Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Life Animated και All These Sleepless Nights [24.09.2016]

Ό,τι είδαμε την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ.
Διαβάστηκε φορες
Τρίτη μέρα των Νυχτών Πρεμιέρας 2016 και ο κόσμος συνεχίζει σταθερά το τρέξιμο μεταξύ Ιντεάλ, Odeon Όπερα και Δαναού για να προλάβει τις προβολές. Αρκετές ταινίες είναι ήδη sold out, οπότε οι αργοπορημένοι βιαστείτε γιατί τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για εσάς. Φέτος για πρώτη φορά μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας viva.gr.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου οι προβολές μας ξεκίνησαν με το «Life Animated / Ζωή Σαν Κινούμενο Σχέδιο» στον κινηματογράφο Odeon Όπερα. Ένα ντοκιμαντέρ- ύμνος στην αγάπη των γονέων προς το παιδί τους, τον Όουεν, που ξαφνικά στα τρία του χρόνια σταματάει να μιλάει και κλείνεται στον εαυτό του. Η διάγνωση των γιατρών: αυτισμός. Με ένα μαγικό τρόπο όμως ο Όουεν ξεκινάει να στέλνει μηνύματα στους γονείς του μέσα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney που τόσο αγαπά. Και η πορεία προς τη θεραπεία και έξοδο από τη σιωπή γίνεται με τις ατάκες του Τζαφάρ, του Πίτερ Παν, του Σίμπα, της Άριελ και άλλων αγαπημένων μας χαρακτήρων. Ο Όουεν περνάει δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλάζει σχολεία, πέφτει θύμα bullying και κλείνεται ακόμα περισσότερο στη σιωπή του, στρέφεται στα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια και σχεδιάζει τους χαρακτήρες. Γίνεται ο προστάτης των συντρόφων (Protector of the sidekicks) και όχι των πρωταγωνιστών, γιατί όπως μας λέει ποτέ δεν ένιωσε πρωταγωνιστής.

Life Animated / Zωή Σαν Κινούμενο Σχέδιο

Σε όλη την πορεία ενηλικίωσης οι γονείς του είναι πάντα στο πλάι του, δίπλα του στις θεραπείες με την κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και τους γιατρούς. Πάντα όμως για να του ανοίγουν δρόμους και να τον κάνουν ανεξάρτητο άνθρωπο στην κοινωνία. Είναι δίπλα του και τον φροντίζουν, μαθαίνοντάς τον να φροντίζει μόνος του τον εαυτό του. Με πολλή επιμονή και δύναμη τον μετατρέπουν σε έναν άνθρωπο που έχοντας γνώση του προβλήματός του θα καταφέρει να βγει στην κοινωνία, να πάει κολλέγιο, να μείνει μόνος του και να ζει μία χαρούμενη ζωή.

Η ταινία αγγίζει το δύσκολο θέμα του αυτισμού και το προσεγγίζει με ένα πολύ ιδιαίτερο και παιδικό τρόπο μαθαίνοντάς μας ότι η ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία μπορεί να κατορθωθεί. Παραλληλίζοντας τα συναισθήματα και τις καταστάσεις του Όουεν με σκηνές από τα κινούμενα σχέδια της Disney, μπαίνουμε ομαλά στην ψυχολογία του Όουεν.  Τα όμορφα γραφικά και το animation παρεμβάλλονται στο ντοκιμαντέρ για να μας δώσουν την οπτική του ήρωα. Η υπέροχη μουσική που συνοδεύει το σενάριο συγκινεί όσο πρέπει χωρίς μελαγχολία, αλλά με ελπίδα για το αύριο του Όουεν και όλων των υπόλοιπων παιδιών.
Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Sundance. 



Σκηνοθεσία: Roger Ross Williams
Σενάριο: βασισμένο στο βιβλίο του Ron Suskind 
Παίζουν: Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, Alan Rosenblatt


Μετά από αυτό το γλυκό ντοκιμαντέρ και αρκετή τρεχάλα, φτάσαμε στην μικρή αίθουσα Δαναός 2 για τη δεύτερη προβολή της μέρας. «All These Sleepless Nights/ Όλες οι άγρυπνες νύχτες μας», συμπαραγωγή Πολωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η ταινία διαδραματίζεται στην Βαρσοβία και ξεκινά σε ένα λοφτ με θέα το επιβλητικό Παλάτι Πολιτισμού & Επιστημών – σύμβολο τη πόλης – να πνίγεται στα πυροτεχνήματα και τον πρωταγωνιστή μας Krzysztof να έχει φιλοσοφικές αναζητήσεις για την ανθρώπινη φύση. Μόλις βγήκε από μακροχρόνια σχέση και είναι έτοιμος να βρει αυτό που του λείπει. Παρέα με τον κολλητό του Michal περιφέρονται στους δρόμους της Βαρσοβίας ψάχνοντας για το επόμενο πάρτι. Οι σκηνές αν και εναλλάσσονται γρήγορα έχουν πάντα το ίδιο μοτίβο: πάρτι υπαίθρια ή σε κάποιο σπίτι, μουσική, αλκοόλ, ναρκωτικά, κοπέλες, τσιγάρα και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Η ταινία του Michal Matczak αποτελεί μία περιήγηση στη νυχτερινή ζωή της Βαρσοβίας και λιγότερο μία ιστορία νέων. Ο θεατής δεν καταφέρνει να δεθεί με τους πρωταγωνιστές ή να τους καταλάβει εις βάθος ελλείψει σεναρίου. Οι πρωταγωνιστές, εξάλλου, δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και έχουν διατηρήσει την πραγματική τους ταυτότητα – παίζουν τους εαυτούς τους! 

Φιλοσοφίες που δε βγάζουν νόημα, ένα ανύπαρκτο σενάριο σε μία σχεδόν δίωρη προβολή, κούρασαν αφάνταστα. Ο γρήγορος ρυθμός της κάμερας σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό σάουντρακ μας έβαλαν στο κλίμα της ηλικίας, των πάρτι και της εναλλαγής καταστάσεων που τόσο έχει ανάγκη αυτή η γενιά.

Παρόλα αυτά, η πολύ καλή φωτογραφία και η εξαιρετική κινηματογράφηση άλλοτε πρώτου προσώπου άλλοτε ακολουθώντας τους πρωταγωνιστές με την κάμερα στο χέρι (σαν να τραβάει ο θεατής) κατάφεραν να αποσπάσουν το βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Sundance στην κατηγορία παγκόσμιο Σινεμά-Ντοκιμαντέρ.

Σε γενικές γραμμές όμως η ταινία μας απογοήτευσε. Και ενώ ξεκίνησε με προοπτικές, μόλις βγήκαμε από την αίθουσα απλά την ξεχάσαμε μονομιάς.

  
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Michal Marczak
Παίζουν οι: Eva Lebuef, Krzysztof Baginski, Michal Huszcza

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" διεξάγεται από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016 στους κινηματογράφους Δαναός, Odeon Όπερα, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.aiff.gr.

Διαβάστε ακόμα