Michael Kiwanuka - Love & Hate

Μία από τις ομορφότερες μουσικές παρέες για το 2016.
Διαβάστηκε φορες
1. Τι θα ακούσεις:
    soul, folk rock, funk

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
    Love and Hate, Black Man in a White World, One More Night, I’ll Never  Love

3. Βαθμολογία:
    8.5/10

Η περίπτωση του Michael Kiwanuka είναι ιδιαίτερη, διότι πρόκειται για έναν τραγουδοποιό που δεν εμφανίζεται πολύ στα Μέσα, δεν περικλείεται από φανφάρες αλλά κατάφερε το 2012 να τραβήξει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων με το debut album του και να κάνει τους πάντες να πίνουν νερό στο όνομά του. Και εκεί που είχε ξεχαστεί για τα καλά η παρουσία του, την περασμένη άνοιξη έσκασε ξαφνικά ένα καινούριο τραγούδι συνοδευόμενο με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του δεύτερου δίσκου του.

Γατί όλα αυτά τα κολακευτικά λόγια;

Πολύ απλά, ο κύριος Kiwanuka ήδη από τα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής καριέρας του έχει δείξει πως κατέχει απόλυτα το άθλημα της soul και της rock συνδυασμένα με τη folk. Ο δίσκος ονομάζεται “Love & Hate” και μέσα στο κατακαλόκαιρο αποτελεί μία από τις πιο αξιοσημείωτες μουσικές κυκλοφορίες.

Με τα γυναικεία φωνητικά να δεσπόζουν στην αρχή αλλά και στο background στη συνέχεια, ο Michael Kiwanuka κάνει την εμφάνισή του έτσι όπως ακριβώς θέλει εκείνος, θέλουμε εμείς, θέλει η ίδια η μουσική. Η ηλεκτρική κιθάρα σολάρει με διακριτικό τρόπο και ο 29χρονος Άγγλος – οι γονείς του είναι από την Ουγκάντα – εξ αρχής δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Και αυτό, γιατί το επόμενο “Black Man in a White World” είναι τόσο 70’s και ταυτόχρονα τόσο τωρινό. Φυσικά, πρόκειται για ρητοτικές ερωτήσεις σχετικά με τον ρατσισμό που δεν λέει να κοπάσει ύστερα από τόσες δεκαετίες. Το κολλητικά μαγικό που έχουν τα κομμάτια του δίσκου είναι πως διαθέτουν συναίσθημα και μια ειλικρίνεια που τη δέχεσαι μονομιάς, ενώ την ίδια στιγμή η funk αισθητική που επικρατεί σε αρκετά σημεία μπορεί να σε κάνει να κουνήσεις ρυθμικά το σώμα σου. Όπως, στο “One More Night” που τα πλήκτρα και ο ρυθμός σε συνδυασμό με τα πνευστά προκαλούν μέχρι και μέθη. Μνεία πρέπει να γίνει στο ομώνυμο τραγούδι του album (κολλητικό όσο δεν πάει από την πρώτη ακρόαση) το οποίο έχει διάρκεια 7 λεπτά και δεν θες να τελειώσει ποτέ. Έγχορδα, κρουστά και τα δεύτερα γυναικεία φωνητικά βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία, ενώ το κιθαριστικό solo προς το κλείσιμο ίσως σου σηκώσει την τρίχα.Μια ανατριχίλα υπάρχει και στο “I’ll Never Love” και κάπου εδώ συνειδητοποιείς πως ο Michael Kiwanuka έχει το χάρισμα του ανεβαστικού και του μελοδραματικού. Μπορεί να σε τσακίσει και στα δύο θέματα. Στο “Rule The World” ξεκινά με συγκινησιακή ατμόσφαιρα για να καταλήξει σε ξέσπασμα παρουσία ξανά της ηλεκτρικής κιθάρας και των δεύτερων φωνητικών. Το σίγουρο με το “Love & Hate” είναι ότι θα πετύχεις τον εαυτό σου να έχει ταξιδέψει κάπου πολύ μακριά. Τοπικά και χρονικά.

Ο Michael Kiwanuka έκανε αυτό που έπρεπε και όχι αυτό που ήθελε. Ένα δίσκο συνέχεια του εκπληκτικού “Home Again” με φανταστικά τραγούδια που δεν χορταίνουμε να ακούμε.

Μια σίγουρη και ειλικρινή παρέα για τη φετινή χρονιά καθώς αναμφισβήτητα ο δεύτερος δίσκος του είναι ένας από τους ωραιότερους που έχουμε ακούσει μέσα στο 2016.     Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα