The Avalanches - Wildflower

Δεκαέξι χρόνια μετά οι Avalanches αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον μας για την τεχνική του sampling.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Electronic, neo-psychedelia, disco nostalgia

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Frankie Sinatra, Colours, Livin' underwater (Is somethin' wild)

Βαθμολογία:
7.5/ 10

Με μία απουσία 16 χρόνων από τη βιομηχανία της μουσικής και ενώ νομίζαμε ότι τα ίχνη τους έχουν εξαφανιστεί εντελώς, οι Αυστραλοί The Avalanches επέστρεψαν με νέα δισκογραφική δουλειά. Χρειάστηκε κάμποσος καιρός μέχρι να τελειοποιήσουν το album "Wildflower", του οποίου οι 'διεργασίες' ξεκίνησαν εννιά χρόνια νωρίτερα. Κάθε retro samples lover θα κατανοήσει απολύτως την... αργοπορία του γκρουπ, καθώς η διαλογή samples θέλει 'όρκο δέσμευσης΄ για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την εύρεση τους, τη συλλογή τους και εν τέλει το mix 'n match τους και τη σωστή τοποθέτησή τους στο κύριο μουσικό σώμα.

Καθώς απουσίαζαν παραπάνω από μία δεκαετία, οι 'χιονοστοιβάδες' κατάφεραν να δημιουργήσουν μία μεγάλη παραγωγή κομματιών από την οποία έκαναν περικοπές για να καταλήξουν αισίως στα 22 κομμάτια που περιέχει το album. Αν έπρεπε να ονοματίσουμε δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά του δίσκου, αυτά θα ήταν η vintage 60's αισθητική που προέρχεται από τα ανάλογα samples και το hip-hop στοιχείο που διέπει όλο το άλμπουμ. Πολλοί βρίσκουν αρκετές ομοιότητες του άλμπουμ με το ντεμπούτο τους “Since I left you” και το χαρακτηρίζουν ως μια neo-psychedelia του. Το γκρουπ συνεργάστηκε με διαφορετικά ονόματα του χώρου κι αρκετές από τις συνεργασίες έμειναν εκτός του final cut του άλμπουμ και προβλέπεται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα σ' αυτόν τον χρόνο.

“Ah Frank Sinatra, ah Frank Sinatra. Frankie me boy don't know. You have the perfect voice to sing calypso” το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ "Frankie Sinatra" αποτελεί μία ωδή στον μεγάλο Sinatra με τα vocals των Danny Brown και MF DOOM να μπλέκονται με αυτά του Wilmoth Houdini και το calypso κομμάτι “Bobby Sox Idol”. Κάπου στα μέσα του τραγουδιού βρισκόμαστε καταμεσής ενός καταπράσινου λιβαδιού παρέα με την Julie Andrews και το instrumental part από το “My Favorite Things”.

Αυτό που ξεχωρίζει κατά την άποψή μου στο συγκεκριμένο άλμπουμ είναι η τεχνική του sampling x2, τουτέστιν πέρα από τα retro samples τα περισσότερα κομμάτια εμπεριέχουν και ένα teaser-sample από το προηγούμενο ή επόμενο κομμάτι, δημιουργώντας έτσι μία ομαλή σύνδεση μεταξύ τους, σαν 'καλοκουρδισμένο' DJ set.

Kι ενώ εκθειάζουμε το πώς τα καταφέρνουν οι Αυστραλοί με την πλέξη παλιού και σύγχρονου ήχου, έρχεται το κομμάτι "Colours" να μας κάνει να εκπλαγούμε με τις δυνατότητες τους, καθώς -σύμφωνα με τους ίδιους- δεν εμπεριέχει κανένα sample και αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση.

Επιστρέφοντας στη πεπατημένη, ξεχωρίζουμε το κομμάτι "Subways" με 80's νοσταλγική διάθεση και dream-pop electronic ήχους το οποίο "sampl-άρει" το ομότιτλο funk κομμάτι της Chandra και το cover του Graham Bonnet στο κομμάτι των Bee Gees “Warm Ride”. Αν και μόλις 1' 56" στη διάρκειά του, το κομμάτι "Livin' Underwater (Is somethin' wild)" που πάει πακέτο με το ακόλουθο “The Wozard of Iz” - κι όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος- μυρίζει κατακαλόκαιρο με vintage swimsuits και η εναλλαγή του με hip hop parts είναι σα να παρακολουθείς με το ένα μάτι μέσα στον σωλήνα του καλειδοσκόπιου. Κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να δεις έναν τελείως καινούργιο σχηματισμό που θα σε εκπλήξει - για Kaleidoscopic lovers υπάρχει και το ανάλογο κομμάτι στο άλμπουμ.

Κάμποσα χρόνια since they left us, οι The Avalanches επέστρεψαν με ένα άλμπουμ που θεωρείται δικαίως από τα καλύτερα του καλοκαιριού τόσο για τα indie pop όσο και για τα hip-hop κομμάτια του (το electronic, neo- psychedelia και disco στοιχεία δεν αναφέρονται, καθώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται). Συνεχίζουν να μας δημιουργούν αυτή τη γλυκιά μελαγχολία σα να ακούς καλοκαιρινό κομμάτι στα μέσα του χειμώνα και ταυτοχρόνως να αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον μας για τη τεχνική του sampling.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα