Σελιδο-γυρίσματα

Τον Απρίλιο του 1940, τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νορβηγία και καταλαμβάνουν το Όσλο. Η στενή συνεργασία του σουηδικού ιδρύματος Nobel με το νορβηγικό παρακλάδι του προβλέπεται ότι θα περιοριστεί σημαντικά. 

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 11ο -  I heard somebody say that the war ended today,

but everybody knows it's going still...

Μέρος 2ο

Τον Απρίλιο του 1940, τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νορβηγία και καταλαμβάνουν το Όσλο. Η στενή συνεργασία του σουηδικού ιδρύματος Nobel με το νορβηγικό παρακλάδι του προβλέπεται ότι θα περιοριστεί σημαντικά. Έτσι το ίδρυμα, προκειμένου να περισώσει την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά του, παίρνει την  απόφαση να μην πραγματοποιήσει καμία βράβευση, απόφαση που διαρκεί μέχρι και το 1943. Η 'κανονική' διαδικασία βράβευσης ξεκινά και πάλι το 1944, από το Δανό Johannes V. Jensen. Την επόμενη χρονιά το βραβείο ταξιδεύει πολύ μακριά, στη Χιλή και στην προοδευτική φεμινίστρια ποιήτρια, εκπαιδευτικό και διπλωμάτη Gabriela Mistral, που χαρίζει το πρώτο βραβείο, όχι μόνο στη χώρα της αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Το 1946 σειρά έχει ο σπουδαίος Herman Hesse. Ο Γερμανο-Ελβετός συγγραφέας, μετά από την εκδήλωση σχιζοφρένειας στη γυναίκα του, ασχολήθηκε πολύ με την ψυχανάλυση, γνώρισε προσωπικά τον Carl Jung και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από αυτόν, πράγμα που φαίνεται έντονα στην πνευματικότητα των έργων του (Steppenwolf, Siddhartha, Demian, Knulp, Journey to the East, Narcissus and Goldmund, The Glass Bead Game και πολλά άλλα). Όταν η Γερμανία βρέθηκε κάτω από το ναζιστικό καθεστώς, ο Hesse φυγάδευσε συγγραφείς - σύμβολα της εποχής, όπως ο Thomas Mann και ο Bertolt Brecht και υποστήριξε τους Εβραίους λογοτέχνες, χωρίς όμως ποτέ να καταδικάσει δημόσια το φασισμό. Ετσι, όταν έγραψε σε μια καθεστωτική εφημερίδα, κατηγορήθηκε ως φιλοναζί. Η μοναδική αυτή φιγούρα της παγκόσμιας λογοτεχνίας επηρέασε όσο ελάχιστοι, όχι μόνο τους ομότεχνούς του αλλά και κάθε αναγνώστη, ενώ ακόμα και στις μέρες μας πολλοί μουσικοί αφιερώνουν κομμάτια τους σ΄αυτόν και το έργο του, συμπεριλαβανομένων των Blur, Thievery Corporation, Steppenwolf και Yes.

Το 1947 το Nobel παίρνει ο Γάλλος Andre Gide, με έργο που επίσης χαρακτηρίζεται από υψηλή πνευματικότητα. Η επόμενη χρονιά ανήκει σ' άλλον ένα 'καταραμένο' καλλιτέχνη, τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα T.S.Eliot, που επίσης θεωρείται ένθερμος οπαδός του ναζισμού και όχι μόνο... Η ταραγμένη αυτή δεκαετία κλείνει με τη βράβευση του πολυγραφότατου Αμερικανού William Faulkner, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς και με το Hollywood της εποχής του.

 

Heard somebody say - Devendra Banhart

The Glass Bead Game - Thievery Corporation

Strange News From Another Star - Blur

Διαβάστε ακόμα