει μπερδεμένο για την απόφασή του.

Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία μιας τέτοιους είδους ταινία έχουν φυσικά οι σκηνές δράσης, οι οποίες στη προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δεν απογοήτευσαν αλλά ενθουσίασαν σε πολλές στιγμές. Το μεγάλο cast ηρώων επέτρεψε στους σκηνογράφους να κάνουν θαύματα και να παρουσιάσουν δράση σε πάρα πολλά επίπεδα, εκμεταλλευόμενοι τις διαφορετικές ικανότητες του κάθε ήρωα (πέταγμα, δύναμη, μετακίνηση αντικειμένων, σμίκρυνση κτλ). Επί παραδείγματι, οι σκηνές δράσης του Iron Man είναι γρήγορες και φαντασμαγορικές ενώ αυτές του Captain America είναι πιο σκληρές και προσγειωμένες, όπως άλλωστε είναι και ο ίδιος ο ήρωας. Από όλες τις σκηνές όμως θα λέγαμε πως ξεχωρίζει η διάσημη -πλέον- σκηνή στο αεροδρόμιο, όπου οι δύο ομάδες των ηρώων συγκρούονται κατά μέτωπο, πράγμα που οδηγεί σε μια από τις καλύτερες σκηνές δράσεις του σύγχρονου κινηματογράφου. Τέλος, τα εύσημα αξίζει να δοθούν στην ερμηνεία του Chris Evans ο οποίος ενσαρκώνει με πολύ όμορφο τρόπο τον ρόλο του Captain America και καταφέρνει να πείσει. Όσο για τον Robert Downey Jr., αυτός είναι πάντα καλός στον ρόλο του Iron Man, ρόλο που έκανε άλλωστε mainstream και έδωσε νέα πνοή στους super ήρωες εν γένει. Ειδική μνεία πρέπει επίσης να δοθεί και στα πολύ διασκεδαστικά cameos της ταινίας, δηλαδή του Ant-Man (που γνωρίσαμε πριν λίγους μήνες στην πρώτη του ταινία) και κυρίως του Spider-Μan, το οποίο προμηνύει ένα λαμπρό μέλλον για τον πολυαγαπημένο ήρωα, στο MCU. Ο μόλις 20 ετών Tom Holland, φαίνεται πως είναι ο ιδανικός Peter Parker και κέρδισε τον θεατή με την παρθενική του εμφάνιση! 

captain america civilwar
To "Captain America: Civil War" μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύπλευρη επιτυχία καθώς καταφέρνει να ταράξει τα νερά στο σύμπαν της Marvel διεγείροντας εκ νέου το ενδιαφέρον του κοινού και προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τις επόμενες (και τελευταίες) ταινίες -όπως το "Avengers: Infinity Wars"- οι οποίες θα κλείσουν αυτό το κομμάτι της ιστορίας στο μεγάλο εγχείρημα που πρώτη ξεκίνησε η Marvel το 2008 με το "Iron Man" και το ονόμασε Marvel Cinematic Universe.

Y.Γ.: Προσοχή! Δεν νομίζω να αποχωρήσατε από την αίθουσα πριν δείτε την καθιερωμένη Marvel post credit scene; 
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
7,5 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα