Πυρήνας @ Θέατρο Πέτρας

Αφιέρωμα στο έργο του Απόστολου Καλδάρα
Διαβάστηκε φορες
Τετάρτη 28 Ιουνίου και ανηφορίζουμε στο θεατράκι του λόφου της Πετρούπολης. Ο λόγος είναι το αφιέρωμα στο έργο του Απόστολου Καλδάρα από το συγκρότημα Πυρήνας, που αυτή τη φορά μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε ο άστατος καιρός.

Η βραδιά ξεκίνησε με λίγα λόγια από τον παραγωγό των δύο δίσκων του Πυρήνα, στιχουργό και πολυσχιδή προσωπικότητα ως προς την ενασχόληση του με την εργογραφία του λαϊκού τραγουδιού, Πάρη Μήτσου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ψυχή της μπάντας Γρηγόρης Βασίλας, δάσκαλος που φέρει και μεταφέρει πούρο πολιτισμό, με ίδια συνείδηση και θέση, που κάθισε, έπιασε το μπουζούκι του και έπαιξε έναν αυτοσχεδιασμό τον οποίο διαδέχθηκαν δέκα τραγούδια από το πλούσιο έργο του Καλδάρα. Έπειτα, στο κυρίως μέρος της συναυλίας, ακολούθησαν αποσπάσματα από τους θεματικούς δίσκους του 1972 και 1973, «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους Πυθαγόρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου αντίστοιχα.

Οι φωνές του Θοδωρή Μέρμηγκα και της Σταυρούλας Μανωλοπούλου ταίριαξαν με το ύφος του υλικού και μετέφεραν την ατμόσφαιρα που οι δημιουργοί θέλησαν να δώσουν. Ενδιαφέρουσα και θαρραλέα κίνηση η προσθήκη της ηλεκτρικής κιθάρας στην ενορχήστρωση, παιγμένη από τον Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο. Εκρηκτικός συνδυασμός και κορυφαία στιγμή η εκτέλεση του «Βάρα Νταγερέ» που μετέφερε το ενεργειακό φορτίο στο κοινό. Συγκινητική η απαγγελία των στίχων του τραγουδιού «Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι» από τον γιό του Γρηγόρη Βασίλα, Νικόλα, και η εκτέλεση του με τους αρχικούς, λογοκριμένους στίχους, που δεν πέρασαν ποτέ σε δίσκο.

Η συναυλία συνεχίστηκε με μερικά ακόμα πασίγνωστα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού και έκλεισε με το τραγούδι που άνοιξε τη βραδιά και τιτλοφόρησε την αφίσα, «Τι να θυμηθώ».

Ο Πυρήνας είναι μία μπάντα που κυρίως ασχολείται με λαϊκό και ρεμπέτικο ρεπερτόριο και που με σφιχτές, εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις και πλήρη τελικό ήχο, (πράγμα δύσκολο αν αναλογιστούμε το πλήθος των ηχογραφήσεων και αυτών των τραγουδιών) κάνουν το άκουσμα σταθερά ενδιαφέρον.

Τον πυρήνα αποτελούν:
Γρηγόρης Βασίλας, μπουζούκι
Θοδωρής Στούγιος, μπουζούκι
Γιάννης Ευαγγέλου, κιθάρα
Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος, κιθάρα
Αλέξανδρος Καμπουράκης, ακορντεόν
Γιάννης Πλαγιαννάκος, μπάσο
Φίλιππος Παχνιστής, πιάνο
Θοδωρής Μέρμηγκας, φωνή
Σταυρούλα Μανωλοπούλου, φωνή

Οι επόμενες προγραμματισμένες συναυλίες τους είναι:
11 Ιουλίου, Άλσος Βεϊκου
2 Αυγούστου, Μυτιλήνη
3 Αυγούστου, Βατερά Λέσβου
4 Αυγούστου, Μεσότοπος Λέσβου
12 Σεπτεμβρίου, Άλσος Νέας Σμύρνης

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα