Μίκης Θεοδωράκης - Φύλαξα το όνειρο

Επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από σύγχρονους τραγουδιστές.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: Επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από σύγχρονους τραγουδιστές.

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις: Φύλαξα τ’ όνειρο, Παντέρμη.

Βαθμολογία: 7

Ο Δίσκος αυτός αποτελεί κάλεσμα της Μαρίας Φαραντούρη σε τρεις σημαντικούς, σημερινούς, δρώντες καλλιτέχνες, που αποδέχθηκαν, έφεραν και απέδωσαν κομμάτια από το έργο του μεγαλύτερου συνθέτη που δημιούργησε γύρω μας. Αφορμή, η συμπλήρωση των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη.

Ήδη από την πρώτη ακρόαση του δίσκου, διακρίνονται ερμηνευτικές και ενορχηστρωτικές διαφορές, κάτι που διαχωρίζει το υλικό σε τέσσερα μέρη, με ξεκάθαρη την αισθητική των καλλιτεχνών που πρωταγωνιστούν.

Αρχικά, ακούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε λιγότερο ακουσμένα τραγούδια του Θεοδωράκη, «οπλισμένα» με την οπτική του πρώτου και εκτελεσμένα άρτια από τους μουσικούς που συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια και στις συναυλίες του. Ομολογουμένως, αυτό, το πρώτο τεταρτημόριο του δίσκου, ακούγεται και με περισσότερο ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Χαρούλης αναλαμβάνει να αναμετρηθεί με επτά περισσότερο γνωστά τραγούδια και για αυτό το έργο του ήταν πιο δύσκολο. Κατάφερε όμως να δώσει νέα πνοή ερμηνευτικά αλλά και με την χρήση της λύρας και του κρητικού λαούτου. Στη δεύτερη πλευρά του δίσκου, ο Σωκράτης Μάλαμας καταπιάνεται με τραγούδια που το ευρύτερο κοινό του έχει σχεδόν συνηθίσει να ακούει από τη φωνή του, στερώντας μας την έκπληξη των προηγούμενων δύο περιπτώσεων αλλά πετυχαίνοντας να ακουστούν ξανά δύο σημαντικότατοι στίχοι του Κώστα Τριπολίτη, ο Επιβάτης και το Απόστημα. Η Μαρία Φαραντούρη στο γνώριμο της, τελευταία, ενορχηστρωτικό πλαίσιο, κλείνει την ακρόαση ερμηνεύοντας τα τρία τελευταία τραγούδια. Και μοιάζει να το κάνει με ιδιαίτερη τρυφερότητα και φιλοξενία προς τους συμμετέχοντες του δίσκου, ευχαριστώντας τους για την συμμετοχή και το σεβασμό προς το υλικό.

Η ανάγκη για την δημιουργία τέτοιων δίσκων είναι συνεχής. Ίσως περισσότερο αναγκαία είναι η επεξεργασία και ανασκόπηση κατά καιρούς του έργου του Θεοδωράκη. Ο σκοπός φυσικά δεν είναι να μετρηθεί η αξία του έργου, αλλά η αξία της γενιάς που τα υποστασιοποιεί- και όχι μόνο σε μουσικό επίπεδο. Πάνω από όλα είναι χρέος κάθε γενιάς να αναζητά τι την γέννησε.Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα