Πασχαλίδης - Νταλάρας

Οι ελεύθεροι κι ωραίοι Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης στο Θέατρο Πέτρας

Πότε πήρε την πρώτη του κιθάρα ο Γιώργος Νταλάρας και ποιος από τους δύο θέλει στις συναυλίες να βλέπει κοπέλες να κάνουν ακροβατικά; Στο Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου την Τετάρτη 25/9.
Διαβάστηκε φορες
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Μιχάλη Τσεσμετζή και το MixGril.gr

Την Τετάρτη, που μας πέρασε στις 25/9/2019, εμφανίστηκαν μαζί στο Θέατρο Πέτρας οι αγαπημένοι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης, προκειμένου να ερμηνεύσουν τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου

Πότε πήρε την πρώτη του κιθάρα ο Γιώργος Νταλάρας και ποιος από τους δύο θέλει στις συναυλίες να βλέπει κοπέλες με κορδέλες;

Λίγο μετά τις εννιά έσβησαν όλα τα φώτα του χώρου κι έμειναν αναμμένα μόνο τα φώτα της σκηνής, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα προσδοκίας στους πολυάριθμους παρευρισκόμενους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο.

Πασχαλίδης - Νταλάρας

Το πρώτο τους τραγούδι ήταν «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι». Αμέσως μετά ο Γιώργος Νταλάρας αισθάνθηκε την ανάγκη να αγκαλιάσει τον Μίλτο Πασχαλίδη και να αναφερθεί στην περιοδεία που έχουν κάνει από κοινού. Χαρακτηριστικά είπε ότι θεωρεί «τιμή να κουβαλάνε την μνήμη και τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου» και καλησπέρισε την αδελφή του Μάνου, Λιλή Ελευθερίου, που βρισκόταν στο θέατρο. Από το κοινό το μόνο που ζήτησε ήταν να τραγουδήσει.

Πασχαλίδης - Νταλάρας 
Ξεκίνησαν μαζί, λοιπόν, με τα τραγούδια  «Άλλος για Χίο τράβηξε» και «Στα χρόνια της υπομονής».

Στη συνέχεια μόνος του ο Μίλτος Πασχαλίδης, κάνοντας αναφορά στη Μαίρη Δημητριάδου, ερμήνευσε με τη δική του μοναδική και δυνατή φωνή τη «Δίκοπη ζωή» και το «Είσαι η Πρέβεζα και το Κιλκίς» σε σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου, καθώς και «Το τρένο φεύγει στις 8»

Πασχαλίδης - Νταλάρας

Συνέχισε ο Γιώργος Νταλάρας με το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» και μετά με τα δικά του «Του κάτω κόσμου τα πουλιά» και «Τα λόγια και τα χρόνια». Κατόπιν εμφανίστηκε η Ασπασία Στρατηγού συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, μέχρι να ανέβει πάλι στη σκηνή ο Μίλτος Πασχαλίδης με το «Δεν είμαι άλλος» και το «Ο Άμλετ της σελήνης», υπενθυμίζοντας πως αυτό το τραγουδούσε κι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οπότε στο τέλος καταχειροκροτήθηκε.

Απσασία Στρατηγού

Έπειτα, ανέβηκε πάλι επάνω ο Γιώργος Νταλάρας έχοντας αλλάξει ρούχα, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από τον Μίλτο Πασχαλίδη ούτε από το κοινό που δήλωσε πως του άρεσε η νέα εμφάνιση. Έτσι, ο Νταλάρας βρήκε την ευκαιρία να  κάνει λίγο χιούμορ και να εκμυστηρευτεί πως του αρέσουν τα αεροπλάνα και πως θα ήθελε στις συναυλίες του κοπέλες που κάνουν εναέρια ακροβατικά! Μοιράστηκε, επίσης με το κοινό την ανάμνησή του από την πρώτη κιθάρα που είχε λάβει ως δώρο του Αγίου Γεωργίου το 1962, ενώ η μητέρα του ήταν αντίθετη με την ενασχόλησή του με το τραγούδι. 

Πασχαλίδης - Νταλάρας
 
Λίγο αργότερα ακούστηκαν τα  πασίγνωστα τραγούδια: «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες»«Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Ο χάρος βγήκε παγανιά» και «Παραπονεμένα λόγια» με το κοινό να συμμετέχει και να τραγουδάει, όπως του είχε ζητηθεί.

Η συναυλία έκλεισε φυσικά με το κορυφαίο, ίσως, δημιούργημα του Μάνου Ελευθερίου, τα «Μαλαματένια λόγια» και τον κόσμο να συρρέει μπροστά από τη σκηνή προκειμένου να δουν από κοντά τους αγαπημένους καλλιτέχνες που τους χάρισαν αυτήν την όμορφη και ποιοτική μουσική βραδιά μια καθημερινή του φθινοπώρου. 

Πασχαλίδης - Νταλάρας

Πασχαλίδης - Νταλάρας

Οι μουσικοί που συνόδευσαν τους τραγουδιστές:

Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο
Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης-μπουζούκι
Χρήστος Ζέρβας-κιθάρα
Θανάσης Σοφράς-μπάσο
Μάνος Γρυσμπολάκης-ακορντεόν
Αντώνης Καλιούρης πνευστά,
Στράτος Σαμνιώτης-κρουστά
Δημήτρης Γκαβαρδίνας-τύμπανα

Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Παπαχριστούδης
Σχεδιασμός ήχου- ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα