Ριχάρδος Β': ένας Βασιλιάς-Ήλιος που σβήνει

Το Θέατρο Ροές γίνεται το βασίλειο του Ριχάρδου του Β', ενός βασιλιά που χάνοντας την εξουσία χάνει και την υπόσταση του.
Διαβάστηκε φορες
Η χώρα σου είναι η νεκρική σου κλίνη, όπου βρίσκεσαι με την υπόληψη σου άρρωστη, κι εσύ, ανυποψίαστος για την ασθένειά σου, αφήνεις το μυρωμένο σώμα σου στα χέρια των γιατρών εκείνων που το άρρωστησαν. Χίλιοι δυο κόλακες κάθονται μες στο στέμμα σου, που τ' όριό του δεν είναι μεγαλύτερο από το κεφάλι σου, κι όμως αυτοί, αν και στριμωγμένοι σε λίγο χώρο, κατάφεραν να απλώσουν την καταστροφή σ' όλην την χώρα.

                                                            - Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ριχάρδος ο Β', 1595.


Η γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και οι υπήκοοι της Αγγλίας γύρω από τον βασιλιά Ριχάρδο. Ο Ριχάρδος αντιπροσωπεύει τον ενσαρκωμένο θεό επί της γης και ως εκ τούτου η εξουσία του επι των ανθρώπων φαντάζει απόλυτη και αναμφισβήτητη: είναι ο πλάστης όλης τους της ύπαρξης. Η θεϊκή του κρίση, όμως, συντρίβεται από το βάρος του στέμματος. Κόλακες - παράσιτα τον κατευθύνουν σε λανθασμένες αποφάσεις και όταν σφετεριστές απειλούν τον θρόνο του, ο Θεός - βασιλιάς Ριχάρδος στέκει μόνος του, δίχως κανέναν φίλο, για να τους αντιμετωπίσει. Η εξουσία χάνεται, ο Ριχάρδος απογυμνώνεται από τα θεϊκά του χαρίσματα, ανήμπορος να ασκήσει εξουσία παραδίδει το στέμμα του. Ο κόσμος πλέον κινείται στους ρυθμούς του καινούργιου βασιλιά, διαμορφώνεται εκ νέου υπό τις εντολές του, ζει πιστά κάτω απο τις διαταγές του.
Ριχάρδος
Στη σκηνή του Θεάτρου Ροές, ο Ριχάρδος του Σαίξπηρ ανακατασκευάζεται. Το κείμενο της παράστασης μπορεί να βασίζεται σε μεγάλο μέρος στο αυθεντικό, ωστόσο δε μένει προσηλωμένο σ' αυτό. Σκηνές αλλά και ήρωες του σαιξπηρικού έργου απουσιάζουν χωρίς, ωστόσο, αυτή η απουσία να αλλοιώνει την ουσία της υπόθεσης ή να δημιουργεί την αίσθηση κενών στην πλοκή του έργου. Kύριος σκοπός της παράστασης, εξάλλου, δεν είναι να αφηγηθεί την ιστορία του Ριχάρδου, αλλά μέσα απ' αυτήν να καταδείξει την υπόσταση της εξουσίας, τα παράλληλα παιχνίδια που γίνονται στο όνομά της και το πώς η άνοδος διαδέχεται την πτώση, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να κινείται υπακούοντας κάθε φορά και διαφορετικό άρχοντα. Ο Ριχάρδος ως άρχοντας έχει τα πάντα, διαφέντευε τα πλήθη, διαμόρφωνε τον κόσμο σύμφωνα με τη θέληση του, όμως χάνοντας το χρυσό του στέμμα χάνει τη θεϊκή του υπόσταση, είναι γυμνός μπροστά στα μάτια των ανθρώπων δίχως να έχει επίγνωση της πραγματικής του ταυτότητας.

Όπως και στις προηγούμενες σκηνοθετικές δουλειές της Έφης Μπίρμπα, έτσι και στην παρούσα πρωταγωνιστεί η αέναη κίνηση των ηθοποιών. Οι κινήσεις τους δημιουργούν εικόνες, εκφράζουν συναισθήματα και σκέψεις, αποκαλύπτουν στοιχεία του κειμένου και του κεντρικού χαρακτήρα δίχως να είναι αναγκαία η χρήση πολλών διαλογικών μερών. Η βιομηχανική μέθοδος κίνησης και το αργό τέμπο που ακολουθεί η πλοκή αποτυπώνουν δυναμικά τις εικόνες που παρουσιάζονται επι σκηνής. Oι εικόνες πλάθοναι σ' ένα σκηνικό που αναδιαμορφώνεται ανάλογα με την εκάστοτε σκηνή, ζωντανεύουν υπο το άκουσμα της μουσικής και παίζουν με τις φωτοσκιάσεις, προκαλώντας ψευδαισθήσεις στο κοινό που μεταφέρεται σ' έναν αλληγορικό κόσμο.

Η παράσταση δε διαθέτει στιγμές έντασης, σχεδόν τα πάντα συμβαίνουν μέσα σ' ένα χαοτικά ήρεμο περιβάλλον. Το ασπρόμαυρο τέλος έρχεται για να αποκαλύψει στους θεατές την αλήθεια του έργου, πως η πτώση ενός βασιλιά ακολουθείται από την άνοδο ενός άλλου που θα αναλάβει την ανάπλαση του κόσμου καθ' εικόνα και καθ' ομοιωσίν του, μέχρις ότου εκπέσει και αυτός ως τραγικός θεός.

Συντελεστές

Ηθοποίοι: Νίκος Καμόντος, Ερμής Μαλκότσης, Άρης Σερβετάλης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος
Σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Βοηθός σκηνοθέτη-Διαχείρηση ηλεκτρονικού υλικού: Μαριάνα Έλληνα
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αλέγια Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Ειδικές κατασκευές σκηνογραφίας: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Εκτέλεση κοστουμιών: Tsouknida
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Μakeyourownfilms

Πληροφορίες παράστασης

Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη ως Κυριακή στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη: Γενική είσοδος: 10 Ευρώ
Πέμπτη- Κυριακή Γενική Είσοδος: 17 ευρώ, Φοιτητικό:12 ευρώ, Ατέλεια - Ανέργων: 10 ευρώ.

 
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα