Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 3 - Queen's Justice

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 3 - Queen's Justice

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα.
Διαβάστηκε φορες
Οι συντάκτες του Mix Grill παρακολουθούν τη σειρά "Game of Thrones" και σχολιάζουν κάθε επεισόδιο της.

[Γράφει ο Ορέστης Καζασίδης]

Τι ξεχώρισα στο 3ο επεισόδιο:

Εναλλακτικός τίτλος: Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα
Η ατάκα του επεισοδίου: “A finger in the bum?”

Την προηγούμενη εβδομάδα τόλμησα να χαρακτηρίσω το “Game of Thrones” ως την τηλεοπτική σειρά της Daenerys. Προς άμεση διάψευσή μου, σε αυτό το επεισόδιο η Cersei είχε τη μερίδα του Λέοντος (των Lannister) σε τηλεοπτικό χρόνο, δίνοντάς του τον τίτλο και καταφέρνοντας να επισκιάσει ακόμα και αυτή την πολυαναμενόμενη συνάντηση Daenerys και Jon Snow. Επίσης, αύξησε το προβάδισμά της στην εν εξελίξει παρτίδα σκακιού, κερδίζοντας σημαντικούς συμμάχους και πετυχαίνοντας στρατηγικά πλήγματα στους εχθρούς της. Παρότι δύσκολα θα αποκτήσει τη συμπάθεια ή έστω τη σύμ(πο)νοια του κοινού, συνεχίζει να μακροημερεύει και να εδραιώνεται στο Σιδηρούν Θρόνο.

Δύο μάχες και μία ναυμαχία με τελικό σκορ 2-1 υπέρ της Cersei περιγράφηκαν σε τεσσερισήμισι λεπτά τηλεοπτικού χρόνου. Το λες και ξεπέτα.

Στο Dragonstone εξελίχθηκαν ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνές του επεισοδίου. Από τα όμορφα πλάνα πάνω από τη γέφυρα κατά την είσοδο του Jon Snow (όπου το Dragonstone φέρνει κάτι από Minas Tirith), περάσαμε στην κλειστοφοβική σκοτεινή αίθουσα του θρόνου όπου ο Βορράς συνάντησε τον Νότο και ο Πάγος τη Φωτιά. Η ένταση κατά την πρώτη αυτή συνάντηση αποτυπώθηκε όχι μόνο στους διαλόγους, αλλά και στη σκηνοθεσία/σκηνογραφία, καθώς απαιτήθηκαν περισσότερα από έξι λεπτά τηλεοπτικού χρόνου για να συνυπάρξουν στο πλάνο η Daenerys και ο Jon (ο τελευταίος εν ζωή συγγενής της, μην ξεχνιόμαστε). Στην επόμενη συνάντησή τους στη γέφυρα, πλησίασαν αρκετά περισσότερο και μοιράστηκαν πολλά πλάνα, έστω και αν είναι εμφανές ότι η προσέγγιση μεταξύ τους θα καθυστερήσει.

Προς θλίψη μας αποχαιρετήσαμε (;) τη «γλυκιά» γιαγιούλα Olenna Tyrell (πού σε πονεί και πού σε σφάζει). Ωστόσο, απολαύσαμε μία ακόμα γοητευτική παράσταση του Euron Greyjoy, ο οποίος καθιερώνεται πλέον ως ο ατακαδόρος της σειράς, ειδικά όσο ο Tyrion συνεχίζει να τριγυρνάει σαν υπάκουο σκυλάκι γύρω από τη Βασίλισσα που διάλεξε. Ο Pilou Asbæk έχτισε υπομονετικά το πορτρέτο του Euron την έκτη σεζόν και τώρα δρέπει τις δάφνες του. Εκτός αυτού, έγινε ο δεύτερος Δανός που δένεται στο ... καράβι της Cersei.Daenerys Targaryen ή αλλιώς Δρακομαμά - Jon Snow - Tyrion Lannister

[Γράφει η Ελένη Ζαρκάδα]


Στο Dragonstone, η Daenerys υποδέχεται τους επισκέπτες της, Jon Snow και Sir Davos με καχυποψία ενώ αναμένει την επίσημη υποταγή τους. Όσοι παρακολουθούμε τακτικά τη σειρά, περιμέναμε αυτή τη στιγμή σχεδόν από τον δεύτερο κύκλο και μετά, με μεγάλη ανυπομονησία. Θα μας έδιναν όμως οι σεναριογράφοι τόσο εύκολα αυτό που θέλαμε; Όχι βέβαια...

Έχουμε λοιπόν, τη Βασίλισσα του Νότου (sic) και τον Βασιλιά του Βορρά να φέρονται σαν παιδιά που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή, το καθένα στο δικό του αίτημα. Το δίλημμα, επομένως, συνοψίζεται στα εξής:

- Ο Jon θα βοηθήσει τη Daenerys να νικήσει τη Cersei και να γίνει η νόμιμη βασίλισσα του θρόνου ή
- Θα δοθεί χρονικά προτεραιότητα στους εξωτερικούς εχθρούς ονόματι White Walkers;

Με τη συμβουλή του Χεριού της Βασίλισσας Tyrion, η Daenerys θα είναι αυτή που θα κάνει πρώτη πίσω, επιτρέποντας στον Snow να εξορύξει δρακόγυαλο. Παρόλα αυτά, η πορεία για την κατάκτηση του Kings Landing είναι δύσβατη αφού μετά τη θαλάσσια τραγωδία των Greyjoy, η επίθεση των Άσπιλων στο Casterly Rock αποδείχθηκε φιάσκο, αφού ο στρατός των Lannister «χτύπησε» την ίδια στιγμή την Lady Olenna, σύμμαχο της Daenerys. Σταδιακά η Βασίλισσα αποδυναμώνεται από τους συμμάχους της, άρα η αντίδραση της στο επόμενο επεισόδιο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της εκστρατείας της αλλά και της ασφάλειας του Βορρά.

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 3 - Queen's Justice

[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Κι εκεί που λέμε ότι η σκηνή που ο Jon μιλάει με τη Daenerys θα μπει στο τέλος του επεισοδίου για κλείσιμο, ξαφνικά μας σκάει στην αρχή και μας στέλνει! Ένας έντονος αλλά όχι πολύ δυνατός διάλογος μεταξύ τους («-Γονάτισε, -Δε γονατίζω, -Γονάτισε είπα!, -Όχι, όχι όχι!») και στο πλάι ο Tyrion με τον πυροσβεστήρα να ρίχνει στις εστίες. Μπορεί να μην έκλεισε η σκηνή με Jon και Danny να αγκαλιάζονται και να φεύγουν μαζί στο ηλιοβασίλεμα, αλλά τουλάχιστον δεν παίξανε μπουνιές και γενικά η έκβαση είναι overall θετική. Πάντως αν μένει κάτι έντονα από τη σκηνή, ήταν οι αναφορές στα γενεαλογικά δέντρα των παρευρισκόμενων (αχ κ να ξέρατε όσα ξέρουμε, αχ!).
 
Πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά το could have been σενάριο περιγραφής του Tyrion με την επίθεση στο Casterly Rock, αλλά το highlight είναι η εναλλαγή του προβαδίσματος στο τελείωμα του επεισοδίου. Στην αρχή της σκηνής λες: «Δεν μπορεί να πηγαίνουν όλα τόσο στραβά για την Danny ακόμα δεν έφτασε το κορίτσι!». Μετά λες: «Ωραίος ο Tyrion, τη σώζει τη παρτίδα». Κι εκεί που πας λίγο να αναθαρρήσεις, ακούς το Reigns of Castamere και ξυπνάνε ανατριχιαστικές μνήμες. Οι Lannister παίρνουν πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα, παρατώντας το σπίτι τους (αφού το «καθάρισαν» από προμήθειες) μόνο και μόνο για να πάνε να σπάσουν το κουμπαρά (και την κουμπάρα μαζί)  και να πάρουν καινούργιο δάνειο για φρέσκα στρατιωτάκια! Well played Cersei, well played.
 
Μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα, η εμφάνιση του αγαπημένου Mark Gatiss (Mycroft Holmes της σειράς Sherlock) στο ρόλο του Τραπεζίτη. Εκπληκτικός ηθοποιός και ιδιαίτερα ταιριαστός ο ρόλος, πολλά μπράβο στους casters για την επιλογή!

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 3 - Queen's Justice

Kings Landing - Lannister - Νότος

[Γράφει η Βιβή Τόμα]

The Queen's Justice είναι ο τίτλος του πιο πρόσφατου επεισοδίου του Game of Thrones ή αλλιώς Λαννιστεριάδα. Έτσι ξηγιέται η Cersei και όποιος δεν αρέσκεται θα νιώσει την οργή της. Φοβού τους Lannister ακόμη και χωρίς δώρα. Το παιχνίδι ήρθε τούμπα και η μέχρι αυτή τη στιγμή σχεδόν ανίκητη Daenerys χάνει κατά κράτος σε θάλασσα και ξηρά, χωρίς όμως να χάνει και την ψυχραιμία της. Η Cersei επανήλθε στη δράση κι έριξε κάποια από τα χαρτιά της στο τραπέζι. Πόσα έχει άραγε ακόμα; Θα μας αποκαλύψει αυτά που μαγειρεύουν στα υπόγεια του παλατιού εδώ και δύο σεζόν; Ή είναι ο άσσος στο μανίκι της; Η διαστροφή του χαρακτήρα της μάλιστα έχει αποτυπωθεί σταδιακά και ενδυματολογικά. Όχι μόνο άφησε πίσω της τα αισθησιακά κόκκινα φορέματα με τα βαθιά ντεκολτέ, αλλά και την πλούσια ξανθή κόμη της, υιοθετώντας το κοντό pixie look "της ντροπής". Δε φέρεται μόνο σαν τον πατέρα της, θέλει και να του μοιάσει εμφανισιακά. Θυμηθείτε λιγάκι τα ρούχα του Tywin Lannister.

Από την άλλη ο Jaime βρίσκεται σε σύγχυση. Η αγάπη του για την Cersei μπορεί να είναι βαθιά, αρχίζει όμως σταδιακά να κλονίζεται. Αυτό αποδεικνύουν οι εκφράσεις του κατά τις διοικητικές της αποφάσεις (βλ. πιθανό γάμο με τον Euron Greyjoy), αλλά και η αρχική του αντίσταση στα ερωτικά της καλέσματα, στα οποία βέβαια τελικά ενέδωσε. Το φινάλε του επεισοδίου και ο διάλογος με την τελευταία πρωταγωνίστρια του οίκου των Tyrell, Olenna, ουσιαστικά καθρεφτίζει όλα όσα έχει θαμμένα μέσα του και αρνείται να τα παραδεχθεί. Το να αρνείσαι την αλήθεια δε σημαίνει κιόλας ότι δεν την γνωρίζεις. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται κάποιοι Lannister έχουν λίγο φιλότιμο. Θα επιβεβαιωθεί ο επικήδειος της Olenna; Η πορεία θα το δείξει.

Game of Thrones - Σεζόν 7: Επεισόδιο 3 - Queen's Justice

Βορράς - Winterfell - Sansa & Bran Stark

[Γράφει ο Κωστής Παρούσης]

Στο Winterfell έχουμε reunion για την οικογένεια Stark μετά από αρκετές σεζόν! Όσο η Sansa μας δείχνει τις ηγετικές της ικανότητες και πόσο έχει αλλάξει, ο άρχοντας μικροδάχτυλος ρίχνει κάτι βαρύγδουπα για να δείξει τη σοφία των χρόνων του και να τονίσει πόσο χρήσιμος της είναι (μας έπεισες φίλτατε!).

Κι εκεί που όλα ήταν σχετικά αναμενόμενα, σκάει ο «περίεργος» αδερφός που όλοι αποφεύγουν στα οικογενειακά τραπέζια! Βρε καλώς το τρίματο κοράκι («τι ακριβώς είναι αυτό είπαμε; Α ναι; Πάλι δεν κατάλαβα…»). Και μετά την creepy σκηνή τύπου «βλέπω το βιασμό σου», μείναμε να αναρωτιόμαστε για άλλη μια φορά τι ακριβώς θέλει ο Bran και γιατί κατεβαίνει νότια; We shall see...

Samwell Tarly

[Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης]

Τελικά, όπως αναμενόταν από το προηγούμενο επεισόδιο, ο Sam γιάτρεψε τον Jorah Mormont. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των βιβλίων και όπως του είπε ο Αρχίμέϊστερ, κατάφερε να πετύχει κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Άραγε, έχει ξεχωριστές ικανότητες ο Sam, πέρα από το ότι διαβάζει πολύ και απομνημονεύει πράγματα; Η ανακάλυψη του Dragonstone, ως «πηγή» του δρακόγυαλου και η θεραπεία του Jorah δεν φτάνουν ή έχει συνέχεια αυτή η ιστορία;

Δείτε παρακάτω το trailer του 4ου επεισοδίου:
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα