Gimme 10: Οι επιλογές του Σάββα Ντεγιρμεντζόγλου

Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ Της Ψυχής Μου Οι Πατρίδες, 10 δίσκοι που σημάδεψαν τον συνθέτη. 
Διαβάστηκε φορες
Ο Σάββας Ντεγιρμεντζόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά από το 1987 ζει στην Ελλάδα, όπου σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Καθώς η μουσική αποτέλεσε πάντα το πάθος του, έπαιξε ως μουσικός σε ταβέρνες αλλά έφτιαξε και το συγκρότημα Οι Μέτοικοι.

Η γνωριμία του, το 2013, με τον Κύπριο στιχουργό Αβραάμ Κωνσταντίνου, οδήγησε στην δημιουργία του άλμπουμ Της Ψυχής Μου Οι Πατρίδες (FM Records, 2015), με τραγούδια που αφορούν την Πόλη, την Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Καππαδοκία, την Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο, και την Κύπρο.

Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, ο Σάββας Ντεγιρμεντζόγλου καταγράφει και σχολιάζει παρακάτω δέκα δίσκους που τον σημάδεψαν:

1. Μικρά Ασία - Απόστολος Καλδάρας/Πυθαγόρας (1972)
Το κλασσικό Ελληνικό άλμπουμ του Απόστολου Καλδάρα με τον Πυθαγόρα με τις υπέροχες φωνές του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου. Τα απόλυτα τραγούδια για την ιστορία του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία και της προσφυγιάς του. Ένα θέμα βαθύ κι επίκαιρο. Πως θα μπορούσε να λείπει από την συλλογή μου.

2. Ο Δρόμος - Μίμης Πλέσσας/Λευτέρης Παπαδόπουλος (1969)
Του Μίμη Πλέσσα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου από την αντρίκια κι έντεχνη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου. Η ευστροφία και η υπέροχη φαντασία του συνθέτη πάνω στους ανάλαφρους παιχνιδιάρικους αλλά και συγκινητικούς στίχους του στιχουργού ! Υπέροχα κι αγαπημένα τραγούδια όλα!

3. Οι Μάηδες Οι Ήλιοι Μου - Γιώργος Νταλάρας (1978)
Το Πολυσυλλεκτικό διπλό άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα. Η επιτομή του Έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού αλλά και του ρεμπέτικου με συνθέσεις του Στέλιου Βαμβακάρη, του Γιάννη Σπανού, του Μίκη Θεοδωράκη, του Αντώνη Βαρδή, του Χρήστου Γκάρτζου, του Μιχάλη Τερζή, του Νίκου Λαβράνου και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου, της Σώτιας Τσώτου, του Λάκη Τεάζη... Ένα υπέροχο άλμπουμ, ίσως το πιο αγαπημένο μου του Νταλάρα.

4. Τα Τραγούδια Της Χαρούλας - Μάνος Λοΐζος (1979)
Ένας υπέροχος δίσκος του Μάνου Λοΐζου, απόλυτα πηγαίος, από την άκρως αισθηματική φωνή της Χαρούλας ! Θυμάμαι τον εαυτό μου 17 ετών όταν πρωτάκουσα τα τραγούδια να δακρύζω στο υπέροχο "Μες Στο Πλήθος", μια εξαιρετική πολιτική μπαλάντα, που την κόβει στα δύο ο τρομερός καρσιλαμάς: "Κάνε διάλειμμα Χαρούλα, πες μας τον καρσιλαμά,  να γλυκάνεις τις καρδιές μας και τα βρίσκουμε μετά" από την λαϊκότατη φωνή του Δημήτρη Κοντογιάννη! Ότι και να πούμε, τέτοια άλμπουμ δεν βγαίνουν ποτέ ξανά!

5. Χαιρετισμοί - Μίκης Θεοδωράκης (1982)
Η κατανυκτική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την φωνή της Δήμητρας Γαλάνη σαν άλλοι Χαιρετισμοί της Σαρακοστής! Άλλη αίσθηση στην μελοποιημένη ποίηση! Ένας δίσκος ψυχοθεραπεία!

6. Το Μινόρε Της Αυγής - Διάφοροι καλλιτέχνες (1983)
Ο απόλυτος τετραπλός δίσκος του ρεμπέτικου τραγουδιού με την Αθηναϊκή Κομπανία από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Αποτελεί την αιτία μύησής μου στο ρεμπέτικο τραγούδι! Οι πιο καλές δεύτερες εκτελέσεις μιας πολύ επιτυχημένης επιλογής από τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια. Πιστεύω ότι η νεότερες γενιές έμαθαν πολλά από τα ρεμπέτικα τραγούδια χάριν σε αυτόν τον δίσκο.

7. Λαϊκές Κυριακές - Σταύρος Κουγιουμτζής (1976)
Ο πιο αγαπημένος μου δίσκος του Σταύρου Κουγιουμτζή με την νεανική μα τόσο εκφραστική φωνή της Χαρούλας Αλεξίου ! Μερικά από τα πιο ωραία "Λυρικά" Λαϊκά του Σταύρου. Ένα άλμπουμ που φώλιασε μέσα στην καρδιά μου!

8. Οι Νταλίκες - Γιώργος Σαρρής (1983)
Η επέλαση της λαϊκής μουσικής του Χρήστου Νικολόπουλου μέσα από την βελούδινη φωνή του Γιώργου Σαρρή! Αγαπημένα κι απόλυτα εμπνευσμένα τραγούδια μιας άλλης ωραίας εποχής με τους υπέροχους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Μανώλη Ρασούλη.

9. Αλβανία - Γιώργος Κατσαρός/Πυθαγόρας (1973)
Ένας εξαιρετικός δίσκος με την φωνή της Μαρινέλλας και τα πολύ όμορφα και συγκινητικά τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού πάνω στους σμιλεμένους στίχους του Πυθαγόρα, ένας ύμνος για το Αλβανικό έπος. Με συγκινεί πάντα!

10. Από Άλλα Περιβόλια - Παντελής Θαλασσινός (2008)
Ένα διπλό άλμπουμ του Παντελή Θαλασσινού με τραγούδια άλλων συνθετών από ζωντανές εμφανίσεις και συμμετοχές, το οποίο έχω πραγματικά αγαπήσει πολύ, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα πειστήρια ότι το καλό Ελληνικό έντεχνο τραγούδι υπάρχει ακόμα και βασιλεύει!

Διαβάστε ακόμα