Priests - Nothing Feels Natural

Ανασκόπηση 2017: Ντεμπούτο Δίσκοι

Αξιόλογα νέα ονόματα έκαναν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική εμφάνιση το 2017.
Διαβάστηκε φορες
Το 2017 δεν είχαμε τόσες πολλές επιστροφές «δεινοσαύρων» όσες το 2016, αλλά καινούρια ονόματα εμφανίζονται συνεχώς στη μουσική και στις απανταχού λίστες. Μερικά από αυτά τα ονόματα ήταν ήδη γνωστά ως μέλη συγκροτημάτων ή μέσω τραγουδιών που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, ενώ κάποια άλλα όχι τόσο. Στην πεντάδα που ξεχώρισαν οι συντάκτες του Mix Grill κυριαρχεί η τελευταία κατηγορία.

Κι αν η συνολική παραγωγή του 2017 ήταν ομολογουμένως μέτρια, ντεμπούτο άλμπουμ σαν αυτό του Sampha, των Cigarettes After Sex ή των Priests ενισχύουν την αισιοδοξία για το μέλλον.

Priests - Nothing Feels Natural
PriestsNFN2017
Punk ορμώμενη από την Αμερική εξαπολύοντας τα βέλη της κατά του πολιτικού συστήματος. Οι Priests στην πρώτη δισκογραφική τους δουλειά παρουσιάζουν ένα μουσικό σύνολο άρτιο, από το οποίο μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει μία στιγμή. Το "Nothing Feels Natural" είναι ένας πολύ καλός δίσκος της post punk. Τι καλύτερο για ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος!
[Θωμάς Τζίτζης]
Kelela - Take Me Apart
KelelaTMA2017
Η Kelela κυκλοφορεί τραγούδια απ' το 2013 και πλέον με το ντεμπούτο της ανοίχτηκε σε πολύ μεγαλύτερο κοινό. Λίγη από τη μαύρη R&B που είναι τόσο δημοφιλή στις μέρες μας, λίγη από την ηλεκτρονική στην οποία τριγυρίζει εδώ και χρόνια και το αποτέλεσμα είναι άλμπουμ-μαγνήτης για την προσοχή όσων ενδιαφέρονται για αυτού του είδους τη μουσική. Το ότι αυτού του είδους η μουσική - μαζί με μπόλικα hip hop στοιχεία - είναι η αιχμή του δόρατος των όσων φρέσκων μουσικών ακούγονται στις μέρες μας, είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα για την ίδια.
[Δημήτρης Όρλης]

Bicep - Bicep
BicepB2017
Ήταν το 2012 όταν το «cheeky 90’s piano houser» (όπως περιέγραφαν οι ίδιοι οι Bicep) κομμάτι "Vision Of Love" σήμανε την ίδρυση της Feel My Bicep Recordings. Από τότε ήταν έκδηλη η αγάπη των Iρλανδών στον παλιό καλό 90’s house ήχο, ενώ όλες οι δημιουργίες τους (tracks και remixes) είναι φανερά επηρεασμένες από την χρυσή εποχή της house. Στο ομώνυμο ντεμπούτο τους, όμως, δεν αναμάσησαν τον ήχο του παρελθόντος, παρά κατάφεραν να μεταφέρουν το πνεύμα του στο σήμερα. Εμπνεύστηκαν από τα κυριότερα είδη της ηλεκτρονικής σκηνής των 90’s (jungle, breakbeat, house, trance) και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στιβαρό δίσκο με εξαιρετική παραγωγή και ομοιογένεια. Είναι σπάνιο ένας δίσκος ηλεκτρονικής μουσικής να ακούγεται στο σύνολό του σαν ένα ενιαίο έργο χωρίς τραγούδια «γεμίσματα» που απλά προσπαθούν να υποστηρίξουν δυο-τρεις επιτυχίες. To "Bicep", όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που μεγάλωσαν στα club των 90's, αλλά σε όποιον προτιμά την αναλογική εποχή της μουσικής. Ένας δίσκος τόσο νοσταλγικός όσο και σύγχρονος.
[Ελένη Πεφάνη]

Sampha - Process
SamphaP2017
Δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη το ότι το ντεμπούτο αυτό κέρδισε το Mercury Prize, ένα βραβείο που, έχοντας τιμήσει και σαφώς πιο πρωτοπόρα άλμπουμ από το Process, στηρίζει σταθερά την μουσική πρωτοπορία. Σε soul ύφος ως επί το πλείστον, αλλά και με σποραδικά στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής ή χιπ-χοπ απόδοσης, ο Sampha καταφέρνει να ακούγεται ευχάριστος, σύγχρονος και σε ορισμένα τραγούδια απολαυστικός.
[Δημήτρης Όρλης]Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex
CigarettesAfterSexCAS2017
Χώρος για μελωδίες στο μουσικό παρακλάδι που καλείται dreampop υπάρχει αρκετός και η τετράδα απ' το Τέξας το αποδεικνύει περήφανα με το άλμπουμ αυτό. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός πως ο μπροστάρης τους, ονόματι Greg Gonzalez διαθέτει ιδιαίτερη και όμορφη φωνή και το άλμπουμ αυτό εύκολα δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερα όμορφα πράματα στο μέλλον.Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα