Γιώργος Νταλάρας - Πες το για μένα

Ο καινούργιος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα, με τίτλο "Πες το για μένα".
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Έντεχνο

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
«Θα αλλάξουνε τα πράγματα», «Το άσπρο μου πουκάμισο», «Στα τραγούδια θα με βρεις», «Πες το για μένα»

Βαθμολογία: 8/10


«Πες το για μένα» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς από τη Spider Music στην Ελλάδα και από τη Sony Music στο εξωτερικό.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια που έχουν υπογράψει στιχουργικά οι Ελένη Γιαννατσούλια, Ελένη Φωτάκη, Ισαάκ Σούσης, Λίνα Δημοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Μωραΐτης, Χρήστος Παγώνης, ενώ συμμετέχουν η Ελένη Βιτάλη, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Μελίνα Ασλανίδου.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, στενός συνεργάτης του Νταλάρα τα τελευταία 15 χρόνια και πολύ γνωστός από την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέα Ιωνίας Βόλου αλλά και από τις πρόσφατες δουλειές του («Εικόνα αχειροποίητη», «Οι φωνές της πόλης», «Σμύρνη» κ.ά.), δημιούργησε δέκα τραγούδια (το τραγούδι «Πες το για μένα» είναι διασκευή του "Κeskin Bıçak" της Sezen Aksu) προσαρμοσμένα στο ύφος, το στυλ αλλά και τη φωνή του τραγουδιστή.  

Ο Γιώργος Νταλάρας από την άλλη έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες προσωπικούς δίσκους και δισκογραφικές συμμετοχές και είναι ο εμπορικότερος Έλληνας τραγουδιστής με εκατομμύρια πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσθέτει μία ακόμα κυκλοφορία στο πλούσιο δισκογραφικό αρχείο του που πέρα από την αριθμητική σημειολογία έχει το δικό της ενδιαφέρον υπό την έννοια του τι έχει ακόμα να δώσει ο Νταλάρας. 

Η γνωστή και μεγάλη επιθυμία του να συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες, από τα μέσα της δεκαετίας του '90, επιχειρώντας ακόμα και σε δύσβατα μουσικά μονοπάτια, είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας του με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νταλάρας ερμηνεύει τραγούδια του συνθέτη. Η κοινή τους αγάπη για το Σμυρνέικο τραγούδι, έφερε στο προσκήνιο τη σπουδαία ορχήστρα Εστουδιαντίνα, αλλά αυτή τη φορά ο Κατσιγιάννης εγκαταλείπει για λίγο τις μουσικές του φόρμες που στηρίζονται κυρίως σε παραδοσιακά όργανα, και συνθέτει τραγούδια που θυμίζουν Νταλάρα των προηγούμενων δεκαετιών. 

Μπαλάντες και λαϊκά, λοιπόν, είναι η πλειονότητα των τραγουδιών που απαρτίζουν τον δίσκο και κατά την άποψή μου, πολύ καλά δουλεμένα.  Σε αυτή τη νέα δουλειά του ο Γιώργος Νταλάρας αποδεικνύει για πολλοστή φορά γιατί βρίσκεται ψηλά. Όχι μόνο με τη φωνή του, που βρίσκεται ακόμα σε αξιοζήλευτα επίπεδα -μην ξεχνάμε ότι διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του-, αλλά και με την τελειομανία του σε ότι έχει να κάνει με το τραγούδι, από τους στίχους έως τα όργανα που συμμετέχουν. Ο γνωστός επαγγελματισμός του Νταλάρα που τον διακρίνει και τον ξεχωρίζει.

Από τις ακροάσεις του δίσκου ο μέσος ακροατής αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με μία αξιοπρεπή δουλειά. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είναι από τους καλύτερους δίσκους του Νταλάρα, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι ακούγεται ευχάριστα. Καθαρός ήχος, εξαιρετικές ενορχηστρώσεις και καλοδουλεμένοι στίχοι, δίνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. 

Από τα τραγούδια ξεχωριστή αναφορά θα κάνω στα: «Θα αλλάξουνε τα πράγματα», μια εξαιρετική λαϊκή μπαλάντα που θυμίζει στον μυημένο ακροατή Νταλάρα της εποχής Κουγιουμτζή, «Το άσπρο μου πουκάμισο» ένα πραγματικά ξεχωριστό λαϊκό τραγούδι και «Στα τραγούδια θα με βρεις». Η Ελένη Βιτάλη, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Μίλτος Πασχαλίδης, προσφέρουν με τη συμμετοχή τους ξεχωριστές στιγμές στο δίσκο, με πιο ενδιαφέρουσα εκείνη της Βιτάλη στο ομότιτλο του δίσκου τραγούδι που είναι διασκευή του "Κeskin Bıçak" της Sezen Aksu.

Εν κατακλείδι, ο Γιώργος Νταλάρας, παραμένει ο κυρίαρχος στην Ελληνική μουσική σκηνή. Το αποδεικνύει σε κάθε του δουλειά ακόμα και τώρα, σχεδόν μισό αιώνα μετά. 


Στοιχεία του άλμπουμ
Τίτλος: Πες το για μένα
Δισκ. Εταιρεία: Spider Music/Sony Music
Κυκλοφορία: Ιανουάριος 2017
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Τραγούδια:
01. Θ' Αλλάξουνε Τα Πράγματα
Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια
02. Το Άσπρο Μου Πουκάμισο
Στίχοι: Χρήστος Παγώνης
03. Πες Το Για 'Μένα μαζί με Ελένη Βιτάλη
Μουσική/Στίχοι: Sezen Aksu
Ελληνικοί στίχοι: Λίνα Δημοπούλου
04. Κατοστάρικα
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
05. Παραμύθια μαζί με Μελίνα Ασλανίδου
Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια
06. Τα Όνειρα
Στίχοι: Λίνα Δημοπούλου
07. Άσπρο-Γαλανό Χορτάρι
Στίχοι: Ισαάκ Σούσης
08. Στα Τραγούδια Θα Με Βρεις μαζί με Μίλτο Πασχαλίδη
09. Οδυσσέας
10. Στις 4 Η Ώρα
Στίχοι: Νίκος Μωραϊτης
11. Ενδοχώρα
Στίχοι: Ισαάκ Σούσης

Διαβάστε ακόμα