Captain Fantastic

Ο Βίγκο Μόρτενσεν είναι ο Captain Fantastic

Ο εκπληκτικός Βίγκο Μόρτενσεν, στην ανεξάρτητη ταινία της χρονιάς, εκεί όπου το «Little Miss Sunshine» συναντά τον Wes Anderson.
Διαβάστηκε φορες
Δελτίο Τύπου

Captain Fantastic

Captain Fantastic

Ο εκπληκτικός Βίγκο Μόρτενσεν, στην ανεξάρτητη ταινία της χρονιάς, 
εκεί όπου το «Little Miss Sunshine» συναντά τον Wes Anderson.

Μία από τις πλέον πολυσυζητημένες ταινίες του Φεστιβάλ Καννών, το «Captain Fantastic», με τον καταπληκτικό Βίγκο Μόρτενσεν, χρησιμοποιεί την ιστορία μιας εκκεντρικής οικογένειας για να μιλήσει για το πώς είναι να έχεις ιδανικά σε έναν κόσμο που χάνει όλο και πιο γρήγορα τα δικά του.

Βαθιά μέσα στο δάσος, ένας πατέρας μεγαλώνει τα 6 παιδιά του με ένα αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης, θέλοντας να τους δώσει την πιο αγνή παιδική ηλικία μακριά από την κοινωνία. Όταν αναγκαστούν να μπουν μαζί στον έξω κόσμο, όλες του οι απόψεις για το τι πρέπει να είναι ένας γονιός θα αλλάξουν.

Μία ιστορία για τις αποφάσεις που παίρνουν οι γονείς για τα παιδιά τους.

«Με συναρπάζουν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών», δηλώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ματ Ρος. «Ο Μπεν (σ.σ. ο χαρακτήρας του Βίγκο Μόρτενσεν) έχει παραιτηθεί από τον έξω κόσμο και ό,τι φιλοδοξίες είχε μέσα σ’ αυτόν, για να αφιερώσει τη ζωή του στο να γίνει ο καλύτερος πατέρας –σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια. Εγείρεται όμως το εξής ερώτημα: είναι ο καλύτερος πατέρας στον κόσμο ή ο χειρότερος; Αυτό που κάνει είναι τρελό ή τρελά υπέροχο;».

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο δίλημμα στο οποίο βάζει τον θεατή ο σκηνοθέτης, ο οποίος άντλησε υλικό και από τις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας: «Όταν ήμουν παιδί, δεν το λέγαμε ‘ζω off-the-grid’ (σ.σ. slang για αυτούς που ζουν αποξενωμένοι), αλλά όντως ζήσαμε σε κοινόβια στη μέση του πουθενά, χωρίς τηλεόραση ή, γενικότερα, νέες τεχνολογίες» λέει ο Ross, για να συνεχίσει τονίζοντας τη δυσκολία της εφηβείας: «Τη στιγμή που άρχισε να με ελκύει το αντίθετο φύλο, δεν ήμουν μαζί με παιδιά της ηλικίας μου. Όλοι μου οι φίλοι ήταν πολύ μακριά, κι εγώ χρειαζόμουν αυτή την κοινωνικότητα στη ζωή μου. Ο μεγάλος γιος στο φιλμ, ο Μπο, βρίσκεται σ’ αυτήν ακριβώς την καμπή στη ζωή του, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά είναι μικρά και συνεχίζουν να βρίσκουν αυτό το είδος καθημερινότητας συναρπαστικό».

Πως είναι, όμως, να μεγαλώνεις παιδιά στην Αμερική της εποχής μας; Είναι άλλο ένα κομβικό ερώτημα της ταινίας, που προσπαθεί να μας κάνει να σκεφτούμε πως δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, αλλά και μία μέση κατάσταση. «Είναι ευφυές να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα σε κάθε στιγμή της ημέρας; Από την άλλη μεριά, είναι υπεύθυνη στάση γονέα να αφήνει το παιδί του να παίζει αμερικανικό ποδόσφαιρο, όπως έπαιζα εγώ όταν ήμουν μικρός; Υπάρχουν πολλά στοιχεία για το πόσο επικίνδυνο είναι. Το επιμύθιο είναι πως δε χρειάζεται να μένεις στο δάσος και να κάνεις ορειβασία με τα παιδιά σου όπως ο Μπεν για να ρισκάρει», είναι τα λόγια του Ross.

Ο ιδανικός ηθοποιός για τον ρόλο

«Όποιον χαρακτήρα κι αν ενσαρκώνει ο Βίγκο (σ.σ. Μόρτενσεν), κάνει το κοινό να πιστέψει πως είναι στ’ αλήθεια αυτός», λέει ένας εκ των παραγωγών, Σιβάνι Ραουάτ και προσθέτει: «Είναι τόσο χαρισματικός και εργατικός, δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ κανέναν άλλο ηθοποιό στον ρόλο αυτό».

Κι ο ίδιος ο Μόρτενσεν, πάντως, έχει μόνο επαίνους για το φιλμ και, δη, για το σενάριο: «Δεν είναι μόνο ευφυές, αλλά και εξαιρετικά δομημένο, με έντονο συναισθηματισμό» εξηγεί. «Γέλασα, όσο και έκλαψα, και πιστεύω πως το κοινό θα νιώσει ακριβώς το ίδιο. Μείναμε πιστοί στο σενάριο και προσπαθήσαμε να τονίσουμε τα θετικά στοιχεία, εν μέσω γυρισμάτων. Ιδανικά, οι θεατές θα αναρωτηθούν για τις θεωρίες που αναπτύσσουν για τον κάθε χαρακτήρα».

