Οι Συνθετικοί

Τα Προσωπεία και οι Εφιάλτες των Συνθετικών

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει σε πρόσφατο αρθρο μας οι Συνθετικοί επιστρέφουν στην Αθήνα, στο Gagarin 205 Live Music Space, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. 
Διαβάστηκε φορεςΌπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει σε πρόσφατο αρθρο μας εδώ οι Συνθετικοί επιστρέφουν είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτο album τους και λίγο καιρό μετά την πρώτη – sold out – επανεμφάνισή τους στην Αθήνα, στο Gagarin 205 Live Music Space, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. Επικοινωνήσαμε μαζί τους λιγα εικοσιτετράωρα πριν το Live και ιδου οι απαντήσεις του Διονύση Αυγερινού στις απορίες μας... 

- H νέα σας δουλειά ονομάζεται «Προσωπεία –Εφιάλτες». Πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος τίτλος; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν;

Κατ' αρχάς, ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ ονομάζεται το ομώνυμο τραγούδι του CD και από κει προέκυψε ο τίτλος. Κάνοντας μία ανάλυση στον τίτλο αυτόν, θα έλεγα ότι προσωπεία (μάσκες) υπάρχουν σε όλη την ανθρώπινη φύση, αλλά ευρύτερα και σε όλη τη φύση. Η φύση αγαπά να κρύβεται όπως είπε ο θείος Ηράκλειτος. Στα πάντα λοιπόν υπάρχει μια υποκριτική διάθεση. Το εφιάλτες έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή όπου κατά κανόνα είναι εφιαλτική. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά γύρω σου στο τι συμβαίνει και καταλαβαίνεις απόλυτα κάτι τέτοιο.
Ας πάμε τώρα να πούμε λίγα λόγια για το συγκεκριμένο CD. Το ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ λοιπόν περιέχει 8 συνθέσεις. Οι 6 είναι τραγούδια και οι υπόλοιπες δυο είναι οργανική μουσική. Όλα αυτά γράφτηκαν την περίοδο 1990-1993 και ηχογραφήθηκαν (περιοδικά) τα έτη 2009 κ' 2010.

- Τα τραγούδια του νέου δίσκου σας είναι ουσιαστικά οι ιδέες που είχατε αμέσως μετά το πρώτο σας album; Τα έχετε προσαρμόσει καθόλου στο «ύφος» (ας πούμε) της τωρινής εποχής; Υπάρχουν και κάποιες νέες ιδέες που σας βγήκαν τώρα;

Δεν είναι ιδέες, είναι κομμάτια που γράφτηκαν και ολοκληρώθηκαν μουσικά την χρονική περίοδο που αναφέρω στην πρώτη ερώτηση. Το μόνο που δεν έγινε τότε είναι η ηχογράφησή τους, γιατί το 1993 διαλύσαμε το σχήμα. Άρα, σαν αποτέλεσμα, δεν τίθεται θέμα προσαρμογής στο τώρα.

- Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να κυκλοφορήσει το πρώτο σας album ενώ σήμερα αρκετά νέα συγκροτήματα σε ένα χρόνο έχουν κυκλοφορήσει cd. Που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Απλά, στο γεγονός ότι αυτά τα 5 χρόνια πειραματιστήκαμε αρκετά θα έλεγα με σκοπό να φτιάξουμε κάτι δικό μας, κάτι όπως εμείς πιστεύουμε διαφορετικό. Επειδή από νοοτροπία ποτέ δεν θέλαμε και δεν θέλουμε να ακολουθούμε κάποιο συγκεκριμένο είδος. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεαζόμαστε από ότι ακούγεται αλλά μέχρι εκεί, γιατί λίγο παραπάνω και έχεις υποπέσει σε μιμητισμό.

- Παρ ‘όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κυκλοφορήσατε δυο albums τo 1997 και το 2005 όχι ως Συνθετικοί. Κάνατε κάποιες εμφανίσεις τότε; Γενικά ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου; 

 Όχι, από το 1991 και μετά σταματήσαμε τα LIVE. Ποτέ όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε να ασχολούμαστε με την μουσική και την δημιουργία άλλου υλικού και, όπως πολύ σωστά βλέπω ότι γνωρίζεις, κυκλοφορήσαμε τα συγκεκριμένα άλμπουμ, δηλαδή το ΦΩΤΑ ΜΟΥ, ΗΛΙΕ ΜΟΥ (το 1997) και το ΗΛΕΚΤΡΟΝ (το 2005), σαν Αποστόλης κ' Διονύσης Αυγερινός.

- Σας δυσκολεύει η χρήση του Ελληνικού στίχου; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά ως προς τον αγγλικό στίχο;

 Δεν μας δυσκολεύει καθόλου, ίσα ίσα, το αντίθετο, είναι για εμάς ευκολία. Πιστεύουμε δηλαδή ότι είναι πιο σωστό να εκφράζεται κανείς στην μητρική του γλώσσα. Γιατί αυτήν ξέρει καλά, μέσα σε αυτήν ζει από μικρό παιδί. Σκέψου έναν Άγγλο η έναν Γερμανό κλπ. γνωρίζοντας τα στoιχειώδη από την Ελληνική γλώσσα να προσπαθεί να πει κάποια πράγματα από τα ενδόψυχα του - γίνεται; Ο στίχος μας δηλαδή, για να γίνω ακόμα πιο σαφής, έχει τάσεις υπαρξιακές και βιωματικές αναφορές, που δεν γίνεται με τίποτα να αποδοθούν σε άλλη γλώσσα.

Οι Συνθετικοί- Ακούτε ραδιόφωνο; Πώς σας φαίνεται η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ραδιόφωνο; 

Δεν θα έλεγα ότι ακούμε ραδιόφωνο όπως κάποτε, γιατί κατά κανόνα κάτι δεν πάει καλά όπως και στα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε., άλλωστε, πολύ σκουπίδι δυστυχώς. Ευτυχώς υπάρχει το διαδύκτιο.

- Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή εναλλακτική σκηνή ; Είναι καλύτερα τα πράγματα από τα 80s ή τα 90s;

 Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης δεκαετιών, όπως και τότε έτσι και τώρα υπάρχουν όμορφα και άσχημα πράγματα στην εναλλακτική σκηνή.

- Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας στο Gagarin;

Στο GAGARIN θα παρουσιάσουμε τραγούδια από το ομώνυμο LP " ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ " και θα ακουστεί και το πρόσφατα ηχογραφημένο ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ.

Τις ερωτήσεις απάντησε ο Διονύσης Αυγερινός

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.


Διαβάστε ακόμα