Μαρία Παπαγεωργίου - Μνήμη

Οκτώ τραγούδια  δημιουργούν ένα μουσικό ταξίδι, από ήχους παραδοσιακούς ως ηλεκτρικούς, όπως και τα live της Μαρίας Παπαγεωργίου
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: Ένα δίσκο με δυτικότροπη προσέγγιση και ενορχήστρωση μπλεγμένη με την παράδοση 

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις: Δεντράκι, Σαν κραυγή, Νεράιδα 

Βαθμολογία: 7/10

Την πρώτη γεύση από την «Μνήμη» της Μαρίας Παπαγεωργίου, που μόλις κυκλοφόρησε από την Feelgood Records, την πήρα μια από τις Δευτέρες της στο club του Σταυρού του Νότου. Στην τελευταία παράσταση (11/4), η Μαρία Παπαγεωργίου είχε ετοιμάσει κάτι ξεχωριστό για όσους τυχερούς την παρακολουθήσαμε· 100 συλλεκτικά αντίτυπα του δίσκου, με διαφορετικές εκδοχές του βασικού εξωφύλλου όπου κάθε μια φιλοξενεί ένα απόσπασμα στίχων του δίσκου!

Κρατώντας το αντίτυπο που διάλεξα με στίχους από το ομότιτλο τραγούδι του Σταύρου Ρουμελιώτη «Μνήμη» περιεργάστηκα τις φιγούρες που κοσμούν το εξώφυλλο και το εσωτερικό του δίσκου- πουλάκια έτοιμα να πετάξουν. Το artwork είναι βασισμένο σε σκίτσα της Βασιλικής Αρκούμανη

Ξεκίνησε η μουσική, πρώτο άκουσμα το «Τρέφομαι» του Σταύρου Ρουμελιώτη, μια εσωτερική αναζήτηση για «τον μέσα μου βλαστό της αγάπης» που εξωτερικεύεται σιγά σιγά. Μια κιθάρα και σταδιακά μπαίνουν η φωνή και τα άλλα όργανα, με αυτόν τον τρόπο επέλεξαν να μας συστηθούν.

«Δεντράκι»
του Τιμολέοντα Γκέστου, ηχογραφημένο ζωντανά, από εκείνες τις φορές που η μουσική, οι στίχοι, η ενορχήστρωση και η ερμηνεία μπορούν να περιγραφούν με μια μόνο λέξη, στοργή. Τα τρία από τα τέσσερα τραγούδια του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη ακολουθούν με μια φωνή «Σαν κραυγή», το «Δεν έχω δρόμο» εξαιρετικά ενορχηστρωμένο με δυο κιθάρες (ακουστική και κλασική) και δυο έγχορδα (βιολί και βιολοντσέλο) και το «Πουλάκι», με τα σφυρίγματα και το νέι να του δίνουν άλλη πνοή, από εκείνα τα κομμάτια που ακούς τυχαία στο ραδιόφωνο και ψάχνεις να το βρεις για να το ξανακούσεις.

Το ομότιτλο του δίσκου, «Μνήμη» σε στίχους και μουσική του Σταύρου Ρουμελιώτη, φωνή, κρουστά, μπάσο και οι κιθάρες σε πρώτο ρόλο, με μια αίσθηση χειροποίητου, όπως και το βίντεο που την συνοδεύει.

«Θα σου ψιθυρίζω την Μαρκίζα», ο Αλέξανδρος Εμμανουλίδης εμπνευσμένος από το «Κάτω από την Μαρκίζα» του Μάνου Ελευθερίου, έδωσε στην Μαρία Παπαγεωργίου να ψιθυρίσει την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο σημείο του δίσκου. 

Ο δίσκος κλείνει με μια διασκευή που έχει αγαπηθεί στις ζωντανές εμφανίσεις της Μαρίας Παπαγεωργίου την «Νεράιδα» του Γιώργου Κωνσταντινίδη σαν να βρίσκεσαι σε μια παράστασή της και να την ακούς ζωντανά.

Οκτώ τραγούδια – οκτώ ιστορίες ενορχηστρωμένες, από τον Σταύρο Ρουμελιώτη και την Μαρία Παπαγεωργίου, με την σύμπραξη του Κοσμά Λαμπίδη και των υπόλοιπων μουσικών, δημιουργούν ένα μουσικό ταξίδι 30 περίπου λεπτών, από ήχους παραδοσιακούς ως ηλεκτρικούς, όπως και τα live της Μαρίας Παπαγεωργίου.

Συνολικά είναι ένας δίσκος που αξίζει να τον ακούσει κανείς από την αρχή ως το τέλος και να ταξιδέψει με την φωνή της Μαρίας Παπαγεωργίου και τους εξαιρετικούς συνεργάτες της.

Track List:
1. ΤΡΕΦΟΜΑΙ 3:44 (στίχοι /μουσική : Σταύρος Ρουμελιώτης)
2. ΔΕΝΤΡΑΚΙ 3:34 (στίχοι / μουσική : Τιμολέων Γκέτσος)
3. ΣΑΝ ΚΡΑΥΓΗ 3:36 (στίχοι / μουσική : Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης)
4. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΡΟΜΟ 3:04 (στίχοι /μουσική : Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης)
5. ΠΟΥΛΑΚΙ 4:05 (στίχοι / μουσική : Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης)
6. ΜΝΗΜΗ 3:27 (στίχοι / μουσική : Σταύρος Ρουμελιώτης)
7. ΘΑ ΣΟΥ ΨΙΘΥΡΙΖΩ ΤΗ “ΜΑΡΚΙΖΑ” 4:07 (στίχοι / μουσική : Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης)
8. ΝΕΡΑΙΔΑ 6:14 (στίχοι / μουσική : Γιώργος Κωνσταντινίδης)

Συντελεστές:
Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Σταύρο Ρουμελιώτη και τη Μαρία Παπαγεωργίου, με τη πολύτιμη σύμπραξη του Κοσμά Λαμπίδη και των υπολοίπων μουσικών .
Ενορχήστρωση εγχόρδων: Σταύρος Ρουμελιώτης
Παραγωγή: Μαρία Παπαγεωργίου, Σταύρος Ρουμελιώτης
Artwork: Βασιλική Αρκουμάνη

Παίζουν οι μουσικοί:
Σταύρος Ρουμελιώτης: κιθάρες, τζουράς
Μαρία Παπαγεωργίου: κλασική κιθάρα, κρουστά, τζουράς, μπάσο, vocal bass
Κοσμάς Λαμπίδης: νέι, φωνιτικά, κρουστά
Χρήστος Τόλης: harmonium/πλήκτρα, πίανο
Άγγελος Παπαδάτος: κοντραμπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα
Μιχάλης Βρέτας: βιολί
Βασίλης Λεμονιάς: τσέλο

Η ηχογράφηση και η μίξη των 2, 3 και 8 έγινε ζωντανά στο ARTWORKS STUDIO με ηχολήπτη τον Κώστα Γκαβάκο.
Η ηχογράφηση και η μίξη των 1, 4, 5, 6 και 7 έγινε στο SOUNDFLAKES STUDIO με ηχολήπτη τον Νίκο Παπαδόπουλο.

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
6,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα