Jay Z – 4:44

Jay Z – 4:44

Το 4:44 είναι η υπαρξιακή κρίση του Jay-Ζ, αλλά και ένας εορτασμός της ωρίμανσης του.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Hip hop, boom bap, soul, jazz, reggae

Τραγούδια που αξίζει να ακούσεις:
​"The story of O.J.", "4:44", "Marcy Me"

Βαθμολογία: 7,3 / 10

Το 4:44 είναι η υπαρξιακή κρίση του Jay-Ζ, αλλά και ένας εορτασμός της ωρίμανσης του. Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε πως δεν αποτελεί μια ακόμη δημιουργία του Jay-Z, αλλά το ντεμπούτο του Shawn Carter.

Ενδεχομένως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτού του album είναι το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι σήμερα 47 ετών και εξακολουθεί να ξεπερνά πολλούς από τους εκφραστές της σημερινής hip hop. Ίσως είναι η αριστοτεχνική παραγωγή και τα τέλεια επιλεγμένα samples του No I.D. Ίσως πρόκειται για την τιμιότητα και το συναίσθημα που τέθηκαν στους στίχους. Ίσως το έργο αυτό αναδεικνύει νοήματα και συναισθήματα, έννοιες σχεδόν ξεχασμένες στα σύγχρονα hip hop και rap albums. Ό,τι και αν είναι, το 4:44 αποτελεί μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της φετινής χρονιάς στο είδος του. 

Για έναν καλλιτέχνη που έχει κυκλοφορήσει 13 solo studio album, με κάποιο τρόπο αυτό το έργο είναι αναζωογονητικό και μοιάζει εντελώς διαφορετικό από ό,τι άλλο έχει καταπιαστεί. Αρχίζει με μια τολμηρή περιγραφή των ανασφαλειών του, ακολουθούμενη από την εξέταση των φυλετικών ζητημάτων και των λεγομένων της μητέρας του. Αυτά τα κομμάτια οδηγούν σε μια συγγνώμη για την απιστία του στη σύζυγό του και το album κλείνει με μια επιστολή προς τα παιδιά του για το πώς να συνεχίσουν την κληρονομιά του.

Ο Jay-Z συνεχίζει να γράφει και να ραπάρει σε Hall of Fame επίπεδο, με πνεύμα και όντας πλέον πιο συνειδητοποιημένος από ποτέ. Στην τέλεια διάρκεια των 36 λεπτών, αυτό το album είναι τόσο σύντομο, όσο παίρνει, δεν είναι βαρετό, είναι νοσταλγικό και με στοιχεία δανεισμένα από την soul, την funk, την jazz και την reggae, στέκεται επάξια, αλλά και ισάξια σε λυρικό και ηχητικό επίπεδο.

Άξια αναφοράς είναι και η παραγωγή του album, την οποία επωμίζεται εξολοκλήρου αυτή την φορά ο No I.D. Η παραγωγή είναι πλούσια, νοσταλγική και γεμάτη ένταση. Τo “The Story of O.J.” και το title track είναι μερικά από τα highlights της δουλειάς που έγινε στο production. Με την boom bap αισθητική στα κρουστά, τα σκονισμένα πλήκτρα και τη στοχαστική επιλογή samples ο  No I.D. θέτει το τέλειο σκηνικό στον Hov για να μοιραστεί μερικούς από τους πιο ειλικρινείς και εσωτερικούς στίχους της καριέρας του.

Σε standouts όπως "Family Feud", "The Story of O.J." και "Legacy", εξετάζει τις παγίδες της επιφανειακής επιτυχίας και ζυγίζει την αξία τους ενάντια στην ψυχική του κατάσταση.  Στο "Kill Jay Z", ο ίδιος αναλαμβάνει την υποχρέωση να αφήσει το εγώ του να καταστρέψει τη ζωή του, ενώ το "Smile" είναι μια εκλεπτυσμένη, πολυεπίπεδη ιστορία απελευθέρωσης. 

Δεν υπάρχουν πάρα πολλοί MC από την εποχή του Jay-Z που είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους μέχρι και σήμερα. Υπό αυτή την έννοια, το 4:44 είναι μια αναζωογονητική, πλήρης στιγμή για τους λάτρεις του hip-hop - και το άκουσμα του μια πραγματική ευχαρίστηση.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα