all that jazz

Τα διαμάντια της δισκογραφίας: All that Jazz

20 διαμάντια της jazz μουσικής
Διαβάστηκε φορες
Η εξέλιξη της αμερικανικής λαϊκής μουσικής με σαφέστατες αφρικανικές καταβολές, έφερε στο προσκήνιο το 19ο αιώνα την Jazz. Με αφετηρία τη Νέα Ορλεάνη, στον αμερικανικό νότο, εξαπλώθηκε σ'ολόκληρο τον κόσμο και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη παγκόσμια μουσική.

Με βασικό γνώρισμα τον αυτοσχεδιασμό του μουσικού, η jazz και όλες οι μουσικές εκφάνσεις της (Ragtime, Boogie Woogie, swing,  Bebop, cool jazz, ethno-jazz, latin jazz κλπ) ανέδειξε σπουδαίους μουσικούς αλλά και τεράστιες φωνές που ακόμα και σήμερα μας γοητεύουν. Το 1917 η ορχήστρα της Νέας Ορλεάνης Original Dixieland Jass Band, είναι πρώτη που ηχογράφησε τζαζ δίσκο και από τότε έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες τραγούδια, πολλά εκ των οποίων επανεκδόθηκαν εκατοντάδες φορές.

Από αυτό τον πραγματικό μουσικό θησαυρό έχω επιλέξει 20 διαμάντια που ήταν, είναι και θα παραμείνουν διαχρονικά και αγαπημένα, χωρίς αξιολογική κατάταξη:

Dave Brubeck Quartet - Take Five
Από τα διασημότερα ορχηστρικά κομμάτια της jazz, γραμμένο από τον σαξοφωνίστα Paul Desmond, μέλος του Dave Brubeck Quartet, κυκλοφόρησε το 1959 με το άλμπουμ Time Out.

Duke Ellington - Take the a train
Ηχογράφηση του 1941 από τον σπουδαίο Duke Ellington και την ορχήστρα του. Το κομμάτι έγραψε ο πιανίστας Billy Strayhorn το 1939, ενώ το 1944 προστέθηκαν στίχοι από την Joya Sherrill και το 1957 απογείωσε το τραγούδι με τη φωνή της.

John Coltrane - Blue Train
Από το ομότιτλο άλμπουμ του συνθέτη και εξαιρετικού σαξοφωνίστα John Coltrane που κυκλοφόρησε το 1958.

Miles Davis - Milestones
Ένα από τα καλύτερα ορχηστρικά του τρομπετίστα Miles Davis από τον ομότιτλο δίσκο του, που κυκλοφόρησε το 1958 με την συμμετοχή του John Coltrane στο σαξόφωνο.

Benny Goodman - Sing Sing Sing
Ο βασιλιάς του swing Benny Goodman στο all time classic Sing Sing Sing που ηχογράφησε το 1937. Το τραγούδι έγραψε και πρωτοπαρουσίασε ο  Louis Prima ένα χρόνο νωρίτερα (1936).

Billie Holiday - Strange fruit
Τραγούδι γραμμένο αρχικά σαν ποίημα από τον Αμερικανο-εβραίο καθηγητή Abel Meeropol  με θέμα την ρατσιστική βία και το λιντσάρισμα δυο αφροαμερικανών το 1937. Ο  Meeropol το μελοποίησε και το 1939 η Billie Holiday το κυκλοφόρησε, ασκώντας τεράστια πίεση στη δισκογραφική της εταιρεία, που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να το κυκλοφορήσει. Το τραγούδι θεωρείται από τα καλύτερα της σπουδαίας Billie Holiday.

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - Moonlight in Vermont
Δημοφιλές τραγούδι για την πολιτεία Vermont γραμμένο από τους  Karl Suessdorf &  John Blackburn το 1944. Το τραγούδι γνώρισε δεκάδες versions με πιο διάσημη αυτή των Ella Fitzgerald & Louis Armstrong από το άλμπουμ  Ella and Louis (1956).

Billie Holiday - Stars fell on Alabama 
Τραγούδι γραμμένο το 1934 από τους Frank Perkins & Mitchell Parish. Πάνω από 100 καλλιτέχνες της jazz και όχι μόνο έχουν ερμηνεύσει το τραγούδι. Η ερμηνεία της billie holiday είναι συγκλονιστική. Το ηχογράφησε το 1957 με την συμμετοχή του  Ben Webster στο σαξόφωνο.

Miles Davis - Summertime 
από το άλμπουμ Porgy and Bess που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1959 και περιλαμβάνει ορχηστρικές διασκευές από το πασίγνωστη ομότιτλη όπερα του 1934 σε μουσική του George Gershwin. Η ορχηστρική διασκευή του Summertime ίσως είναι η καλύτερη όλων.

Roger Williams - Autumn leaves
Γαλλικό τραγούδι του 1945 γραμμένο από τον  Joseph Kosma. Το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία  Les Portes de la nuit του 1946 από τον μεγάλο Γάλλο ηθοποιό και τραγουδιστή  Yves Montand. Το 1955 ο πιανίστας  Roger Williams το ηχογραφεί και το κάνει παγκόσμια γνωστό.

Glen Miller - In The Mood 
Από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια της jazz, ηχογραφήθηκε από την μπάντα του Glen Miller τον Αύγουστο του 1939 και κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά, γνωρίζοντας τεράστια εμπορική επιτυχία. Το 1940 παρέμεινε για 13 εβδομάδες στη κορυφή των  Αμερικάνικων charts.

Frank Sinatra - Fly me to the moon
Από τα πιο διάσημα τραγούδια που ερμήνευσε ο Sinatra, γραμμένο από τον πιανίστα Bart Howard το 1954. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την Decca με ερμηνεύτρια την  Kaye Ballard και το τίτλο In other Words. To 1964 η διασκευή με τη φωνή του Frank Sinatra χαρίζει στο τραγούδι παγκόσμια επιτυχία. Όλοι το ζητούν με τους πρώτους στίχους του fly me to the moon, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να του αλλάξουν τον τίτλο.

Eddie Harris - Exodus
Το πασίγνωστο μουσικό θέμα από την ομότιτλη ταινία σε μουσική του  Ernest Gold σε μια εξαιρετική διασκευή από τον πολύ σημαντικό μουσικό και σαξοφωνίστα Εddie Ηarris που κυκλοφόρησε το 1961.

Glenn Miller - Moonlight Serenade
Ορχηστρικό κομμάτι του Glenn Miller που ηχογραφήθηκε στις 4 Απριλίου του 1939 από την RCA Bluebird. Μια swing μπαλάντα που γνώρισε τεράστια επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και έμεινε για 15 εβδομάδες στα charts του περιοδικού BIllboard το 1939.

Louis Armstrong & Ella Fitzgerald - Dream a little dream
τραγούδι γραμμένο το 1931 από τους  Fabian Andre και  Wilbur Schwandt με στίχους του Gus Kahn. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε το 1931 από την ορχήστρα του  Ozzie Nelson και λίγο μετά την ίδια χρονιά από την ορχήστρα του  Wayne King με τον  Ernie Birchill στα φωνητικά. Έχουν καταγραφεί πάνω από 60 ηχογραφήσεις-διασκευές του τραγουδιού και μια εκ των οποίων ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είναι εκείνη των Louis Armstrong & Ella Fitzgerald του 1956.

Billie Holiday - Blue moon
Από τα πιο γνωστά Jazz τραγούδια, γράφτηκε το 1934 από τους Richard Rodgers and Lorenz Hart και η μεγάλη αναγνώριση και επιτυχία έρχεται το 1949 όταν ηχογραφείται από τον swing era τραγουδιστή Billy Eckstine, ενώ μια από τις καλύτερες ερμηνείες είναι εκείνη της Billie Holiday του 1952.

Ella Fitzgerald - Misty
Ένα από τα κλασσικά κομμάτια της jazz γραμμένο από τον πιανίστα  Erroll Garner το 1954. ΤΟ 1955 το κυκλοφορεί στην ορχηστρική του μορφή ενώ το 1959 ακούγεται παντού σαν τραγούδι σε στίχους του Johnny Burke και ερμηνεία από τον Johnny Mathis. Η version του 1959 με την φωνή της Ella δίνει άλλη διάσταση στο τραγούδι.

Thelonious Monk - April in Paris
Λαϊκό τραγούδι του 1932 γραμμένο από τους  Vernon Duke και  Yip Harburg για το musical, Walk a Little Faster. Η διασκευή του πιανίστα Thelonious Monk είναι εξαιρετική, κυκλοφόρησε το 1957 και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Thelonious Himself.

Henry Mancini - The Pink Panther theme
Γραμμένο από τον σπουδαίο Henry Mancini το 1963 για την ομότιτλη ταινία του Blake Edwards, γνώρισε τεράστια επιτυχία και θεωρείται από τα all time classic της jazz μουσικής. Στο σαξόφωνο ο πολύ σημαντικός σαξοφωνίστας  Plas Johnson.

Louis Armstrong - What a Wonderful World
Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Louis Armstrong, θεωρείται και είναι από τα "παγκόσμια" της iazz". Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1967 και είναι γραμμένο από τον παραγωγό δίσκων Bob Thiele που σε αυτό το τραγούδι χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο George Douglas και τον George David Weiss.

Ακούστε τα τραγούδια στο Spotify

Διαβάστε ακόμα