Η Ρόζα της Σμύρνης

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Η Ρόζα της Σμύρνης

Μετά την "Αναστασία" ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας εμπιστεύεται την "Ρόζα" στις μουσικές εμπνεύσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Κινηματογραφική μουσική και τραγούδια

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
"Η Ρόζα της Σμύρνης", "Μια φωνή", "Ο Ηλίας του Βόσπορου"

Βαθμολογία:
8,5/10

Ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, επανέρχεται στα δισκογραφικά δρώμενα ντύνοντας με τη μουσική και τα τραγούδια του την ιστορία της ταινίας η "Ρόζα της Σμύρνης" που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στο τέλος του 2016.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ξεκίνησε τη δική του μουσική πορεία από την δεκαετία του 1980 και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις εξαιρετικές μουσικές του σε τηλεοπτικές, κυρίως, σειρές που αγαπήθηκαν από το κόσμο όπως: "Αναστασία", "Μη φοβάσαι τη φωτιά", "Η ζωή που δεν έζησα", "Λένη", "Οι μάγισσες της Σμύρνης", "Λόγω τιμής", ενώ έγραψε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας με τίτλο "Τραγούδια για τους μήνες", μελοποιώντας Οδυσσέα Ελύτη, Μαρία Πολυδούρη αλλά και Σαπφώ με ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη (1996).

Μετά την Αναστασία, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας εμπιστεύεται την Ρόζα στις μουσικές εμπνεύσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο δημιουργός έχει να κάνει με μια ερωτική ιστορία που κινείται σε δύο εποχές. Εκείνη της Σμύρνης του 1922 αλλά και της Αθήνας του 1987. 

Μέσα από δέκα ορχηστρικά κομμάτια και τέσσερα τραγούδια ο Δημήτρης Παπαδημητρίου προσπαθεί να ταξιδέψει τον ακροατή στις δύο αυτές εποχές αυτόνομα, κάτι που είναι δύσκολο για ένα soundtrack, χρησιμοποιώντας νοσταλγικούς ήχους με ανατολίτικο άρωμα. Γνωστές μουσικές φόρμες που καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο τον δημιουργό τους, ειδικά αν ένας μυημένος ακροατής έχει ακούσει παλαιότερες δουλειές του ("Αναστασία", "Μη φοβάσαι τη φωτιά", "Οι μάγισσες της Σμύρνης").

Τα τέσσερα τραγούδια που ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου ("Μια φωνή", "Άσπρη δαντέλα κόκκινη"), ο Μανώλης Μητσιάς ("Βιάσου Αυγή") και η Αρετή Κετιμέ ("Μοιρολόι της συγχώρεσης") είναι εξαιρετικά. Ειδικά η ερμηνεία της Αλεξίου στο "Μια φωνή" είναι συγκλονιστική και θυμίζει έντονα την ερμηνεία της στο τραγούδι "Δρόμοι" από το τηλεοπτικό "Μη φοβάσαι τη φωτιά".

Έχοντας δει την ταινία, νομίζω ότι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου καταφέρνει να δέσει απόλυτα τις μελωδίες με την υπόθεση. Η μουσική του πραγματικά σε ταξιδεύει και οι ερμηνείες που αποκομίζει από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες αγγίζει το άριστα. Ο Γιώργος Κορδέλλας που υπογράφει τα τραγούδια με τους στίχους του, αν δεν ήταν ένας πετυχημένος σκηνοθέτης, θα μπορούσε να είναι ένας εξίσου πετυχημένος στιχουργός.

Η συνολική ακρόαση πετυχαίνει αυτό που θα ήθελε κάθε δημιουργός soundtrack: να λειτουργούν οι μουσικές και τα τραγούδια αυτόνομα και να ταξιδεύουν ακόμα και αυτούς που δεν έχουν δει την ταινία.

Το άλμπουμ νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων και οπωσδήποτε μια από τις πιο ξεχωριστές μουσικές στιγμές του Δημήτρη Παπαδημητρίου.Στοιχεία του άλμπουμ

Τίτλος: Η Ρόζα της Σμύρνης
Κυκλοφορία: Δεκέμβριος/2016
Δισκ. Εταιρεία: Feelgood Records
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας

Τραγούδια:
01. Η Ρόζα Της Σμύρνης (Θέμα Τίτλων)
02. Σμύρνη, Το Παρίσι Της Ανατολής
03. Μια Φωνή – Χάρις Αλεξίου
04. Βιάσου Αυγή – Μανώλης Μητσιάς
05. Η Προέλαση Στο Παρελθόν
06. Άσπρη Δαντέλα Κόκκινη – Χάρις Αλεξίου
07. Ταξίμι Ραστ
08. Μνήμες
09. Ισμαήλ
10. Ο Ήλιος Του Βοσπόρου
11. Μοίρα Μου Χαραγμένη
12. Βιάσου Αυγή
13. Ταξίμι Ουσάκ
14. Το Μοιρολόι Της Συγχώρεσης – Αρετή Κετιμέ

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα