Gimme 10: Τα Δέντρα

Ανέβηκα σε ένα δέντρο για να απολαύσω τη θέα αλλά με πήρε ο ύπνος και ξεχάστηκα. Γύρισα στο σπίτι αργοπορημένος αλλά τουλάχιστον είχα βρει το θέμα της σημερινής στήλης.
Διαβάστηκε φορες
Ανέβηκα σε ένα δέντρο για να απολαύσω τη θέα αλλά με πήρε ο ύπνος και ξεχάστηκα. Γύρισα στο σπίτι αργοπορημένος αλλά τουλάχιστον είχα βρει το θέμα της σημερινής στήλης.

1. The Trees – Pulp
(Jarvis Cocker-Nick Banks-Candida Doyle-Steve Mackay-Mark Webber)
Ένα κομμάτι από το έβδομο lp των Pulp, We Love Life (2001), το οποίο αποτέλεσε μαζί με το Sunrise ένα διπλό σινγκλ. Χρησιμοποιώντας σαμπλς από το Tell Her You Love Her των Stanley Myers και Hal Sharper και με τον Scott Walker στην καρέκλα του παραγωγού να χειρίζεται πλήκτρα και εφέ, το γκρουπ φτάνει σε ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα.

2. Fake Plastic Trees – Radiohead
(Thom Yorke-Jonny Greenwood-Ed O’Brien-Colin Greenwood-Phil Selway)
Ήταν με το δεύτερο άλμπουμ τους, The Bends (1995), που οι οξφορδιανοί Radiohead έδειξαν ότι είχαν τα φόντα για μεγάλα πράγματα. Το Fake Plastic Trees αποτέλεσε το τρίτο σινγκλ εκείνου του δίσκου και είναι μια μελαγχολική μπαλάντα που ξεκινά με ακουστική κιθάρα για να χτίσει σταδιακά ένα συμπαγή ήχο.

3. Weeping Tree – Perry Blake
(Perry Blake)
Μια επιλογή από το ντεμπούτο άλμπουμ του Ιρλανδού τραγουδοποιού που κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο το όνομά του. Υποβλητική και σκοτεινή η ατμόσφαιρά του, κοντά στο δρόμο που χάραξαν καλλιτέχνες όπως οι Leonard Cohen, Scott Walker και Nick Drake.

4. English Trees – Crowded House
(Neil Finn)
Τα τραγούδια των Crowded House αποτελούσαν ανέκαθεν μια ιδιαίτερα αξιόλογη mainstream πρόταση, με τις πλούσιες μελωδίες τους και τις μπητλικές επιρροές να είναι πάντα προφανείς αλλά και καλοχωνεμένες. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα υπέροχο mid-tempo από το lp Time On Earth του 2007.

5. Lemon Tree – Fool’s Garden
(Peter Freudenthaler-Volker Hinkel)
Πάμε τώρα προς Γερμανία μεριά. Οι Fool’s Garden είναι ένα βρετανοπρεπές γκρουπ σχετικά γνωστό στα μέρη μας εξαιτίας αυτού ακριβώς του κομματιού. Από το άλμπουμ Dish Of The Day του 1995.

6. One Tree Hill – U2
(Bono-The Edge-Adam Clayton-Larry Mullen, Jr.)
Ένα τραγούδι από την εποχή που οι τέσσερεις Ιρλανδοί ήταν περισσότερο καλλιτέχνες και λιγότερο άνθρωποι του θεάματος – από κάποια στιγμή και μετά οι όροι αντιστράφηκαν. Γράφτηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Greg Carroll, φίλου και προσωπικού βηθού του Bono, που σκοτώθηκε το 1986 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Σε αυτόν είναι αφιερωμένο και ολόκληρο το άλμπουμ The Joshua Tree (1987).

7. Treefingers – Radiohead
(Thom Yorke-Jonny Greenwood-Ed O’Brien-Colin Greenwood-Phil Selway)
Η «αριστερή» στροφή που έκαναν με το Kid A (2000) όχι μόνο δε στοίχισε εμπορικά στους Radiohead αλλά τους απέφερε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική αποδοχή. Αυτό είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι από εκείνο τον δίσκο που περισσότερο ακουμπάει σε μια ατμόσφαιρα παρά σε κάποια στέρεα συνθετική βάση.

8. Weeping Willow – The Verve
(Richard Ashcroft)
Τον καιρό που κυκλοφόρησε το Urban Hymns (1997) μερίδα του τύπου απέδωσε στους The Verve τον χαρακτηρισμό «νέοι Rolling Stones». Ακούγοντας τραγούδια σαν κι αυτό δεν μπορεί κανείς παρά να παραδεχτεί ότι τέτοια δημοσιογραφικά κλισέ μάλλον τους αδικούσαν...

9. Thorn Tree In The Garden – Derek And The Dominos
(Bobby Whitlock)
Το γκρουπ Derek And The Dominos, ουσιαστικά όχημα των Eric Clapton, Bobby Whitlock, Jim Gordon, Carl Radle και με προσκεκλημένο τον Duane Allman, κυκλοφόρησε ένα μόνο άλμπουμ, το αριστουργηματικό Layla And Other Assorted Love Songs (1970). Τελευταίο τραγούδι του, αυτό εδώ το ακουστικό διαμαντάκι που γράφτηκε για κάποιον συγκάτοικο του Whitlock που φόνευσε τον σκύλο του.

10. Little Willow – Paul McCartney
(Paul McCartney)
Ο McCartney έγραψε αυτό το υπέροχο κομμάτι για την Maureen Starkey, πρώην σύζυγο του Ringo Starr, που πέθανε το 1994, στα 48 της, από λευχαιμία. Το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ Flaming Pie του 1997, σε μια εκτέλεση παρέα με τον Jeff Lynne.


* Φωτογραφίες από http://free-extras.com/images/tree-569.htm και www.wikipedia.org.
Διαβάστε ακόμα