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του εξαιρετικού ηθοποιού για το ρόλο, ο σκηνοθέτης του έστειλε ένα ογκώδες κουτί με βιβλία που θα του έδιναν το «κάτι παραπάνω» στην οπτική του για τον χαρακτήρα που θα υποδυόταν: επιλεγμένες δουλειές του διάσημου νατουραλιστή Τομ Μπράουν, του φιλόσοφου και γλωσσολόγου, Νόαμ Τσόμσκι και του βραβευμένου με Πούλιτζερ επιστήμονα και συγγραφέα, Τζάρεντ Ντάιαμοντ. Η έκπληξη του ήταν τεράστια, όταν ο Μόρτενσεν του απάντησε πως τα είχε ήδη διαβάσει όλα!

Η αφοσίωση του στο ρόλο, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Ο ηθοποιός έφτασε στο σετ αρκετές εβδομάδες πριν τους υπόλοιπους, νοίκιασε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά παρ’ όλα αυτά έμενε στο δάσος. Η βοήθεια του ήταν πολύτιμη και στα σκηνικά: «Πολλά από τα βιβλία στο πούλμαν της ταινίας είναι δικά μου. Έφερα επίσης το κανό μου, μερικά ποδήλατα, μαχαίρια, ρούχα».

Κι αν η επιλογή του Μόρτενσεν ήταν «εύκολη», καθώς ο Δανό-Αμερικανός ήταν το ιδανικό πρόσωπο για τον πατέρα της οικογένειας, η επιλογή των 6 νεαρών παιδιών του στην ταινία, απαιτούσε «ανθρωποκυνηγητό». Στο ρόλο του μεγαλύτερου γιου, Μπο, επιλέχθηκε ο Βρετανός, Τζορτζ ΜακΚέι (Pride, How I Live Now). Ο Μπο βρίσκεται στα πρόθυρα του να πάρει το δικό του δρόμο, και, όπως λέει ο ηθοποιός: «Από πολλές πλευρές, η οικογενειακή του ζωή ήταν ειδυλλιακή μέχρι τώρα. Αρχίζει όμως να αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν τόσα κενά στην παιδεία του, κενά που πρέπει να γεμίσει. Όσο κι αν αγαπά τον πατέρα του, βλέπει πως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βιώσει ο ίδιος».

Οι δίδυμες αδελφές του στο φιλμ, Βέσπιρ και Κιέλιρ, ενσαρκώνονται από τις Άναλιζ Μπάσο και Σαμάνθα Ίσλερ. Τα δύο κορίτσια έχουν διπλό ρόλο: εκτός από εξαιρετικά ικανές στην επιβίωση στο δάσος, εκτελούν επίσης χρέη μητέρας, αφού η μητέρα της οικογενείας είναι απούσα. «Ήθελα πολύ να έχω κάποιους badass γυναικείους ρόλους στο φιλμ», λέει ο Ross για τις ηρωίδες του.

Ο Αυστραλός, Νίκολας Χάμιλτον, είναι το επαναστατικό παιδί της οικογένειας, Ρέλιαν. Συνεχώς αμφισβητεί τις νουθεσίες του πατέρα του και είναι ο μοναδικός που θα ήθελε να ζει μία πιο συμβατική ζωή. «Ο σκηνοθέτης μας έδωσε απίστευτη δημιουργική ελευθερία», λέει ο Χάμιλτον. «Δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αυτοσχεδιασμό μέχρι τώρα, αλλά μας άφησε να εκφραστούμε. Το λάτρεψα».

Τα νεαρότερα παιδιά, Ζάτζα και Νάι, έχουν ζήσει όλη τη ζωή τους στο δάσος. «Τα δύο παιδιά ακόμα καταδιασκεδάζουν σε αυτό το περιβάλλον. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως οι επιλογές των γονέων επηρεάζουν τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ηλικία», λέει η παραγωγός Λινέτ Τέιλορ.

Παρότι οι προαναφερθέντες έχουν παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε καλή ταινία πρέπει να διαθέτει και ικανότατα πρόσωπα στους συμπληρωματικούς ρόλους. Στον σπουδαίο Φρανκ Λανγκέλα, οι παραγωγοί βρήκαν τον ιδανικό ηθοποιό για να ερμηνεύσει τον πεθερό του Μπεν, Τζακ.
 
Το «Captain Fantastic» είναι μία συναρπαστική, αιχμηρή και, συχνά, χιουμοριστική περιπέτεια στον κόσμο που έχει κατασκευάσει ο Μπεν για τα παιδιά του, όπου μαζί γιορτάζουν τα ασυνήθιστα τους επιτεύγματα, είτε αυτά αφορούν τις πολεμικές τέχνες, είτε τη γνώση πάνω στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

24 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

Δείτε το trailer:

Σκηνοθεσία: Ματ Ρος
Σενάριο: Ματ Ρος
Παραγωγή: Λινέτ Χάουελ Τέιλορ, Σιβάνι Ραουάτ
Ηθοποιοί: Βίγκο Μόρτενσεν, Τζορτζ ΜακΚέι, Φρανκ Λανγκέλα
Φωτογραφία: Στέφαν Φοντέιν
Μοντάζ: Τζόζεφ Κρινγκς
Σχεδιασμός Παραγωγής: Ράσελ Μπαρνς 
Μουσική: Άλεξ Σόμερς
Διάρκεια: 118’
Διανομή: Odeon

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα